fewa
Go
|
PIEGUSKI optymalne
200g- orzechy laskowe 280g- sezam 400g- kokos 200g- pestki z dyni 400g- słonecznik 100g- migdały 200g- czekolada gorzka''Wawel'' 400g- masło 100g- cukier 16g-cukier waniliowy 332g/20szt./-żółtek 79g/2szt./ -białek 2 łyżeczki proszku do piecz.
Orzechy,sezam,pestki,słonecznik,migdały mielimy w młynku do kawy.Czekoladę kroimy w kostkę.Schłodzone masło siekamy i mieszamy z w/w składnikami,można dodać cynamonu do smaku. Wyrabiamy ciasto,następnie formujemy kulki tak jak kluski śląskie,później spłaszczamy. układamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp. 175 stopni na ok 20 min. Można piec w termoobiegu na 2 blachach jednocześnie jest szybciej. Pilnować, żeby się nie przypaliły.
Czekolada pokrojona w kostkę nie rozpuszcza się,ładnie wygląda jak typowe pieguski czekoladowe.
Całość to wychodzi tak: B-359,49 T-1362,22 W-522,19
Podzielić należy na ilość ciastek i tak mnie wyszło 130 szt
1szt= --> B- 2,76 T- 10,47 W- 4,01
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Do Hany zamiast masła można dać szkl. oliwy z oliwek
|