MORGANO
Go
|
SZASZŁYK Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ. Składniki. 300g Wątróbka drobiowa 100g Boczek wędzony 100g Pieczarki 100g Cebula 30g Olej z oliwek Sól, pieprz
Sposób przygotowania. Umyte wątróbki suszymy i sprawdzamy czy nie są zanieczyszczone żółcią i przekrawamy na pół. Boczek kroimy w grube plastry następnie w kwadraty. Oczyszczone pieczarki duże dzielimy na pół małe mogą zostać całości. Na szpadki lub drewniane patyczki nadziewamy na zmianę, pieczarkę, kawałek boczku i wątróbkę. Wątróbkę i pieczarki smarujemy olejem. Jeżeli nie mamy grilla wstawiamy nasze szaszłyki do gorącego piekarnika. Jeżeli mamy jakieś naczynie żaroodporne to możemy końce naszych szpadek oprzeć o brzeg żaroodpornego naczynia jeden koniec może się nawet opierać o dno. Ważne by szaszłyk nie dotykał naczynia. Pieczemy około 10 minut. Cebulę kroimy w krążki i oddzielnie podsmażamy. Wątróbkę oprószamy pieprzem i solimy bezpośrednio przed podaniem. Podpowiedź: 50 gram ryżu dla jednej osoby, dekoracyjnie można jeszcze dołożyć pasemka papryki. / W tabeli ryżu nie uwzględniono/.
Ogółem 630 g B-T-W 74,0 - 96,6 - 11,1 /1210 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 11,7 - 15,3 - 1,8 /190 kalorii / 250g gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,4 - 38,3 - 4,4 /480 kalorii / Stosunek B-T-W 1: 1,3: 0,2
|