forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-28, 18:28:36

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
658458 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  KARTOFELKI MEKSYKAŃSKIE + PANIERKA
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: KARTOFELKI MEKSYKAŃSKIE + PANIERKA  (Przeczytany 3254 razy)
MORGANO
Go


Email
KARTOFELKI MEKSYKAŃSKIE + PANIERKA
« : 2006-12-02, 00:09:30 »

KARTOFELKI MEKSYKAŃSKIE

Składniki.
1000 g ziemniaki obrane
100 g smalec
30 bułka tarta panierka patrz poniżej

Sposób przygotowania.
Ziemniaki opiekane na smalcu nazwałem Kartofelki Meksykańskie.
Zapytacie skąd ta egzotyczna nazwa?
Dlatego, że wówczas o wiele lepiej smakują!
Obrane 1000g ziemniaków, mniej więcej jednakowej wielkości, przekrawamy na cztery części, podobne do ćwiartek pomarańczy. Ziemniaki te gotujemy tylko niż 8 minut! Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy.
Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim przez chwilę ziemniaki tak, aby pokryły się powłoką tłuszczową.
Trwa to dosłownie około 1-2 minuty. Przygotowane w ten sposób ziemniaki możemy podzielić na porcje.
W celu zatrzymania ich smaku na dłużej warto je zamrozić.
Ja używam do tego plastikowych pojemników dostępnych sklepach
z artykułami plastikowymi plastikami lub supermarkecie.
Ich koszt jest niewielki, a są nieodzowne do przechowywania wszelkich optymalnych produktów w lodówce czy w zamrażarce.
Gdy danego dnia mamy ochotę na kartofelki nie musimy ich wcześniej przygotowywać. Po prostu sięgamy po wcześniej przygotowaną porcję z lodówki, wrzucamy ją na patelnię z odrobiną smalcu i obsmażamy na rumiany kolor (dla jednej osoby 100g.).
Osobiście używam wyłącznie patelni teflonowych, co znacznie ułatwia przygotowanie potrawy i zapobiega przywarciu.

Ogółem 1130g B-T-W  16,0 – 100,3 – 172,3 /1660 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 1,4 – 8,9 – 15,2 /150 kalorii /
100 gram porcja 1 osobowa B-T-W  1,4 – 8,9 – 15,2 /150 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 6,3 : 10,8
                         
PANIERKA /BUŁKA TARTA /.

Składniki.
800 g bułka tarta
50 g papryka mielona słodka
1 łyżeczka Vegety, oregano, pieprz, 3 łyżki maki otrębowej, instant rosołek inne przyprawy ziołowe wg. Uznania.

Sposób przygotowania.
Panierka, czyli dodatek potrzebny do kartofelków i nie tylko.
W handlu dostępna jest panierka chrupiąca.
Ja przygotowuję własną panierkę. Jest ona tańsza i może być użyta do wielu różnych potraw.
Jeden słoik tartej bułki (0,8 kg weka).
Do niej dodajemy dwa opakowania słodkiej mielonej papryki.
Dalej według uznania: jedną łyżeczkę Vegety, łyżeczkę rosołku instant, 3 łyżeczki mąki otrębowej, oraz inne dodatkowe przyprawy, takie jak: oregano, pieprz, inne zioła i przyprawy. Wszystko intensywnie mieszamy.
Gotowe.
Ta właśnie panierka posłuży nam do kartofelków.
Pod koniec smażenia posypujemy je niewielką jej ilością (około 10-20g) aż do zarumienienia. Teraz potrawa jest gotowa do podania na stół.
Tę samą panierkę używam do panierowania kotletów, filetów, karczku, czy ryb.
Zamiast przyprawy do zup w płynie (magii), chętnie używam sosu sojowego, naturalnego lub grzybowego, jest on delikatniejszy i mniej słony niż magii.

Ogółem 1000g B-T-W 87,5 – 18,1 -661,6   / 3160 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 9,2 – 1,9 – 69,6   /330 kalorii /
20 gram porcja 1 osobowa B-T-W 1,8 – 0,4 – 13,9   /70 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 0,2 : 7,6




Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.025 sekund z 17 zapytaniami.