Morgano, czy te zalecane przez ciebie prop.dotycza kazdego opty.?Czy wliczasz tylko bialko zwierzece czy tez roslinne do dziennej porcji.
W wszystkich moich przepisach niezmiennie od 10 lat bilansuje wszystkie białka zwierzęce jak i roślinne. Nie jest to moją specjalnością, ale mogę podpowiedzieć, że bez białka nie ma życia. Białko trzeba regularnie dostarczać do organizmu codziennie. Wiadomo, że najlepsze białko jest zwierzęce, ale z rośliny też trzeba w zestawieniach zbilansować. Białka w roślinach mamy mniej gdyż roślina posiada tylko tyle białka ile sama potrzebuje do swego życia. Jeżeli chozi o tłuszcze sprawa
niestety jest wielokrotnie przez przeciwników Zywienia optymalnego przesadzona. My po prosty wbrew pozorom nie obżeramy się tłuszczami tylko aplikujemy tłuszcze racjonalnie do potrzeb organizmu. I to jest właśnie fenomen dr Kwaśniewskiego, że wskazał nam prawidłowe proporcje BTW.
Taki przykład. My potrzebujemy dziennie tyle tłuszczu jaka zawarta jest w kostce 200 gram masła.
82,5 x 2 = 165 gram tłuszczu.
Jeżeli przykładowo zamienimy ten tłuszcz na inne produkty to śmiało można powiedzieć, że tłuszcze zjadamy mało w sam tyle ile potrzebuje nasz organizm.
Jak to wygląda
100 gram śmietany 30% = 30 gram tłuszczu 165gram tłuszczu - 30 gram = pozostaje nam 135 gram tłuszczu
5 żółtek 100 gram = 31 gram tłuszczu 135 gram - 31gram pozostaje nam 104 gram tłuszczu
Jeżeli z tych pięciu żółtek usmażymy sobie jajecznicę z masłem i boczkiem to liczymy dalej
50 gram masła 41 gram tłuszczu odejmujmy od naszego bilansu 104 gram - 41 gram pozostaje 63 gram tłuszczu
50 gram boczku wędzonego = 24 gram tłuszczu 63gram - 24gram pozostaje 39 gram tłuszczu
30 gram chleba z masłem 25 gram = 21 gram tłuszczu 39 gram - 21 gram pozostaje 18 gram tłuszczu
i tym sposobem redukcji obliczamy dzienną ilość tłuszczu.
Przykład powyższczy dotyczy proporcji B,T 1 : 3,0 Jeżeli ktoś ma nadwagę i pragnie się odchudzać to wówczas wystarczy proporcja B,T 1 : 2,0 czyli wówczas spożywamy tylko 110 gram tłuszczu dziennie. Uwaga nie wolno być głodnym.
Twój przez Ciebie poruszony temat a moje przykłady pomogą wielu osobom w codziennym przygotowaniu posiłków.
Należy również pamiętać że dzienna dawka białka najlepiej pełnowartosciowego na 1 kilogram wagi ciała powinna wynosić 0,8 grama. Waga 60 kilogramów to 50 gram białka i tak dalej. Wszelkie głodówki i niedostarczanie codziennie białka do organizmu osłabia nasz organizm, gdyż białko potrzebne do życia zostaje pobierane w rezerwy przez co organizm się osłabia.