forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 23:39:43

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ.  (Przeczytany 4625 razy)
MORGANO
Go


Email
GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ.
« : 2006-12-03, 00:56:34 »

GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ.

Składniki.
600 g wieprzowiny
150 g cebuli /2 szt./
200 g czerwone papryki,
500 g kwaszonej kapusty,
200 g pomidorów / mała puszka w zalewie
150 g śmietany 30%
50 g oleju 4 łyżki
łyżeczka kminku, listek laurowy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki.

Sposób przygotowania.
Mięso pokroić na kawałki. Cebule i czosnek posiekać. Kapustę odcisnąć, po kroić. Pomidory osączyć. Papryki i pomidory pokroić w kostkę. Mięso prze smażyć na oleju, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dołożyć paprykę, kapustę pomidory. Dodać sok z zalewy, li stek laurowy, p solą, pieprzem, kminkiem i mielonymi papryka mi, wymieszać. Dusić 45 min. Przed po daniem gulasz wymieszać ze śmietaną.
Ogółem 1850g B-T-W  119,4 – 231,9 – 50,1  /2760 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  6,5 – 12,5 – 2,7 /150 kalorii /
350 gram porcja 1 osobowa B-T-W  22,6 – 43,9 – 9,5 //520 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,9 : 0,4
B +T/100 g = 19,0 g
B+T /350 g = 66,5g


Uwaga: Czy wiecie, że bardzo ważną rzeczą jest również to ile zjadamy dziennie BIAŁKA i TŁUSZCZU.
Całodzienna dawka B+T powinna wynosić ogółem 200 g.
Osobiście zawsze staram się to przestrzegać!


Jak obliczyć jest to bardzo proste wystarczy dodać z porcji 1 osobowej przypadającą ilość białka i tłuszczu razem czyli jak powyżej proponowana porcja wynosi 350 gram B+T = 22,6g + 43,9g razem 66,5g.
Gdyby nasza porcja wynosiła 250 g to B+T = 16,1g +31,3g razem  47,4g

Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ.
« Odpowiedz #1 : 2006-12-03, 16:39:21 »

Morgano, czy te zalecane przez ciebie prop.dotycza kazdego opty.?Czy wliczasz  tylko bialko zwierzece czy tez roslinne do dziennej porcji.Jezeli ktos z  opty.zjada  np.40g B  mieszanego/zwierzecego + roslinnego/to aby prop.200g zostala zachowana to powinnien spozyc 160 g T?Ja np.tyle tluszczu w siebie nie wcisne.Kiedys probowalam to b.szybko zakwasilam organizm. Byc moze dlatego,ze przy pow.ilosci tluszczu  brakowalo mi miejsca na alkalizujace warzywa???Ja sadzilam,ze ilosc B jak i T zalezy od wlasnej aktywnosci fizycznej.U mnie kazdy dzien jest inny. Raz jezdze dluzej na rowerze innym razem  krocej.Mam dni ,ze przez 8 godz jestem aktywna innego tylko 5.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: GULASZ Z KISZONĄ KAPUSTĄ.
« Odpowiedz #2 : 2006-12-03, 19:34:41 »

Morgano, czy te zalecane przez ciebie prop.dotycza kazdego opty.?Czy wliczasz  tylko bialko zwierzece czy tez roslinne do dziennej porcji.

W wszystkich moich przepisach niezmiennie od 10 lat bilansuje wszystkie białka zwierzęce jak i roślinne. Nie jest to moją specjalnością, ale mogę podpowiedzieć, że bez białka nie  ma życia. Białko trzeba regularnie dostarczać do organizmu codziennie. Wiadomo, że najlepsze białko jest zwierzęce, ale z rośliny też trzeba w zestawieniach zbilansować. Białka w roślinach mamy mniej gdyż  roślina posiada tylko tyle białka ile sama potrzebuje do swego życia. Jeżeli chozi o tłuszcze sprawa
niestety jest wielokrotnie przez przeciwników Zywienia optymalnego  przesadzona. My po prosty wbrew pozorom nie obżeramy się tłuszczami tylko aplikujemy tłuszcze racjonalnie do potrzeb organizmu. I to jest właśnie fenomen dr Kwaśniewskiego, że wskazał nam prawidłowe proporcje BTW.
Taki przykład. My potrzebujemy dziennie tyle tłuszczu jaka zawarta jest w kostce 200 gram masła.
82,5 x 2 = 165 gram tłuszczu.
Jeżeli przykładowo zamienimy ten tłuszcz na inne produkty to śmiało można powiedzieć, że tłuszcze zjadamy mało w sam tyle ile potrzebuje nasz organizm.
Jak to wygląda
100 gram śmietany 30% = 30 gram tłuszczu    165gram tłuszczu - 30 gram =  pozostaje nam 135 gram tłuszczu
5 żółtek 100 gram = 31 gram tłuszczu            135 gram - 31gram pozostaje nam 104 gram tłuszczu
Jeżeli z tych pięciu żółtek usmażymy sobie jajecznicę z masłem i boczkiem to liczymy dalej
50 gram masła 41 gram tłuszczu  odejmujmy  od naszego bilansu     104 gram - 41 gram pozostaje 63 gram tłuszczu
50 gram boczku wędzonego =  24 gram tłuszczu           63gram - 24gram pozostaje   39 gram tłuszczu
30 gram chleba z masłem 25 gram = 21 gram tłuszczu     39 gram - 21 gram pozostaje 18 gram tłuszczu
i tym sposobem redukcji obliczamy dzienną  ilość tłuszczu.

Przykład powyższczy dotyczy proporcji B,T 1 : 3,0  Jeżeli ktoś ma nadwagę i pragnie się odchudzać to wówczas wystarczy proporcja B,T 1 : 2,0 czyli  wówczas spożywamy tylko 110 gram tłuszczu dziennie. Uwaga nie wolno być głodnym.
Twój  przez Ciebie poruszony temat  a moje  przykłady  pomogą wielu osobom w codziennym przygotowaniu posiłków.

Należy również pamiętać że dzienna dawka białka najlepiej pełnowartosciowego na 1 kilogram wagi ciała powinna wynosić 0,8 grama.  Waga 60 kilogramów  to 50 gram białka i tak dalej. Wszelkie głodówki i niedostarczanie codziennie białka do organizmu osłabia nasz organizm, gdyż białko potrzebne do życia zostaje pobierane w rezerwy przez co organizm się osłabia.

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.036 sekund z 18 zapytaniami.