toan
Go
|
Trucizna w mleku i przetworach mlecznych tkwi dokładnie w tym samym miejscu, co np: w żółtkach jaj i samych jajach. U jednych mleko bardzo szkodzi, u drugich jest obojętne, a u niektórych jest korzystne. Ale bezpieczniej jest mleka unikać, bo mleko jest dla cieląt, a śmietanka i żółtka dla osób, które znają się na rzeczy
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
dobrze ,ze zółtka nie szkodzą -tylko mnie najlepiej smakują surowe ,ale okazuje sie,ze z nimi cos nie tak bo paznokcie miewam po nich słabe.
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Nie ma lepszego pokarmu od żółtek z jaj. Żółtka zjadamy w każdej postaci gotowane, smażone. Tylko nie surowe. Surowe białko jajka jest wręcz szkodliwe.
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Morgano ,ale Ty mówisz o białku jajka -ale zółtko ,kiedyś pytałam na forum to ludzie mówili ,że jak najbardziej można . Potem pytałam Ewy i tez potwierdziła . Ja sie salmoneli nie boje ,bo to od moich kurek czubatek
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Rudka. Jeżeli masz swoje jajka. To polecam "Ostrygi po Polsku". Na dno kieliszka wlewamy odrobinę magii w płynie następnie żółtko jajka w całości bez białka. Następnie z wierzchu odrobina pieprzu. Gotowe. Wystarczy przechylić kieliszek i jednym haustem połknąć żółtko. Jest to znakomita najlepsza zakąska do wódki. Wystarczy ustawić sobie na przemian kieliszek wódki i kieliszek z ostrygą i znów kieliszek-ostryga, kieliszek-ostryga. Przy takim maratonie można przeczy mać niejedną tęgą głowę. Ale jajka bez wódki też są znakomite powiedzmy pięć kieliszków na głowę jako dzienna porcja. Spróbuj i odpowiedz jak smakuje "Ostryga po Polsku" bez wódki. Morgano
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Morgano to może od razu lepiej ajerkoniak chociaż ja nie lubię brrr Natomiast często wrzucam surowe żółtka do bulionu - to jest wersja dla wygodnych czyli dla mnie
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Super bulion z jajkami do popijania. Ale najlepszy jest rosół z makaronem bez mąki. Ugotować 5 jajek na twardo białka obrać. Żółtka połozyć na talerz i zalać wspaniałym rosołem, Polecam. Zawsze zamawiam ten rosół w lokalu gdy zachodzi potrzeba. Spróbuj rosół z otowanymi żółtkami czyli z makaronem bez mąki.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Żółtka na twardo w zupce - pysia jak mawia moja córa Lubie w rosole, żurku (optymalnym), brszczu Z uwagą czytam Twoje przepisy - fajne
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Morgano , w zasadzie magi nie uzywam , chyba ,ze zielony lubczyk z ogrodu. Dla ciekawości zakupie . Jutro spróbuje -ale bez wódki -bo nie mam tęgiej głowy, i prawdopodobnie pomyliłabym kolejność . Ja jeszcze lubie robić sobie żóltko z kakao i smietanką . Tylko to prawdziwa bomba kaloryczna. Wczoraj zrobiłam sobie orzechowca z pól kilo mielonych orzechów i durnowata wrzuciłam całe 40 dkg rodzynek . No i niestety jak policzyłam to mój specjał nie ma nic wspólnego z optymalnym ciastem-. nie spodziewałam sie ,ze to wyjdzie takie słodkie.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
wrzuciłam całe 40 dkg rodzynek . Ekhm, Rudka, czy oby Ci się nie pomyliły gramy i dekagramy? Bo 40 dk = 400 g!!! Może jednak to było 40 g? Rodzynki są lekkie, więc trudno mi uwierzyć, że dałaś prawie pół kilo rodzynek... M
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Marishka -tak to była torebka półkilowa za 3 ,90 -w promocji . Pierwsze 10 dkg to zjadłam i dlatego zostało 40 dkg . Podzieliłam na pół i mieszając ciasto dosypywałam rodzynek bo wydawało mi sie mało-słodkie. jak szaleć to szaleć -ale dzisiaj nie moge na niego patrzeć . wystarczy mi na całe długie święto.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Belian
Go
|
Pierwsze 10 dkg to zjadłam i dlatego zostało 40 dkg . Rudka, wiesz ile węgli jest w 100g (10dkg) rodzynek??? O ile się nie mylę to około 70g (!!!) Z takim żywieniem to życzę powodzenia...
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ksiazka Kucharska str.416-rodzynki maja 64,4g/100g weglowodanow, tez sie nie dziwie,ze nie mozesz schudnac Rudka...
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
Rudka. Jeżeli masz swoje jajka. To polecam "Ostrygi po Polsku". Na dno kieliszka wlewamy odrobinę magii w płynie następnie żółtko jajka w całości bez białka. Następnie z wierzchu odrobina pieprzu. Gotowe. Wystarczy przechylić kieliszek i jednym haustem połknąć żółtko. Jest to znakomita najlepsza zakąska do wódki. Wystarczy ustawić sobie na przemian kieliszek wódki i kieliszek z ostrygą i znów kieliszek-ostryga, kieliszek-ostryga. Przy takim maratonie można przeczy mać niejedną tęgą głowę. Ale jajka bez wódki też są znakomite powiedzmy pięć kieliszków na głowę jako dzienna porcja. Spróbuj i odpowiedz jak smakuje "Ostryga po Polsku" bez wódki. Morgano
ty to chyba jestes alkoholikiem
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Macie racje-bo wpadłam na szalony pomysł zrobienia sernika bez cukru , ale dodałam pół kilo rodzynek --słodkie wszystkim smakował- mnie -niezabardzo. Kodar schudnac nie moge -bo apetyt na węgle jednak troche za duży teraz czeresniami sobie dogodziłam - a porzeczki i maliny dojrzewają .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
teraz czeresniami sobie dogodziłam - a porzeczki i maliny dojrzewają .
hehe To tak jak ja ostatnio. Weszłam na drzewo i zamiast zrywać wszystkie do wiaderka,to ja 5 do wiaderka a 10 do swojej "paszczy" .Zjadłam chyba ze 2 kg,a godzinę wcześniej zjadłam frytki z smażoną kiełbasą.I były efekty,oj były Nie mogłam patrzeć na czereśnie do następnego dnia. Nazajutrz powtórzyłam "maraton czereśniowy" Ale już nic mi nie było,może dlatego ,że nie zjadłam tej kiełbasy
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Elmo ja też juz znielubiałam czereśni a faktem jest ,ze tylko ja zrywałam i podobnie jak ty -nie mogłam sie oprzeć pokusie . teraz to mi dziąsła i zęby zesztywniały . Wszystkie nadwyzki czeresni porozdawałam.
|
|
|
|
|
|
|
|