Autor
|
Wtek: MLEKO CICHY MORDERCA (Przeczytany 255838 razy)
|
Jona
Go
|
(siwizna, jak zorientowaliscie się, to dla mnie zbytnio rozbudowany szlak glukoneogenezy). a jakby to powiedzieć językiem zrozumiałym dla prostaczka to jak to jest z siwizna ,włosy siwieja od tego co jest w mleku???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jona ,nie tylko a w mleku,glukoza znajduje sie w kazdym produkcie.Ziemniaki to kostka cukru,chleb to nastepna kostka,owoce,warzywa/marchew,buraki/itd.itp.Warto przeczytac wyklad dr Ron Rosendale , www.resmedica.pl na temat szkod wyrzadzonych przez nadmierna ilosc glukozy znajdujacej sie w ustroju czlowieka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Siwizna zależy w linii prostej (wprost proporcjonalnie) od nadmiaru węglowodanów (i produktów glukogennych). Oczywiście najtrudniej ją zlikwidować dietą. Technicznie najpierw naprawia się dół kręgosłupa, potem "piętra" wyższe. Skóra i jej przydatki (włosy) naprawiają się na końcu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Wielkim dla mnie zaskoczeniem jest mowa o jakieś siwiznie. Nigdy nie widziałem żadnej siwizny. To może mleko pływa także na daltonizm i trudno rozróżnić kolory. To jeszcze jeden dowód, że należy się prawidłowo odżywiać. Bo ja widzę tylko i wyłącznie SREBRNE WłOSY
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Dobra, to robimy z nich złote?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Nie pilas mleka kilka lat -to normalne ,ze zanika wytwarzanie potrzebnych do tego enzymow Chyba tak jest, jak mówisz. Troche mi szkoda tej utraconej zdolności To jest ograniczenie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Jak nie znajduję objawów nietolerancji glukozy i trójglicerydy poniżej 70mg% TO SKŁADAM BROŃ No widzisz, Lekarko, całe życie piłam samo mleko, a trójglicerydy miałam w okolicach 60. Kości mocne, zęby też zdrowe, siwych włosów nie mam (kiedy dopiero zaczynałam ŻO, moje kolezanki juz siwiały). Zawsze jednak lubiłam tłuszcze i nie przesadzałam z cukrami. Może zbyt skupiasz się na samym mleku? Może ono bardziej drazni tych, co nie jedza tłuszczów?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ewo,jedna jaskolka wiosny nie czyni.Ja mimo,ze pol mojego zycia pilam mleko to nastepne pol bede jednak rotowac!!!Obecnie rotuje nie tylko mleko lecz wszystkie jego produkty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Dot.tylko mleka surowego. "Dieta optymalna, dieta idealna" autorzy piszą cyt: "Australijski uczony Joseph de Vardas wykazał,że niestrawiona frakcja białek zawartych w mleku,czyli kazeina,ulega procesom gnilnym,których produktami są amoniak i inne toksyny.W niesprzyjających warunkach przedostaja sie one do krwi i powodują zatrucia.To fakt medyczny".... i dalej ..."Kiedy dr Benjamin Spock-jeden z najwiekszych współczesnych pediatrów-ogłosil,że krowie mleko przyczynia sie do dziecęcej otyłości, powoduje anemię, choroby serca,zaburzenia przemiany materii, a nawet cukrzyce i alergie"..... Kazeina to białko z którego zbudowane są rogi i kopyta-nieco wczesniej podalem ze enzymy do trawienia mleka zanikaja w trzecim roku życia i trwają do do jego konca- poprawiam --nie zycia tylko ROKU. W czwartym praktycznie juz ich nie ma czy to sie komus podoba czy nie. Ubolewam ,ze nie moge na chwile obecna znaleśc i zacytowac powyzszego.Jednak niebawem to nastąpi-musze znaleść tylko chwile czasu.Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Ewa, masz rację.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Tłuszcz chroni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Z tym "zanikającym enzymem" to może nie do końca tak jest. Myślę, że dużą rolę odgrywa tu ogólna dieta też. Ja, na przykład, nie miałam żadnych problemów z produktami mlecznymi do 24 roku życia. Później moja dieta radykalnie się zmieniła (doszło bardzo dużo węglowodanów) i przez następne 10 lat nie tolerowałam żadnych produktów mlecznych (masła też) nawet w śladowej ilości. Oprócz jogurtów. Jadłam zabójcze ilości W, mało (na dodatek przeważnie bardzo chude mięso, kurczaki) B i dość dużo T. Po przejściu na ŻO problemy znikły po mniej niż 2 tygodniach i przez kolejne miesiące nadrabiałam zaległości w spożywaniu nabiału, szczególnie twarogu i śmietanki. Mleka nie piję (wolę śmietankę), ale nie wątpię, że z nim też nie miałabym problemów. Co do rotacji, to obecnie dzieje się to w sposób naturalny - są okresy, kiedy poprostu nie mam najmniejszej ochoty na nabiał (przez dobrych kilka dni).
Myślę, że to właśnie nieprawidłowy stosunek T i W + dodatkowe W z mleka powoduje ową "nietolerancję". Niestety, inne znane mi osoby, które "nietolerują" mleczne nigdy nie zgodziliby się na przetestowanie tej teorii bo nie byliby w stanie ograniczyć spożywanie W.
M
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
dzieje się to w sposób naturalny - są okresy, kiedy poprostu nie mam najmniejszej ochoty na nabiał (przez dobrych kilka dni).
Tak właśnie powinno być w efekcie docelowym. Myślę, że to właśnie nieprawidłowy stosunek T i W + dodatkowe W z mleka powoduje ową "nietolerancję".
Nie tylko.
Niestety, inne znane mi osoby, które "nietolerują" mleczne nigdy nie zgodziliby się na przetestowanie tej teorii bo nie byliby w stanie ograniczyć spożywanie W.
Zbieranie danych ma odbywać się za pbopólną zgodą.
M
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Nie wyszło mi "cytowanie". Miało być pod każdtm Twoim zdaniem Marishka, moje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Mogłabym też na sobie "przetestować", powracając do dawnego sposobu żywienia się (czytaj, "koryta"), ale... jakoś nie mam najmniejszej ochoty na takie żywienie się M
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Przychodzą do mnie z niby właściwym BTW. Wiadomo,że jak jada się żołtka/jaja to B:W może być inne niż jak jada się boczek. Czasem "tłuszczą wniebogłosy". Chodzi raczej o grzech obżarstwa B i W do jadanego tłuszczu(nie da się wysublimować tłuszczu z masła; ghee też uczula leczonych przeze mnie nadwrażliwych; czasem spotykam nietolerancję nawet wołowiny z tej samej przyczyny=opisywane w książkach). Tworzenie np. Immunoglobuliny E po zjedzeniu kęsa ZA dużo. U dzieciaczków to - zjedz, za mamę, tatę, wójka, brata, swata itd. Ten kęs uruchamia reakcje,a jadany nawykowo rozbudowuje szlaki. To może być kęs (łyżeczka bułki, łyżeczka śmietany, która "działa spustowo"). Taka specyfika alergologii. Mało bodźca a objawy olbrzymie. Zdecydowana większość ciekawostek - już opisana. Alergologia/immunologia "rozciąga się" niestety na choroby z autoimmunoagresji, wszelkie procesy zapalne. Nawet reakcja w krostkach na wirus różyczki jest określana - alergiczna. Reakcje w gruźlicy - typ pózny. Gdzie człowiek się nie obróci - tam immunologia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ewo -lekarko ,czy ziemniakow tez organizm mógłby się oduczyć trawić? jakos mi szkodzą ,moglabym je zaczac rotowac ? coz mam zrobic zeby móc jesc ziemniaki? Dziwne z tymi ziemniakami
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Zamieniić/ać zboża bezglutenowe na kaszę gryczaną ( w jakimś systemie;wszystko jedno jakim), a potem pomyśleć o ziemniakach. PO trzech dniach bez zbóż (możesz jadać inne rzeczy) ziemniaki POWINNY BYĆ TOLEROWANE!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ja zauważyłam jak wypiję kawę po obiedzie tzn.po ziemniakach to czuję niestrawność,w przeciwieństwie do śniadania .Zaraz po śniadaniu jeszcze dobrze nie skończę jeść to już kawa się pazy.Może dlatego,że w obiedzie jest więcej W. Ale się kiedyś uśmiałam jak byłam na imieninach i piłam kawę,zamiast poczęstować się ciastem ,to sięgałam po wędlinę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Fewa,ty moze jestes juz uczulona na kawe?ß Jezeli pijasz ja codziennie,zrob sobie na jakis czas odpoczynek.Ja przed DO dostawalam natychmiastowe trzesionki po wypiciu paru lykow kawy.Teraz jest znacznie lepiej ,jednak gdy pije ja codziennie dolegliwosci wracaja,w zmniejszonym stopniu ale daja sie zauwazyc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|