Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: AROMATYCZNE FRYTKI. (Przeczytany 10479 razy)
|
MORGANO
Go
|
AROMATYCZNE FRYTKI.
Składniki. 500 g cebuli 50 g jajko 50 g mąki łyżeczka przyprawy do zup, sól, olej do smażenia
Sposób przygotowania. Cebulę obrać pokroić w pierścienie osuszyć na lnianej ściereczce. Z mąki, jaja, łyżki oleju, przyprawy do zup i wody przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany, lekko je posolić. Pierścienie cebul za nurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Zrumienione krążki wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na bibule. Podawać jako przekąskę do piwa lub białego wina.
Ogółem 600 g B-T-W 17,5 – 7,7 – 71,1 /420 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,9 – 1,3 - 11,8 /70 kalorii/ 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 4,4 – 1,9 – 17,8 /110 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,4 : 4,1 B+T /000 g = 6,3g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Zrobię frytki. Zaraz . Ale normalne. Na łoju z młodych opasów. Dziwne, ale smakują mi bez soli
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
U nas ostatnio frytki są przynajmniej 2 razy w tygodniu (na smalcu bez opasów ). Taka faza, wszystkim smakują.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Belgia słynie z najlepszych frytek na świecie ,ale tylko dlatego ,bo smażone są na łoju wołowym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
To zależy jaki, ostrych nie jadam ,bo się denerwuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Belgia słynie z najlepszych frytek na świecie ,ale tylko dlatego ,bo smażone są na łoju wołowym no tak, tera to jakaś sensacja. Kiedyś w czasach, gdy nie było oleju to nikt nie myślał o zamiennikach. W 1972 w sieci McSronald jeszcze na tym smażyli. A później naukowcy i banda nakazali ''zdrowszy'' olej. Ale trzeba mieć też odpowiednie ziemniaki. Ja dziś takowych nie miałem. Za mało skrobi miały.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Bez Zosi to by zginął chłopie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
na kostkę Azorek zawsze może liczyć
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
na kostkę Azorek zawsze może liczyć Ale nie na 10 kostek,bo już wyzysk prawie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|