MORGANO
Go
|
FILET Z DORSZA PO MAZURSKU.
Składniki. 750 g filetów z dorsza 500 g włoszczyzny krojona w paski 150 g śmietany 50 g mąki 100 g masła 100g cebuli 50 g starte go sera żółtego sok z cytryny, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania. Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w piastry i udusić w rondlu, dodając masło i szklankę wody. Filety obtoczyć w mące i usmażyć. Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się, włożyć filety łyżkę mąki rozmieszaną ze śmietana. Przyprawić do smaku, posypać startym serem i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. Gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka wyjąć potrawę i posypać zieleniną
Ogółem 0000g B-T-W 158,4 – 142,6 – 88,7 /2270 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 9,3 – 8,4 – 5,2 / 130 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 23,3 – 21,0 – 13,0 / 330 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,6 B+T/250g – 44,3g
|