MORGANO
Go
|
KOBALT.Kobalt jest pierwiastkiem, którego ilość w organizmie dorosłego człowieka szacuje się na około 1,1 miligrama. Kobalt występuje w większości tkanek, jednak największe jego ilości znajdują się w wątrobie, nerkach i kościach. Kobalt w organizmie występuje głównie pod postacią witaminy B12. Funkcja witaminy B12, a pośrednio kobaltu, jest ściśle związana z syntezą kwasów nukleinowych, otoczki mielinowej komórek nerwowych. Jony kobaltu stymulują ponadto biosyntezę erytrocytów— glikoproteiny regulującej u człowieka tworzenie krwinek czerwonych.
Niedobór Kobalt występuje dość powszechnie, rzadko, więc mamy do czynienia z przypadkami jego niedoboru Niedobór kobaltu ściśle wiąże się z niedoborem witaminy B12, przejawia się głównie w komórkach szybko dzielących się (komórki układu krwionośnego, nabłonkowe przewodu pokarmowego) i objawia się: Niedokrwistością, dezorientacją, zmiennością nastrojów, pobudzeniem, zaburzeniami widzenia, halucynacją. Niedobory kobaltu pojawiają się często u wegetarianów. Wypadki toksycznego oddziaływania kobaltu nieorganicznego (niezwiązanego z witaminą B12)w organizmie są rzadkie.
Nadmiar Nadmiar kobaltu występuje rzadko. Najczęściej może on nasilić czynność tarczycy i szpiku kostnego, co powoduje nadmierną produkuję czerwonych ciałek krwi. Opisano także uszkodzenia mięśnia sercowego u osob pijących w nadmiarze pewne gatunki piwa, w których obficie występu wal kobalt
Źródła Największe ilości kobaltu znajdują się w wątróbce, cynaderkach, burakach, mleku, ostrygach i mięczakach Duża ilość kobaltu nieorganicznego może występować w niektórych rodzajach piwa, do których dodaje się kobalt, w celu ograniczenia ich nadmiernego pienienia się. / z mojego archiwum Morgano/
|