forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 00:45:53

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  KOBALT.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: KOBALT.  (Przeczytany 3161 razy)
MORGANO
Go


Email
KOBALT.
« : 2006-12-10, 01:22:52 »

KOBALT.Kobalt jest pierwiastkiem, którego ilość w organizmie dorosłego człowieka szacuje się na około 1,1 miligrama. Kobalt występuje w większości tkanek, jednak największe jego ilości znajdują się w wątrobie, nerkach i kościach. Kobalt w organizmie występuje głównie pod postacią witaminy B12. Funkcja witaminy B12, a pośrednio kobaltu, jest ściśle związana z syntezą kwasów nukleinowych, otoczki mielinowej komórek nerwowych. Jony kobaltu stymulują ponadto biosyntezę erytrocytów— glikoproteiny regulującej u człowieka tworzenie krwinek czerwonych.

Niedobór
Kobalt występuje dość powszechnie, rzadko, więc mamy do czynienia z przypadkami jego niedoboru Niedobór kobaltu ściśle wiąże się z niedoborem witaminy B12, przejawia się głównie w komórkach szybko dzielących się (komórki układu krwionośnego, nabłonkowe przewodu pokarmowego) i objawia się:
Niedokrwistością, dezorientacją, zmiennością nastrojów, pobudzeniem, zaburzeniami widzenia, halucynacją.
Niedobory kobaltu pojawiają się często u wegetarianów.
Wypadki toksycznego oddziaływania kobaltu nieorganicznego (niezwiązanego z witaminą B12)w organizmie są rzadkie.

Nadmiar
Nadmiar kobaltu występuje rzadko. Najczęściej może on nasilić czynność tarczycy i szpiku kostnego, co powoduje nadmierną produkuję czerwonych ciałek krwi. Opisano także uszkodzenia mięśnia sercowego u osob pijących w nadmiarze pewne gatunki piwa, w których obficie występu wal kobalt

Źródła
Największe ilości kobaltu znajdują się w wątróbce, cynaderkach, burakach, mleku, ostrygach i mięczakach Duża ilość kobaltu nieorganicznego może występować w niektórych rodzajach piwa, do których dodaje się kobalt, w celu ograniczenia ich nadmiernego pienienia się.
/ z mojego archiwum Morgano/


Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 18 zapytaniami.