Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI. (Przeczytany 6826 razy)
|
MORGANO
Go
|
RYBA ZAPIEKANA Z PIECZARKAMI.
Składniki. 400g /4 filety z mintaja lub z morszczuka/ 400g pieczarek 200g cebuli 300g startego żółtego sera 100g jajka / 2szt./ 200g śmietany 100g olej do smażenia. Sól, pieprzu.
Sposób przygotowania. Usmażyć ryby na oleju i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczarki pokroić w pół plasterki zrumienić na gorącym oleju. Rozłożyć je na rybach. Cebule obrać, pokroić w talarki, obsmażyć na oleju rozłożyć warstwą na pieczarkach. Śmietanę dokładnie roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę i posypać startym serem. Zapiekać, aż ser się roztopi.
Ogółem 1700g B-T-W 182,7 – 263,6 – 31,3 / 3230 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 10,7 – 15,5 – 1,8 / 190 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 26,9 – 38,8 – 4,6 / 470 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,4 : 0,2 B+T/250g – 65,6g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Chyba machnę na wigilię tę potrawę. Co prawda ryb nie lubię - nie smaczne i niezdrowe. Ale raz w roku, trza się dostosować. Niech się trują goście. Oczywiście skorzystam z łoju i masła. Renia, przyrządzano to już u Ciebie ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie nie przyrządzono... Ten olej to już u mnie torsje wywołuje... Proporcje B+T... Ale dzisiaj kupiłam łososia (filet), zamroziłam go i zrobię na Święta w galarecie, bo nasze najmłodsze "maleństwo", jako jedyny w rodzinie, uwielbia ryby w galarecie (zalewam rybę wywarem mięsnym z warzywami i nikt tego nie rozszyfrował ). Łosoś pieczony w śmietance też jest pyszny. A mintaj? Może to i dobry pomysł, bo mam w zamrażalniku polędwiczki z mintaja, no pomyślę, pomyślę... Ale dałabym same żółtka bez białek, smalec zamiast oleju i raczej bez pieczarek, albo minimalną ich ilość...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ale dałabym same żółtka bez białek, smalec zamiast oleju i raczej bez pieczarek, albo minimalną ich ilość... do pieczarek lepiej mi się masło widzi. Pieczarki dużo go wchłoną. olej takich rzeczy to ja nawet nie mam w domu. Jedynie w garażu. Ale admin kiedyś pisał, że właściwości ma podobne , no to i w smaku chyba podobny ? ( Srell z mineralami 10W40) .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja czasami (kilka razy w roku) używam olej do solonych filetów śledziowych z cebulką. A na maśle to nie lubię smażyć, gdyż za bardzo trzeba uważać, żeby nie zbrązowiało. Tylko do jajecznicy, omletów i żółtek sadzonych biorę masło. Ja mam taką prostą kuchnię (a właściwie to prostokątną )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ja ostatnim posmarowałem w ogrodzie słupki palisadowe przy rabacie, aby nie zbutwiały w ziemi .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja nie smarowałam słupków...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
to źle. Długo w ziemi nie wytrzymają. Tę część w ziemi posmaruj margaryną, dobrze do tego się nadaje. Tylko nie tą za 15 zł Cardio-coś-omega. Taką za 1,5 zł za kg .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|