MORGANO
Go
|
KWAS FOLIOWY. Inne nazwy: folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy witamina B9. Kwas foliowy to witamina z grupy B. Jest głównym czynnikiem biorącym udział w procesie podziału komórek organizmu. Kwas foliowy reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów. Współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.
Niedobór Objawy hipowitaminozy (niedoboru): zaburzenia rozwojowe u płodu (wady cewy nerwowej), niedokrwistość megaloblastyczna, nadpobudliwość, trudności w zasypianiu; słaby wzrost, problemy z trawieniem, niedożywienie, biegunka, utrata apetytu, osłabienie, rozdrażnienie, bóle głowy, zaburzenia zachowania
Nadmiar U niektórych osób mogą tworzyć się szkodliwe kryształy folacyny w moczu, mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne. Spożycie dziennie ponad 15, mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego
Źródła Duże ilości kwasu foliowego występują w szpinaku, brokułach, orzechach, słoneczniku, wątróbce, kiełkach pszenicy i owocach, na przykład w bananach i pomarańczach oraz w drożdżach. / z mojego archiwum Morgano/
|