MORGANO
Gość
|
FLACZKI PO POLSKU.
SkĹadniki. 1000 g flaczki woĹowe krojone 1000 g wywar rosoĹowy 250 g wĹoszczyzna 100 g cebula 50 g masĹa 100 g ziemniaki puree po 3-4 ziarenka angielskiego ziela, listek laurowy, sĂłl i pieprz po ĹyĹźeczce majeranku, papryki ostrej, ĹyĹźeczka startej gaĹki muszkatoĹowej.
SposĂłb przygotowania. Oczyszczone flaki zalaÄ wrzÄ
tkiem, gotowaÄ 1,5 godziny /kupujÄ krojone czyste parzone / do miÄkkoĹci. Do wywaru rosoĹowego wkĹadam pokrojonÄ
wĹoszczyznÄ, cebulÄ i ugotujÄ okoĹo 20 minut. Po przecedzeniu oprĂłcz cebuli mieszam jarzyny z flakami i ĹÄ
czÄ z rosoĹem. Do zagÄszczania uĹźywam ziemniaki w proszku puree. DodajÄ do smaku masĹo. Najsmaczniejsze sÄ
flaki z poprzedniego dnia. Nazajutrz naleĹźy je tylko zagotowaÄ i przyprawiÄ paprykÄ
gaĹkÄ
i majerankiem.
OgĂłĹem 2500g B-T-W 142,9 – 127,8 – 105,0 /2140 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 5,7 – 5,1 – 4,2 /90 kalorii / 450 gram porcja 1 osobowa B-T-W 25,7 – 23,0 – 18,9 /380 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 09 : 0,7 B+T/450g -48,7g
|