forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 12:04:38

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  SCHAB Z ŚLIWKAMI.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: SCHAB Z ŚLIWKAMI.  (Przeczytany 3363 razy)
MORGANO
Go


Email
SCHAB Z ŚLIWKAMI.
« : 2006-12-16, 00:17:36 »

SCHAB Z ŚLIWKAMI.

Składniki.
1000 g schabu karkowego bez kości
 200 g suszonych śliwek bez pestek
200 g pomarańcze
150 g czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, imbir 2-3 goździki.

Sposób przygotowania.
Śliwki sparzyć. Powidła wymieszać z 1/3 wina i szczyptą imbiru. Schab opłukać, rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Mięso posmarować powidłami. Kilka śliwek odłożyć, resztę ułożyć w 3 rzędach na mięsie. Schab zrolować i obwiązać ściśle bawełnianą nicią. Pomarańcze sparzyć, cienko obrać. Skórkę pokroić w wąskie paseczki. Z miąższu wycisnąć sok. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso, zrumienić. Razem z tłuszczem przełożyć do brytfanny, dodać skórki z pomarańczy i goździki, wlać 3-4 łyżki wody, oprószyć pieprzem. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 polewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia dodać odłożone śliwki, podlać sokiem pomarańczowym i resztą wina.

Ogółem 1550g  B-T-W 173,6 – 139,6 – 125,1  /2450 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 11,2 – 9,0 – 8,1  /160 kalorii /
200 gram porcja 1 osobowa B-T-W  22,4 – 18,0 – 16,1 /320 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 0,8 : 0,7 
B+T/200g – 40,4g


Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: SCHAB Z ŚLIWKAMI.
« Odpowiedz #1 : 2006-12-17, 18:16:59 »

Morgano,prosze nie smiej sie,mam pytanko:jak wyglada schab karkowy?????Ja znam tylko ten normalny schab z koscia lub bez.Czy tu chodzi o baleron?????
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: SCHAB Z ŚLIWKAMI.
« Odpowiedz #2 : 2006-12-17, 19:16:34 »

Kodar.
To wcale nie jest śmieszne. Schab dobry i karkówka dobra. Bardzo często kupuję płaty karkówki i traktuję ją jak schab. Żle się po prostu wyraziłem.  Karkówkę też można tak samo przyrządzić, bo taki kawał mięsa  mamy pod reką.
Osobiście wolę gotować. Niż pisać. Idzie mi to po prostu łatwiej. Czasami można coś przepieprzyć. Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: SCHAB Z ŚLIWKAMI.
« Odpowiedz #3 : 2006-12-17, 23:16:50 »

Morgano, ja nie widzę błędu w twoim przepisie, mam wrażenie, ze źle zrozumiałeś Kodar.
Alinko, schab karkowy to ta część schabu bardziej przerośnięta tłuszczem zwana potocznie karkówką.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.178 sekund z 18 zapytaniami.