MORGANO
Go
|
|
POTAS.
« : 2006-12-16, 00:19:35 » |
|
POTAS. Potas jest najważniejszym kationem płynu wewnątrzkomórkowego oraz w mniejszej ilości znaj duje się w płynie pozakomórkowym. Potas reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową i utrzymuje właściwe ciśnie nie osmotyczne. Ułatwia jasne myślenie, polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen, pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii. Jest niezbędny do syntezy białek, bierze także udział w metabolizmie węglowodanów. Ocenia się, że organizm zawiera około 150 g potasu, a stężenie potasu we krwi utrzymuje się w granicach od 3.7 do 5 mmol/l.
Niedobór Do stanów niedoboru potasu w organizmie dochodzi w wyniku jego nadmiernej utraty przez przewód pokarmowy (długotrwałe wymioty, biegunka), nerki (niewydolność krążenia, niektóre choroby nerek, cukrzyca, stosowanie tiazydowych leków moczopędnych. Kortykosteroidów), a także w marskości wątroby, alkoholizmie. Przy obniżeniu stężenia potasu obserwuje się: zaparcie, utratę apetytu, skurcze jelit, nieregularne bicie serca, bóle głowy dolegliwości mięśniowe, nadmierną suchość skóry: omdlenia, zaburzenia zachowania, uczucie znużenia, zaburzenia koncentracji, nerwowość, problemy ze snem, spowolnioną reakcję na bodźce, pobudzenie, osłabienie, trądzik u dorastającej młodzieży, wydłużony czas gojenia się ran.
Nadmiar Nadmiar potasu przebiega często bezobjawowo. Wśród objawów mogących wystąpić u chorych należy wymienić: Objawy nerwowo-mięśniowe: nieprawidłowe odczuwanie bodźców, uczucie mrowienia ust i języka, skurcze mięśni, porażenia mięśni, zaburzenia pracy serca, niemiarowość pracy serca.
Źródła Potas występuje powszechnie w większości produktów spożywczych, w roślinach strączkowych, orzechach, warzywach i owocach. Duże jego ilości zawierają owoce cytrusowe, banany, melon kantalupa, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory ziemniaki.- Generalnie im pokarm uboższy w tłuszcze, tym bardziej bogaty w potas. / z mojego archiwum Morgano/
|