forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-16, 16:16:33

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
659586 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  SELEN.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: SELEN.  (Przeczytany 2882 razy)
MORGANO
Go


Email
SELEN.
« : 2006-12-17, 00:11:58 »

SELEN.
Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. Najwięcej selenu zawierają wątroba, nerki, trzustka. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej enzymu chroniącego błony komórkowe i erytrocyty przed działaniem wolnych rodników. Selen wraz z witaminą E stabilizuje błony komórkowe oraz steruje przemianami siarki w organizmie człowieka. Jako przeciwutleniacz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz po wstawaniu zmian nowotworowych w różnych tkankach i narządach. Selen wraz z witaminą E wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększając poziom wytwarzanych ciał odpornościowych. Selen pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich oraz bierze udział w wytwarzaniu. Prostaglandyn -substancji zapobiegających stanom zapalnym. Selen wpływa na prawidłowy rozwój płodu, głównie układu nerwowego i odpornościowego. Selen jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, płodności i w zapobieganiu różnym schorzeniom, odgrywa ważną rolę w przekazy impulsów nerwowych w ośrodkowym układzie nerwowym.

Niedobór
Niedobór selenu wiąże się głównie z uszkodzeniem mięśnia sercowego (choroba Keshan) i z chorobami układu kostnego (choroba Kashin-Becka). Ostatnio ukazuje się coraz więcej doniesień o związku między niedoborem selenu a schorzeniami nowotworowymi, jak również chorobami układu krążenia. Niedobory selenu mogą powodować: osłabienie, choroby wątroby i trzustki, bladość, dolegliwości mięśniowe. Dolegliwości stawowe, łamliwe paznokcie, oznaki starzenia się, podatność na zakażenia. Zaburzenia czynności serca, zaburzenia widzenia, częste przeziębienia.

Nadmiar
Nadmiar selenu powoduje: łysienie, uszkodzenia skóry, uszkodzenie paznokci, nadwrażliwość, nudności i wymioty.

Źródła
Selen znajduje się w rybach morskich w nieoczyszonej soli morskiej i kopalnej, w wołowej lub cielęcej- wątrobie, w nieczyszczonych produktach zbożowych, mąkacha z pełnego przemiału, w drożdżach, czosnku, grzybach lub pomidorach, orzechach, kukurydzy i zielonym groszku. Zawartość selenu w pokarmach jest bardzo zmienna i zależna od zawartości selenu w glebie przeznaczonej do uprawy. Przyswajalność selenu zwiększona jest w diecie bogatej w białka drobnocząsteczkowe oraz w witaminy (głównie E. A. C), a utrudniona przy podwyższonej ilości metali ciężkich i starki. Przyswajalność selenu ogranicza spożywanie dużych dawek witaminy C oraz słodyczy.
/ z mojego archiwum Morgano/



Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.02 sekund z 17 zapytaniami.