forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go¶ć. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2014-09-02, 20:48:39

Zaloguj się podaj±c nazwę użytkownika, hasło i długo¶ć sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
313623 wiadomo¶ci w 3651 w±tkach; wysłane przez 89 użytkowników
Najnowszy użytkownik: figan
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 5 Do dołu Drukuj
Autor W±tek: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.  (Przeczytany 32204 razy)
lekarka
Go¶ć


Email
Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« : 2006-12-17, 18:24:24 »

Bez m±k glutenowych (żyto, pszenica, orkisz, owies, jęczmień) i bez m±k bezglutenowych (ryż, kukurydza, proso) i bez mleka, masła, ¶mietany, sera.
Tłuste (smalec, oliwa z oliwek).
Szczególnie dla dzieci, by nie "serwować" im codziennie czekolady i by nie sięgały po czipsy ziemniaczane!
Zapisane
malgo35
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #1 : 2006-12-17, 20:54:19 »

Och,  a ja my¶lałam, że znajdę tu gotowca Smile
Pewnie przy pomocy twarogu, żelatyny, owoców i bitej własnoręcznie ¶mietany można jaki¶ deser skręcić ale ciastek bez m±ki sobie jeszcze nie wyobrażam. Poczekam więc na pomysły, może MORGANO co¶ podpowie.
Zapisane
MORGANO
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #2 : 2006-12-17, 21:09:34 »

Przykro mi nie pomogę. Bo osobi¶cie  nie wypiekam  żadnych ciast, tortów oprócz  optymalnego chleba ostatnio czasami.
Zapisane
malgo35
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #3 : 2006-12-17, 22:18:30 »

Mam kokosanki bez m±ki ale trzeba co¶ z cukrem zrobić.

Składniki:

4 białka
1 szklanka cukru (?)
30 dag kokosu
skórka z cytryny

Sposób wykonania:

Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać.

Na natłuszczon± blachę nakładać łyżeczk± i formować stożki. Piec około 25 minut w temperaturze 160 - 170 °C.

¦ci±gnęłam z internetu, może zrobić je po prostu bez cukru, wiórki kokosowe wydaj± mi się słodkie.
Lekarko, co Ty na to?
Zapisane
kodar
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #4 : 2006-12-18, 00:12:27 »

Ciastka piaskowe:300g oliwy,4 zoltka,1 cale jajko,100g maki ziemniaczanej,1 plaska lyzeczka pr.do pieczenia,50g cukru pudru.Wszystkie skladniki zmiksowac.Piec ok.15-stu min.w tem.180°C.Niestety nie znam proporcji i nie pamietam linku do tego przepisu.Osobiscie pieklam i zawsze sie udaja.
Zapisane
kristan
Newbie
*
Płeć: Mężczyzna
wiadomo¶ci: 898


WWW
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #5 : 2006-12-18, 05:01:20 »

A ja my¶lałem ,że już wszyscy znaj± nasz wynalazek-przypominam wiec:
http://www.optymalni.org.pl/module.php?op=forum&page=&cmd=show&id=124&category=13  -Smacznego !
Zapisane

Stanisław Dec - Stalowa Wola  -  www.jedzoptymalnie.pl
kodar
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #6 : 2006-12-18, 08:28:24 »

Kristian, ile czasu bedzia w przebudowie????
Zapisane
kodar
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #7 : 2006-12-18, 08:34:38 »

Strona sie otworzyla,ale tam nie ma przepisow/bez zboza,smietany,masla,itd.itp.
Zapisane
MORGANO
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #8 : 2006-12-18, 08:47:29 »

Kodar.
Składniki jakie podałe¶ powyżej do ciasteczek wyliczenia s± następuj±ce.
Ogółem 580 g  B-T-W 28,7 - 331,3 -125,1 / 3590 kalorii/
100 g B-T-W 4,9 57,1 - 21,6  / 620 kalorii /
Stosunek  1 : 11,5 : 4,4
Osobi¶cie ograniczam spożywanie białek do niezbędnego minimum.
Jeżeli tylko mogę to wylewam białka lub wydaję biednym.
Białko z jajek gotownym również obieram i oddaję. Jest tyle innych wspaniałych potraw
i nie mam zamiaru przbiałkowywać sobie organizmu.
Białko w jajku jest otoczk± żółtka /  embrionu życia / czyli inaczej nazywam je
wodami  podłodowymi jak u kobiet. Wody odchodz± a życie zostaje.
Jest to może trochę brutalne, ale prawdziwe i sugestywne by jak najbardziej zniechęcić
do spożywania bezwarto¶ciowego białka. / Jeszcze nikt nie zagospodarował wody porodowe i nie wykorzystał do jaki¶ celów/.
Przy okazji nadmieniam , że w 100 gramach białka jest tylko 10,8g białka tłuszczu 0,0g  weglowodanw 0,8g
Natomiast w żółtkach jaj w 100 gramach białka jest 16,3g tłuszczu 31,9 węglowodanów 0,7 oprócz tgo wszystkie mikro i makroelementy jakire potrzebuje organizm. Oprócz witaminy C. Dlatego nie ma lepszego pokarmu od żółtek.
Zapisane
kodar
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #9 : 2006-12-18, 09:09:06 »

Morgano,ty zapomniales,ze opty.maja dzieci.To dla nich te urozmaicenia na zachete.J.K.uwaza jednak bialka kurze dla dzieci za najlepsze.Jezeli dorosly opty.zje cos z bialkiem kurzym to zadna tragedia,trzeba tylko liczyc,liczyc.Pozdrawiam A.
Zapisane
kristan
Newbie
*
Płeć: Mężczyzna
wiadomo¶ci: 898


WWW
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #10 : 2006-12-18, 10:46:07 »

Kodar-nie rozumie co w przebudowie - ja tylko podałem link do moich ciasteczek  - ponawiam więc - może tak: http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=11
 Ponadto białka w tym przypadku spełniaj± role "kleju" jak mury za czasow Kazika Wielkiego.
Zreszta, mam podobne  zdanie na ich temat jak Morgano.
Zapisane

Stanisław Dec - Stalowa Wola  -  www.jedzoptymalnie.pl
Ewa
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #11 : 2006-12-18, 13:37:35 »

Kodar, JK nie pisał, że białka kurze s± najzdrowsze, tylko zawsze mówi, że to s± żółtka Very Happy
A je¶li zagospodarowujsz białka, to zapychasz nimi  miejsce na najlepsze białko, którego i tak je sie mało. Jesli jesz białka, to po co je rozdzielasz od jajka. Jedz juz cało¶ć Smile.
Jesli po prosytu lubisz ciasteczka na białkach, to mam pytanie: Co robisz z żóltkami? Very Happy

Zapisane
lekarka
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #12 : 2006-12-18, 23:40:35 »

Kodar, strona się otworzyła. S± tam ciasteczka magnezowe.
Wszystko po to by urozmaicić życie nam i naszym dzieciom  Very Happy.
Cukier zawsze można zmniejszyć, albo zamienić na suszone, tarte owoce.
Zapisane
fewa
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #13 : 2006-12-19, 11:30:45 »

Co¶ dla naszych pociech:

  ''Murzynek''

Składniki:
- 4 jaja
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
-  kostka masła
- 10g cukru pudru

   Masło ucieramy z żółtkami ,dodaj±c cukier i roztopion± gorzk± czekoladę. Następnie cało¶ć ł±czymy z pian± z białek. Foremkę z ciastem wstawiamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wod± - w takiej ;;łazni wodnej'' pieczemy ciasto około 40 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu można polać polew± czekoladow± , albo podawać z bit± ¶mietan±. Razz Razz
Zapisane
lekarka
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #14 : 2006-12-19, 11:45:59 »

SUPER!
Zapisane
kodar
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #15 : 2006-12-19, 12:15:28 »

Ewo,co jest super???Mialo byc bez codziennego masla,czekolady a tu wszystko co alergenne, az oczy bola.
Zapisane
Halina Ch.
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #16 : 2006-12-19, 14:13:43 »

TORT MAKOWO-KOKOSOWY                1) Przygotowanie ciasta - 7 białek
                                                                   ubić na sztywno z 50g cukru,
                                                                    dodać ubite żółtka w ilo¶ci 11 
Składniki:                                                        sztuk,1,5 szklanki suchego maku
- 20g m±ki zimniaczaniej(2 łyżki)                          oraz odważone wiórki kokosowe.   
- 250g białek(7 szt.)                                          Wymieszać,wlać do dużej tortownicy. 
- 300g żółtek(17szt.)                                        Piec w temp.180C około 30 min(wkładać 
   11+6 na krem                                                do narzanego piekarnika)
- 100g cukru pudru
- 150g wiórków kokosowych                          2) Przygotowanie budyniu - 6 żółtek
- 235g maku                                                    zamieszać w 0,5 szklanki kremówki
- 370g ¶mietany kremówki30%                           z 2 płaskimi łyżeczkami m±ki
                                                                     ziemniacznanej,wlać do gotujecej 
- 100g gorzkej czekolady                                    ¶mietany(1szklanki) z 50g cukru
                                                                     i z cukrem waniljowym,mieszać.

                                                                 3)Utrzeć 250g masła i dodać ostydzony,zmksowany budyń.

                                                                 4)Ostudzone ciasto przełożyć mas±(2 razy przekroić) i na wierzch - na kremie
                                                                    ułożyć biszkopty zamoczone w alkoholu,następnie polać je roztopion± \                                                                  czekolad±.   

Skład w 100 g potrawy:
B - 8,8 g   T - 34,5 g    W - 17,6 g 
Zapisane
lekarka
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #17 : 2006-12-19, 23:00:46 »

Kodar, masło można zamienić na oliwę z oliwek, olej palmowy.
Zapisane
kodar
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #18 : 2006-12-19, 23:15:25 »

Ewo,ja tak  juz dawno robie,a czym smietane.??Jezeli piszesz o nietolerancji pr.mlecznych i o ich rotacji to co,bo ida Swieta to juz nie trzeba??????  Razz Razz
Zapisane
Hana
Go¶ć


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez m±ki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #19 : 2007-10-27, 17:57:27 »

                         Na chlodne zimowe wieczory ...do kawy, ....do herbaty.


orzechy laskowe--100g.  morele suszone--15g.  rodzynki--15g.  figi--15g.  maslo--25g.  jaja cale--120g./2szt.  zoltka--120g./7szt.  proszek do pieczenia--7-10g.

morele, rodzynki, figi  namoczyc w spirytusie na 2-3 godz. /owoce maja byc pokrojone i "przykryte"alkoholem.
orzechy laskowe, maslo, jajka, zoltka miksujemy, na koniec "wlewamy" alkohol z owocami jeszcze pare minut miksujemy , do formy, do pieca ..180°C. 30-40min.

W 100g. B/T/W   11,6/31,5/11,8    1,0/2,7/1,0    ---smacznego--
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działaj±ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.544 sekund z 19 zapytaniami.