Autor
|
Wtek: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła. (Przeczytany 85541 razy)
|
lekarka
Go
|
Bez mąk glutenowych (żyto, pszenica, orkisz, owies, jęczmień) i bez mąk bezglutenowych (ryż, kukurydza, proso) i bez mleka, masła, śmietany, sera. Tłuste (smalec, oliwa z oliwek). Szczególnie dla dzieci, by nie "serwować" im codziennie czekolady i by nie sięgały po czipsy ziemniaczane!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Och, a ja myślałam, że znajdę tu gotowca Pewnie przy pomocy twarogu, żelatyny, owoców i bitej własnoręcznie śmietany można jakiś deser skręcić ale ciastek bez mąki sobie jeszcze nie wyobrażam. Poczekam więc na pomysły, może MORGANO coś podpowie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Przykro mi nie pomogę. Bo osobiście nie wypiekam żadnych ciast, tortów oprócz optymalnego chleba ostatnio czasami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
malgo35
Go
|
Mam kokosanki bez mąki ale trzeba coś z cukrem zrobić.
Składniki:
4 białka 1 szklanka cukru (?) 30 dag kokosu skórka z cytryny
Sposób wykonania:
Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać.
Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 25 minut w temperaturze 160 - 170 °C.
Ściągnęłam z internetu, może zrobić je po prostu bez cukru, wiórki kokosowe wydają mi się słodkie. Lekarko, co Ty na to?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ciastka piaskowe:300g oliwy,4 zoltka,1 cale jajko,100g maki ziemniaczanej,1 plaska lyzeczka pr.do pieczenia,50g cukru pudru.Wszystkie skladniki zmiksowac.Piec ok.15-stu min.w tem.180°C.Niestety nie znam proporcji i nie pamietam linku do tego przepisu.Osobiscie pieklam i zawsze sie udaja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Kristian, ile czasu bedzia w przebudowie????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Strona sie otworzyla,ale tam nie ma przepisow/bez zboza,smietany,masla,itd.itp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Kodar. Składniki jakie podałeś powyżej do ciasteczek wyliczenia są następujące. Ogółem 580 g B-T-W 28,7 - 331,3 -125,1 / 3590 kalorii/ 100 g B-T-W 4,9 57,1 - 21,6 / 620 kalorii / Stosunek 1 : 11,5 : 4,4 Osobiście ograniczam spożywanie białek do niezbędnego minimum. Jeżeli tylko mogę to wylewam białka lub wydaję biednym. Białko z jajek gotownym również obieram i oddaję. Jest tyle innych wspaniałych potraw i nie mam zamiaru przbiałkowywać sobie organizmu. Białko w jajku jest otoczką żółtka / embrionu życia / czyli inaczej nazywam je wodami podłodowymi jak u kobiet. Wody odchodzą a życie zostaje. Jest to może trochę brutalne, ale prawdziwe i sugestywne by jak najbardziej zniechęcić do spożywania bezwartościowego białka. / Jeszcze nikt nie zagospodarował wody porodowe i nie wykorzystał do jakiś celów/. Przy okazji nadmieniam , że w 100 gramach białka jest tylko 10,8g białka tłuszczu 0,0g weglowodanw 0,8g Natomiast w żółtkach jaj w 100 gramach białka jest 16,3g tłuszczu 31,9 węglowodanów 0,7 oprócz tgo wszystkie mikro i makroelementy jakire potrzebuje organizm. Oprócz witaminy C. Dlatego nie ma lepszego pokarmu od żółtek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Morgano,ty zapomniales,ze opty.maja dzieci.To dla nich te urozmaicenia na zachete.J.K.uwaza jednak bialka kurze dla dzieci za najlepsze.Jezeli dorosly opty.zje cos z bialkiem kurzym to zadna tragedia,trzeba tylko liczyc,liczyc.Pozdrawiam A.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Kodar-nie rozumie co w przebudowie - ja tylko podałem link do moich ciasteczek - ponawiam więc - może tak: http://www.imperiumslonca.pl/kulinaria.php?id=11 Ponadto białka w tym przypadku spełniają role "kleju" jak mury za czasow Kazika Wielkiego. Zreszta, mam podobne zdanie na ich temat jak Morgano.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Kodar, JK nie pisał, że białka kurze są najzdrowsze, tylko zawsze mówi, że to są żółtka A jeśli zagospodarowujsz białka, to zapychasz nimi miejsce na najlepsze białko, którego i tak je sie mało. Jesli jesz białka, to po co je rozdzielasz od jajka. Jedz juz całość . Jesli po prosytu lubisz ciasteczka na białkach, to mam pytanie: Co robisz z żóltkami?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Kodar, strona się otworzyła. Są tam ciasteczka magnezowe. Wszystko po to by urozmaicić życie nam i naszym dzieciom . Cukier zawsze można zmniejszyć, albo zamienić na suszone, tarte owoce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Coś dla naszych pociech: ''Murzynek'' Składniki: - 4 jaja - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kostka masła - 10g cukru pudru Masło ucieramy z żółtkami ,dodając cukier i roztopioną gorzką czekoladę. Następnie całość łączymy z pianą z białek. Foremkę z ciastem wstawiamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą - w takiej ;;łazni wodnej'' pieczemy ciasto około 40 min w temp. 180 st.C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową , albo podawać z bitą śmietaną.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
SUPER!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Ewo,co jest super???Mialo byc bez codziennego masla,czekolady a tu wszystko co alergenne, az oczy bola.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
TORT MAKOWO-KOKOSOWY 1) Przygotowanie ciasta - 7 białek ubić na sztywno z 50g cukru, dodać ubite żółtka w ilości 11 Składniki: sztuk,1,5 szklanki suchego maku - 20g mąki zimniaczaniej(2 łyżki) oraz odważone wiórki kokosowe. - 250g białek(7 szt.) Wymieszać,wlać do dużej tortownicy. - 300g żółtek(17szt.) Piec w temp.180C około 30 min(wkładać 11+6 na krem do narzanego piekarnika) - 100g cukru pudru - 150g wiórków kokosowych 2) Przygotowanie budyniu - 6 żółtek - 235g maku zamieszać w 0,5 szklanki kremówki - 370g śmietany kremówki30% z 2 płaskimi łyżeczkami mąki ziemniacznanej,wlać do gotujecej - 100g gorzkej czekolady śmietany(1szklanki) z 50g cukru i z cukrem waniljowym,mieszać.
3)Utrzeć 250g masła i dodać ostydzony,zmksowany budyń.
4)Ostudzone ciasto przełożyć masą(2 razy przekroić) i na wierzch - na kremie ułożyć biszkopty zamoczone w alkoholu,następnie polać je roztopioną \ czekoladą.
Skład w 100 g potrawy: B - 8,8 g T - 34,5 g W - 17,6 g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Kodar, masło można zamienić na oliwę z oliwek, olej palmowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Na chlodne zimowe wieczory ...do kawy, ....do herbaty.
orzechy laskowe--100g. morele suszone--15g. rodzynki--15g. figi--15g. maslo--25g. jaja cale--120g./2szt. zoltka--120g./7szt. proszek do pieczenia--7-10g.
morele, rodzynki, figi namoczyc w spirytusie na 2-3 godz. /owoce maja byc pokrojone i "przykryte"alkoholem. orzechy laskowe, maslo, jajka, zoltka miksujemy, na koniec "wlewamy" alkohol z owocami jeszcze pare minut miksujemy , do formy, do pieca ..180°C. 30-40min.
W 100g. B/T/W 11,6/31,5/11,8 1,0/2,7/1,0 ---smacznego--
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|