forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-26, 01:16:26

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
660339 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  KOTLETY Z JAJEK.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: KOTLETY Z JAJEK.  (Przeczytany 8233 razy)
MORGANO
Go


Email
KOTLETY Z JAJEK.
« : 2007-01-12, 00:25:59 »

KOTLETY Z JAJEK.

Składniki.
300 g jajek /6szt/
100 g bułki tartej
100 g śmietany 30%
100 g cebuli
50g boczek wędzony
50 g masła
50 g oleju
sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.

Sposób przygotowania.
Jajka gotujemy na twardo (10 min). Zalewamy zimną wodą i ciepłe obieramy ze skorupek. Drobno siekamy, przekładamy do miski, Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do jajek, posypujemy bułką tartą i zalewamy śmietaną. Do jajecznej masy dla aromatu dodajemy trochę przesmażonego, pokrojonego w kostkę boczku. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby bulka tarta wchłonęła śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy 4-5-centymetrowe, niezbyt grube placuszki.. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, smażymy jeszcze parę minut pod przykryciem.

Ogółem 750g B-T-W  57,4 – 179,0 -90,9  / 2200 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 7,7 – 23,9 – 12,1  / 290 kalorii /
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 11,5 – 35,8 – 18,2  / 440 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 3,1 : 1,6
B+T/150g-47,3g-


Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: KOTLETY Z JAJEK.
« Odpowiedz #1 : 2007-01-12, 00:43:00 »

Na jakim  oleju smażysz ?
   bo mnie każdy śmierdzi -wszystko robie na smalcu ,ale widze ,ze tu jest śmietana
     to może dlatego ten olej .

no i te BTW - ma być 1:3 ; 0,5
     a mnie wychodzi 1  2  1   50- 100 -50   czy ja powinnam 25 g węgli??? Sad
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: KOTLETY Z JAJEK.
« Odpowiedz #2 : 2007-01-12, 00:48:17 »

Ja osobiście z tłuszczu używam tylko masło Irladzkie, smalec i oliwę z oliwek nawet ta najtańsza jest dobra.
Jeżeli dodasz odrobinę oleju do masła to się nie przypala.

Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: KOTLETY Z JAJEK.
« Odpowiedz #3 : 2007-01-12, 11:06:24 »

Cytuj
a mnie wychodzi 1  2  1   50- 100 -50   czy ja powinnam 25 g węgli??? 
Wysłane: Dzisiaj o 12:25:59 AMWysłany przez: 
to znaczy 50gBialka-100gTluszczu-50gWeglowodanow(nie powinno byc mniej bo wtedy organizm ma dodatkowa robote).Sprawdz w tabelach ile wegli przypada na 100gproduktu i wtedy wiesz ile danego pr.masz zjesc aby wyszlo 50 g na dobe.
Zapisane
evosonic
Go


Email
Odp: KOTLETY Z JAJEK.
« Odpowiedz #4 : 2007-01-20, 23:07:20 »

Ja osobiście z tłuszczu używam tylko masło Irladzkie, smalec i oliwę z oliwek nawet ta najtańsza jest dobra.
Jeżeli dodasz odrobinę oleju do masła to się nie przypala.



gdzie mozna nabyc maslo irlandzkie ? i czym sie to maslo rozni od tego ktore jest w polsce ?
 barwniki ?
 olej roslinny ?
 antyutleniacze ?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: KOTLETY Z JAJEK.
« Odpowiedz #5 : 2007-01-22, 13:48:30 »

U nas rozni sie tylko cena,natomiast dane na opakowaniu,zawieraja takie same informacje jak na innych maslach zo zawrtosci 82% tluszczu.Moze irlandzkie krowy karmione sa roznorodnymi i soczystymi ziolami irlandzkich pastwisk???? Razz
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: KOTLETY Z JAJEK.
« Odpowiedz #6 : 2007-01-23, 11:53:31 »

Masła różnią się od siebie mimo, że mają taki sam napis tzn.82% tłuszczu." Łaciate" ładnie pachnie ale jak rozpuszcza się na patelni to strasznie pryska, chyba za dużo wody dają. Ostatnio kupiłam masło " Warmia" z Warmii ładnie pachnie śmietanką nie pryska i nie przypala sie jajecznica na patelni. Cena takiego masła jest w miarę możliwości nie drogie tj od 2,45-3,20 w zależności gdzie.Te całkiem tanie masła mają dziwny zapach Laughing ciekawe co tam dodają Cool tzn piszą, że mają 82% tłuszczu tylko nie wiadomo jakiego? Laughing Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: KOTLETY Z JAJEK.
« Odpowiedz #7 : 2015-03-20, 19:39:26 »

KOTLETY Z JAJEK.

Składniki.
300 g jajek /6szt/
100 g bułki tartej
100 g śmietany 30%
100 g cebuli
50g boczek wędzony
50 g masła
50 g oleju
sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.

Sposób przygotowania.
Jajka gotujemy na twardo (10 min). Zalewamy zimną wodą i ciepłe obieramy ze skorupek. Drobno siekamy, przekładamy do miski, Cebulę siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do jajek, posypujemy bułką tartą i zalewamy śmietaną. Do jajecznej masy dla aromatu dodajemy trochę przesmażonego, pokrojonego w kostkę boczku. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby bulka tarta wchłonęła śmietanę. Doprawiamy solą pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy 4-5-centymetrowe, niezbyt grube placuszki.. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, smażymy jeszcze parę minut pod przykryciem.

Ogółem 750g B-T-W  57,4 – 179,0 -90,9  / 2200 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 7,7 – 23,9 – 12,1  / 290 kalorii /
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 11,5 – 35,8 – 18,2  / 440 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 3,1 : 1,6
B+T/150g-47,3g-




3,1:1,6 taka proporcja to jednak więcej niż graniczne 40% udziału w bilansie ... wiadomo. Confused
I ten zapis ... "B+T"?!

Samo przypełzło. Very Happy
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 19 zapytaniami.