Różne przepisy niektóre akurat dla naszych dzieci, inne trochę mniej, link do strony na samym dole. Zrobię któreś w następną sobotę.
MAKARONIKI Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I LIMONKI
trudność: łatwe
Ilość: 12 sztuk
Składniki
2 białka
100g cukru
160g wiórków kokosowych
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 łyżka stołowa soku z limonki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C. W misce wyrobić dłońmi białka, cukier, wiórki, sok i skórkę z limonki, aż powstanie masa. Zwilżyć dłonie, wyłożyć masę na deskę, rozpłaszczyć na placek o grubości 1 cm. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na teflonowej blasze lub zwykłej, posmarowanej cienko tłuszczem.
Piec 12-15 minut na środkowej półce piekarnika, aż będą złocisto brązowe na brzegach. Wystudzić na metalowej kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym
BEZY KARMELOWE
trudność: łatwe
Składniki
3 białka
18 dag drobnego cukru
Przygotowanie
Z 6 dag cukru robimy karmel: wsypujemy do rondelka, rozpuszczamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie trochę ciemniejszy od płynnego miodu, poczym wylewamy na blaszkę, aby zastygł, a następnie rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu tak, by znów przypominał cukier.
W dużej, idealnie czystej i suchej misce ubijamy pianę z białek. Gdy jest już prawie sztywna, porcjami dodajemy pozostałe 12 dag cukru, a następnie karmel – wciąż ubijając. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy po 2 łyżki piany. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a gdy tylko wstawimy bezy – zmniejszamy temperaturę do 140. Pieczemy je przez godzinę i piętnaście minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom w nim wyschnąć.
BEZOWA ROLADA Z TRUSKAWKAMI
ilość osób: 8
trudność: łatwe
Składniki
5 białek
275g cukru
20g płatków migdałów
Składniki farszu
150 ml kremówki
200 ml jogurtu greckiego
225g truskawek bez szypułek
cukier puder do posypania
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę o wymiarach 33 na 23 cm wyłożyć pergaminem.
W dużej, czystej misce ubić pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier po łyżeczce i ubijać pianę, aż będzie bardzo sztywna i lśniąca. Rozprowadzić w formie i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut, aż będzie złocista. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez kwadrans, aż będzie miała chrupki wierzch. Wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć stroną posypaną migdałami na pergamin. Zdjąć warstwę pergaminu, na której się piekła i pozostawić 10 minut do wystygnięcia. Ubić śmietanę i wymieszać z jogurtem. Rozsmarować na bezie. Pokroić truskawki na ćwiartki, posypać na masie. Zwinąć roladę pomagając sobie pergaminem, zaczynając od dłuższego końca. Rolada powinna być ciasno zwinięta. Owinąć w pergamin i schłodzić przed podaniem. Posypać cukrem pudrem.
MAKARONIKI ANYŻOWE
Składniki:
2 łyżeczki (10 ml) anyżu gwiazdkowatego
4 łyżki (60 ml) soku cytrynowego
3 białka
¼ łyżeczki (1,25 ml) winianu potasu
¾ szklanki (170g) cukru
2 szklanki (200g) wiórków kokosowych
1 łyżeczka (5 ml) startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Pokruszyć anyż w moździerzu na małe kawałeczki. Umieścić anyż i sok cytrynowy w rondelku i gotować na małym ogniu, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę (około 15 minut). Odcedzić anyż i odstawić płyn do ostygnięcia. Ubić białka z winianem potasu na lekką pianę. Powoli dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Wmieszać wiórki kokosowe, skórkę cytrynową i sok cytrynowy z aromatem anyżowym. Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką porcje ciasta w pewnych odstępach od siebie. Piec 20 minut.
Wersja zmodyfikowana:
MAKARONIKI ANYŻOWE Z EGZOTYCZNĄ SAŁATKĄ OWOCOWĄ
Makaroniki przygotowane według przepisu powyżej
Sałatka owocowa:
½ szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
1 kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
½ szklanki mango lub papai, pokrojonych w kostkę
1 karambola, pokrojona na plasterki, każdy plasterek podzielić na 5 segmentów
Sok i skórka z 1 limonki
2 łyżki (30ml) prasowanego kokosa
2 łyżki (30ml) miodu
½ łyżeczki (2,5ml) chińskiej przyprawy „5 smaków”
Przygotowanie:
Zmieszać razem wszystkie składniki sałatki.
Podawać sałatkę w miseczkach, dodając obok makaroniki anyżowe.
MAKARONIKI MIGDAŁOWE Z DŻEMEM MORELOWYM
ilość osób: 6
trudność: łatwe
Składniki
1 puszka (240 g) pasty migdałowej
¾ szklanki cukru
1 białko z bardzo dużego jajka
2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pastę migdałową i cukier przełożyć do malaksera. Ucierać przez 10-12 sekund. Dodać białko. Ucierać przez kolejne 6-8 sekund, aż powstanie gładka, kremowa masa. Nałożyć na blachę po 1 ½ łyżki masy makaronikowej. Z tej ilości masy powinno wyjść 12 sztuk. Zostawiać dużo miejsca między porcjami masy. Zwilżonymi palcami nacisnąć lekko wierzch masy, aby wyrównać powierzchnię. Piec makaroniki przez 20 minut, aż powierzchnia ciastek lekko się przyrumieni i popęka. Zdjąć z blachy i odłożyć na kratkę. Zostawić na 15 minut i łopatką zdjąć z kratki. Posmarować po 1 łyżeczce dżemu płaską stronę makaroników i przykryć drugim. Powtórzyć czynności z pozostałymi makaronikami. Powinno powstać 6 sztuk. Wierzch posypać kakao w proszku. Włożyć makaroniki do szczelnego pojemnika i do czasu podania trzymać w lodówce. Podawać po 1 makaroniku na osobę.
MAKARONIKI KOKOSOWE
trudność: łatwe
Ilość: 30 sztuk
Składniki
4 białka
1 i 1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka kondensowanego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 i ½ szklanki wiórków kokosowych
¼ szklanki mąki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. W dużym rondlu zmieszać białka, cukier, mleko kondensowane, sól, oba ekstrakty i wiórki kokosowe. Do mieszaniny przesiać mąkę i dobrze wymieszać. Postawić na średnim ogniu i gotować 5 minut, ciągle mieszając. Potem zwiększyć nieco ogień i gotować 3-5 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek i dna rondla. Przełożyć masę do miski, ostudzić i chłodzić przez godzinę w lodówce. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłożyć czubate łyżeczki masy w odległości 5 cm od siebie. Piec na środkowej półce piekarnika 20-25 minut, dopóki brzegi wiórków nie zaczną się rumienić. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku.
MIGDAŁOWE CHRUPKI
trudność: łatwe
Składniki
3 jajka
130g cukru pudru
90g miękkiego masła plus 1 łyżka
75g mąki
2 szczypty soli
100g płatków migdałowych
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Oddziel białka od żółtek. W rondlu stop masło. Do miski z białkami przesiej cukier puder i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. To samo zrób z mąką. Następnie wlej roztopione masło i dwie szczypty soli. Na wysmarowaną masłem blachę nałóż ciasto i uformuj je w ok. sześciocentymetrowe krążki. Posyp ciasteczka migdałami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Pomiędzy dwoma krzesłami połóż kij od szczotki owinięty folią aluminiową. Rozwieś na nim ciasteczka. Pod wpływem własnego ciężaru opadną na dół, zwiną się i przyjmą kształt chrupek.
SEKRET: Trzeba zrobić idealnie równe krążki, żeby ciastka się równo upiekły.
SEKRET: Ciastka ostudź na kiju owiniętym folią aluminiową.
http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?1,2,0na stronę mniammniam tylko po zalogowaniu a ile kosztuje ten abonament?