forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 18:10:01

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
669712 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.  (Przeczytany 85552 razy)
fewa
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #20 : 2007-10-27, 19:13:45 »

A te orzechy mają byc zmielame czy wystarczy tylko posiekac? Ach i jeszcze owoce czy mają byc całe? Bo mój mikser chyba ich nie posieka.
No i chyba dla dzieci małych zabronione  Razz
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #21 : 2007-10-27, 19:23:22 »

Fewa-- orzechy zmielone/drobno posiekane tez moga byc, owoce drobno pokrojone ---"dozwolone od lat.../powiedzmy 10".
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #22 : 2007-10-31, 23:11:13 »

Może  wyrzuciłam właśnie pieniądze w błoto bo do jajek, nasion słonecznika, dyni, sezamu troszkę maku i mąki kukurydzianej dołożyłam tłuszcz kokosowy. Stał trochę nie w lodówce i był już lekko miękki i się złączył z całą masą jak się upiecze za jakieś 20 minut to może spróbuję i dam znać po świętach co wyszło. Ciekawa jestem jak ciastka zastygną czy tłuszcz też zastygnie. Niestety kpupiłam mały słoik bo to jest cholernie drogie . Ale zastanawiam się czy to ma stać w lodówce aby było zawsze twarde bo niestety większość napisana po niemiecku i tego nie przetłumaczyli. Pani Ewo Pani tłuszcz był taki bardzo twardy, tzn.lepszej jakości czy są jakieś dodatki ewent. dodawane dzięki którym jeden się szybciej rozpuszcza a inny dłużej?Jak wyjdą ciaskta w smaku ok to spróbuję zrobić bez mąki wg  przepisu na ciastka magnezowe ale z tłuszczem kokosowym, może by wyszły dobre jakieś a la batoniki jakby tłuszcz stwardniał?
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #23 : 2007-10-31, 23:32:37 »

Sylwia napisz po niemiecku o co tam stoi ,to ci przetlumacze na polski Laughing
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #24 : 2007-11-02, 22:05:50 »

kodar już zużyłam cały słoik o zgrozo. pół na xiastka pół na usmażenie placków z jajek i ziemniaków. placki były słodkie, ciastka też. Tylko jak zwykle jak już je zrobiłam to nie za bardzo chce mi się jeść i włożyłam większą część do zamrażalnika. FKTYCZNIE W LODÓWCE  robił się twardy jak świeca po wyjęciu podobnie jak smalec miękł. Resztki zużyłam wczoraj do bagietki. Zjadłam ją ja i Bartek i nawet Bartek nie dostał dziś żadnej krostki. Ja też jakoś przeżyłam tę bagietkę. Kurcze to chyba były moje najdroższe palcki i ciastka cały słoik to 8 zł, chociaż jak podliczyć to podobnie jak koszt oliwy. Czasami jednak poesperymentować warto. Wkurzyłam się ostatnio że gdzieś przy stole muszę siedzieć i nie mogę zjeść swoich potraw więc u siebie je zrobię. Znalazłam książkę z przpeisami kuchni włoskiej z małą ilością W i jutro zrobię jajka na twardo z sosem tuńczykowym kucharza który kiedyś spotkał Atkinsa i poprzerabiał włoskie przepisy. Muszę jeszcze spróboać zrobić zabaione  bo widok Nigelli jak kręciła ten deser w Tvnie 24 narobił mi smaku. A jego wersja zabaione  w książce  jest do przyjęcia. Pozdrawiam. 
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #25 : 2007-11-03, 21:44:23 »

Sylwia,u nas ten tluszcz kokosowy co ja kupuje nie jest slodki i nie w sloiku tylko w kostce.
Z tym wkurzaniem,to mam tak samo,jak ty,
jestem w towarzystwie,wszyscy jedza co chca i ile chca a na mnie  patrza jak na zjawe ,
a  gdy nie ma produktow do jedzenia dla mnie,to musze sie grubo tlumaczyc,oj,zycie,zycie ..... Smile
Zapisane
Adiqq
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #26 : 2007-11-08, 15:50:02 »

Sylwia,u nas ten tluszcz kokosowy co ja kupuje nie jest slodki i nie w sloiku tylko w kostce.
 Z tym wkurzaniem,to mam tak samo,jak ty,
 jestem w towarzystwie,wszyscy jedza co chca i ile chca a na mnie  patrza jak na zjawe ,
 a  gdy nie ma produktow do jedzenia dla mnie,to musze sie grubo tlumaczyc,oj,zycie,zycie ..... Smile

ja mam podobnie, tyle ze rodzina wie na jakiej jestem diecie i jak sa spotkania rodzinne to zazwyczaj jest cos dla mnie. Ale jest to wiedza bardzo powierzchowna, a ile sie natlumaczylem ze jak kotlety robia, niech zrobia mi kilka bez panierki....albo zostawia, to sam sobie upiecze Razz Zawsze na roznego rodzaju imprezach przedawkuje bialko, bo miesiwa to i owszem jest mase, ale tluszczu to malo zazwyczaj...na drugi dzien rano jak sie waze to zawsze 1-2kg wiecej, ale to pikus, takie imprezy nie sa codziennie, a w nastepne pare  dni zawsze waga jedzie w dol jeszcze bardziej, taki efekt anty-jojo  Laughing
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #27 : 2007-11-12, 23:11:07 »

A wystarczają takie proste BEZ-
ryba po grecku: ryba bez mąki i już można zjeść
jajka zamiast w majonezie bo już nudne w sosie tuńczykowym i nawet innim smakowało,
nóżki wiadomom beż żelatnyny i są bardzo dobre
kotlety bez bułki tartej, kurczak jak już jem kawałek chociaż przestaje mi to UFO smakować nie w jakieś bułce, itp, w wegecie tylko np. w majonezie albo w przyprawach a w ostateczności majonezie plus keczupie.
Ale to nie do tego watku bo tu mjaą być ciastka więc sorry.

A mogą być placki lekarki z jajek +ziemniaki + banan świeży pokrojony w kostkę wymieszany w tym cieście i usmażone razem jako placki na tłuszczu np. gęsim. Smaczne , słodsze i wchłania pewnie przez banany jeszcze więcej tłuszczu. Mniam,mniam, wczoraj jadłam, dziś jadłam. To chyba podobnie jakby dodać jabłka ale jabłka mi nie smakują.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #28 : 2007-11-24, 15:43:30 »

Fragment z programu Pascala z tekstu :Czy ktoś wie jak się robi te ciasteczka podkreślone przeze mnie? Mogą być ciekawe w smaku?

Kiedy jestem w moim rodzinnym Lille, zawsze muszę koniecznie zjeść gofry i naleśniki z cukrem na La Grande Place i makaroniki (czyli malutkie, chrupiące, kolorowe ciasteczka z białek i migdałów) w mojej ukochanej, baaardzo, baaaardzo starej cukierni.

Link do tekstu w którym nie ma tego przepsiu Sad
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #29 : 2007-11-24, 19:37:31 »

Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #30 : 2007-11-24, 22:00:41 »

Różne przepisy niektóre akurat dla naszych dzieci, inne trochę mniej, link do strony na samym dole. Zrobię któreś w następną sobotę. Very Happy

MAKARONIKI Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I LIMONKI
trudność: łatwe

Ilość: 12 sztuk

Składniki
2 białka
100g cukru
160g wiórków kokosowych
1 łyżeczka startej skórki z limonki
1 łyżka stołowa soku z limonki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C. W misce wyrobić dłońmi białka, cukier, wiórki, sok i skórkę z limonki, aż powstanie masa. Zwilżyć dłonie, wyłożyć masę na deskę, rozpłaszczyć na placek o grubości 1 cm. Kieliszkiem wycinać krążki i układać na teflonowej blasze lub zwykłej, posmarowanej cienko tłuszczem.
Piec 12-15 minut na środkowej półce piekarnika, aż będą złocisto brązowe na brzegach. Wystudzić na metalowej kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym

BEZY KARMELOWE
trudność: łatwe

Składniki
3 białka
18 dag drobnego cukru

Przygotowanie
Z 6 dag cukru robimy karmel: wsypujemy do rondelka, rozpuszczamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie trochę ciemniejszy od płynnego miodu, poczym wylewamy na blaszkę, aby zastygł, a następnie rozdrabniamy w malakserze lub moździerzu tak, by znów przypominał cukier.
W dużej, idealnie czystej i suchej misce ubijamy pianę z białek. Gdy jest już prawie sztywna, porcjami dodajemy pozostałe 12 dag cukru, a następnie karmel – wciąż ubijając. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy po 2 łyżki piany. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza, a gdy tylko wstawimy bezy – zmniejszamy temperaturę do 140. Pieczemy je przez godzinę i piętnaście minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozwalamy bezom w nim wyschnąć.


BEZOWA ROLADA Z TRUSKAWKAMI
ilość osób: 8
trudność: łatwe

Składniki
5 białek
275g cukru
20g płatków migdałów

Składniki farszu
150 ml kremówki
200 ml jogurtu greckiego
225g truskawek bez szypułek
cukier puder do posypania

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę o wymiarach 33 na 23 cm wyłożyć pergaminem.
W dużej, czystej misce ubić pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier po łyżeczce i ubijać pianę, aż będzie bardzo sztywna i lśniąca. Rozprowadzić w formie i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut, aż będzie złocista. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez kwadrans, aż będzie miała chrupki wierzch. Wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć stroną posypaną migdałami na pergamin. Zdjąć warstwę pergaminu, na której się piekła i pozostawić 10 minut do wystygnięcia. Ubić śmietanę i wymieszać z jogurtem. Rozsmarować na bezie. Pokroić truskawki na ćwiartki, posypać na masie. Zwinąć roladę pomagając sobie pergaminem, zaczynając od dłuższego końca. Rolada powinna być ciasno zwinięta. Owinąć w pergamin i schłodzić przed podaniem. Posypać cukrem pudrem.


MAKARONIKI ANYŻOWE

Składniki:
2 łyżeczki (10 ml) anyżu gwiazdkowatego
4 łyżki (60 ml) soku cytrynowego
3 białka
¼ łyżeczki (1,25 ml) winianu potasu
¾ szklanki (170g) cukru
2 szklanki (200g) wiórków kokosowych
1 łyżeczka (5 ml) startej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Pokruszyć anyż w moździerzu na małe kawałeczki. Umieścić anyż i sok cytrynowy w rondelku i gotować na małym ogniu, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę (około 15 minut). Odcedzić anyż i odstawić płyn do ostygnięcia. Ubić białka z winianem potasu na lekką pianę. Powoli dodawać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany. Wmieszać wiórki kokosowe, skórkę cytrynową i sok cytrynowy z aromatem anyżowym. Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką porcje ciasta w pewnych odstępach od siebie. Piec 20 minut.

Wersja zmodyfikowana:

MAKARONIKI ANYŻOWE Z EGZOTYCZNĄ SAŁATKĄ OWOCOWĄ

Makaroniki przygotowane według przepisu powyżej

Sałatka owocowa:
½ szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
1 kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
½ szklanki mango lub papai, pokrojonych w kostkę
1 karambola, pokrojona na plasterki, każdy plasterek podzielić na 5 segmentów
Sok i skórka z 1 limonki
2 łyżki (30ml) prasowanego kokosa
2 łyżki (30ml) miodu
½ łyżeczki (2,5ml) chińskiej przyprawy „5 smaków”

Przygotowanie:
Zmieszać razem wszystkie składniki sałatki.
Podawać sałatkę w miseczkach, dodając obok makaroniki anyżowe.

MAKARONIKI MIGDAŁOWE Z DŻEMEM MORELOWYM
ilość osób: 6
trudność: łatwe


Składniki
1 puszka (240 g) pasty migdałowej
¾ szklanki cukru
1 białko z bardzo dużego jajka
2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pastę migdałową i cukier przełożyć do malaksera. Ucierać przez 10-12 sekund. Dodać białko. Ucierać przez kolejne 6-8 sekund, aż powstanie gładka, kremowa masa. Nałożyć na blachę po 1 ½ łyżki masy makaronikowej. Z tej ilości masy powinno wyjść 12 sztuk. Zostawiać dużo miejsca między porcjami masy. Zwilżonymi palcami nacisnąć lekko wierzch masy, aby wyrównać powierzchnię. Piec makaroniki przez 20 minut, aż powierzchnia ciastek lekko się przyrumieni i popęka. Zdjąć z blachy i odłożyć na kratkę. Zostawić na 15 minut i łopatką zdjąć z kratki. Posmarować po 1 łyżeczce dżemu płaską stronę makaroników i przykryć drugim. Powtórzyć czynności z pozostałymi makaronikami. Powinno powstać 6 sztuk. Wierzch posypać kakao w proszku. Włożyć makaroniki do szczelnego pojemnika i do czasu podania trzymać w lodówce. Podawać po 1 makaroniku na osobę.

MAKARONIKI KOKOSOWE
trudność: łatwe

Ilość: 30 sztuk

Składniki
4 białka
1 i 1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka kondensowanego
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
2 i ½ szklanki wiórków kokosowych
¼ szklanki mąki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. W dużym rondlu zmieszać białka, cukier, mleko kondensowane, sól, oba ekstrakty i wiórki kokosowe. Do mieszaniny przesiać mąkę i dobrze wymieszać. Postawić na średnim ogniu i gotować 5 minut, ciągle mieszając. Potem zwiększyć nieco ogień i gotować 3-5 minut, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek i dna rondla. Przełożyć masę do miski, ostudzić i chłodzić przez godzinę w lodówce. Na blachę wyłożoną pergaminem wyłożyć czubate łyżeczki masy w odległości 5 cm od siebie. Piec na środkowej półce piekarnika 20-25 minut, dopóki brzegi wiórków nie zaczną się rumienić. Pozostawić na blasze do ostygnięcia. Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku.

MIGDAŁOWE CHRUPKI
trudność: łatwe

Składniki
3 jajka
130g cukru pudru
90g miękkiego masła plus 1 łyżka
75g mąki
2 szczypty soli
100g płatków migdałowych

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Oddziel białka od żółtek. W rondlu stop masło. Do miski z białkami przesiej cukier puder i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. To samo zrób z mąką. Następnie wlej roztopione masło i dwie szczypty soli. Na wysmarowaną masłem blachę nałóż ciasto i uformuj je w ok. sześciocentymetrowe krążki. Posyp ciasteczka migdałami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Pomiędzy dwoma krzesłami połóż kij od szczotki owinięty folią aluminiową. Rozwieś na nim ciasteczka. Pod wpływem własnego ciężaru opadną na dół, zwiną się i przyjmą kształt chrupek.

SEKRET: Trzeba zrobić idealnie równe krążki, żeby ciastka się równo upiekły.

SEKRET: Ciastka ostudź na kiju owiniętym folią aluminiową.


http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?1,2,0

na stronę mniammniam tylko po zalogowaniu a ile kosztuje ten abonament?
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #31 : 2007-11-25, 00:13:48 »

Jaki macie problem? Najlepsze będą czipsy z cukrem pudrem.

A wiecie jak zrobic optymalnego banana? Obrac banana, wyrzucić zawartość, a do środka włozyć kabanosa
A jak ktos akurat nie rotuje, moze upiec banana faszerowanego serkiem waniliowym
Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #32 : 2007-12-03, 19:47:25 »

 Laughing dobre z tym bananem...
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #33 : 2007-12-03, 20:33:36 »

Dyskusja zaczęła wyglądać trochę tak, jakby weganin chciał przyrządzić pieczeń bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego  Cool
Zapisane
Flawia
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #34 : 2007-12-04, 20:58:31 »

no właśnie, jak nie może mąki, cukru  i nabiału to może niech nie je ciastek...
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #35 : 2007-12-04, 22:18:16 »

Smile)) Flawia, fajnie, że to zauważyłaś. Też tak uważam
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #36 : 2007-12-04, 22:19:26 »

Dyskusja zaczęła wyglądać trochę tak, jakby weganin chciał przyrządzić pieczeń bez mięsa i tłuszczu zwierzęcego  Cool
A nie widziałaś kotletów sojowych przyprawianych tak, zeby przypominały mielonego?
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #37 : 2007-12-04, 22:51:03 »

Widziałam - przedni pomysł, podobnie jak kawa bezkofeinowa i piwo bezalkoholowe, wszystko w normie, tylko z tą normą coś nie tak.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #38 : 2007-12-04, 22:58:23 »

Very Happy)))) Bezkofeinowa kawa o smaku truskawkowym. Taką tez widziałam
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: Ciasteczka, inne bez mąki i bez mleka/sera/masła.
« Odpowiedz #39 : 2008-04-22, 18:23:52 »

Odświeżam ten wątek bo znalazłam akurat na stronie akurat vege.

Kuleczki bakaliowe (AniaD.)
1 szklanka migdałów
1 szklanka daktyli
1 szklanka fig
1/2 szklanki sezamu
30 dag wiórków kokosowych
1 szklanka gorącej wody

Sezam zemleć w młynku. Migdały, daktyle, figi i sezam przepuścić przez maszynkę. Dodać 3 łyżki wiórków kokosowych. Jeśli masa jest sucha, to wlewać po trochę wodę – aż masa będzie zwarta. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach, schłodzić w lodówce.
Doskonała przekąska, którą można przez tydzień trzymać w lodówce (najlepiej w zamkniętym pojemniku, by kulki nie przeszły lodówkowymi zapachami).

Kuleczki bakaliowe z makiem. (AniaD.)
1 szkl. sezamu (zmielonego w młynku)
1/2 szl maku (jw)
1 szkl daktyli
1 szkl rodzynek
1 szkl migdałów
1/ szkl orzechów włoskich
1/2 szkl wiórów + 2 opakowania do obtoczenia kulek

Składniki (poza wiórkami) przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy trochę gorącej wody, tyle, by masa była zwarta i można było robić kulki. Dodajemy wiórki, mieszamy. Robimy kulki, obtaczamy je z wiórkach. Schładzamy. Doskonała przekąska.
Nie trzeba się trzymać ściśle składników i proporcji. Można dać figi zamiast roczynek, więcej orzechów itp.
wegańskie kulki bakaliowe (bez cukru):
daktyle - jakies 2 opakowania
figi - 1 opakowanie
kokos - cała paczuszka (100 g)

Trzeba pokroic daktyle i figi, wrzucamy do garnka i dolewamy trochę wody. Podgotować to, żeby owoce rozmiękły i zrobila się z nich gładka masa (z figami może być problem, ale wystarczy, że daktyle będą miekkie). Wyłączamy, dodajemy wiórek kokosowych, kulamy kulki wielkości orzechów włoskich a nawet większych. Obtaczamy dodatkowo w kokosie i dajemy do lodówki, bo zimne są najsmaczniejsze.

Można dowolną ilość dać bakalii i fig.

Jak dla mnie dodałam zamiast wody oże dobrej oliwy bezsmakowej.

Nie bawiłam się nawet okolo w obliczenie BTW więc sorry nie podam tej wartości.

link do wątku: http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=81
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 18 zapytaniami.