Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: oleje rafinowane/nierafinowane (Przeczytany 55312 razy)
|
mala
Go
|
Witajcie Przeczytałam na innym forum, że oleje rafinowane są zdrowsze niż nierafinowane.Podobno oleje nierafinowane są konserwowane syntetycznymi witaminami a to wg autora jest bardziej szkodliwe niz oleje poddawane rafinacji. Dotąd uważałam kupując oleje nierafinowane,ze robie dobrze dla swojego zdrowia Co o tym myślicie? pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
W ogóle nie uzywam olejów
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mati474
Go
|
że niby że jak??
rafinowane to z tego co wiem są poddawane wysokiej temperaturze. Tak nas straszą tłuszczami trans np. mówią żeby nie smażyć na oleju bo sie robią trans a w temperaturze 160stopni Celsjusza gdy są przygotowywane to niby nie?? Każdy tłuszcza ze slepu nie nadaje sie do spożycia no chyba że ktoś lubi sobie szkodzić poczytajcie sobie o trans teorii w dietetyce jest multurm kiedyś czytałem taką że organizm myli je i używa jako tłuszczy zwykłych a one są dla nie goszkodliwe i powodują miażdżyce.
Inna teoria to żę po ultenieniu sie poddaniu wysokiej temperaturze tworzą bombe rodnikową no może przesadzam ale utleniają sie i mają dużo wolnych rodnikó i takie używanie przez całe życie powoduje miażdżyce w tej teorii założono że wolne rodniki uszkadzają ściany tętnic przez te długie lata a cholesterol używany jest i odkładany żęby naprawić te uszkodzenia.Ale przy nawale po latach w końcu... aż tyle go jest że sie zapychają naczynia. To tylko teorie nie potwierdzam ich moge zakładać tylko przy okazji zarzucam ciekawostke bo gdzieś wyczytałem.Można poszukać o tł.trans
W każdym razie żaden tłuszcz z marketów sklepów sie nie nadaje.Bo jest po 1:tłoczony w wys temperaturze Po 2 ma przezroczystą butelke przez co szybko sie utlenia z olejami trzeba bardzo uważać ciemna butelka najlepiej karton a i tak mają krótki termin te zdrowe zimnotłoczone .
Wyszedł ostatnio eurolen zalecam bo jest ok mała data w kartonie więc unika sie światła a poza tym niskotłoczony i naturalny .To olej lniany ja sobie jem łyżeczke lub 2 dziennie dostarcza świetnie opmega 3 i 6.55% to omega 3 a ok.15% to omega 6
W każdym razie do smażenia wysokich temperatur dopuszcza sie TYLKO tłuszcze nasycone. One nie mają podwójnych wiązań więc nie moga przejść w tłuszcze trans. Inna sprawa że mnają troche nienasychonych ale co to niby jest kilka procent a inna sprawa roślinne gdy tych transów mamy prawie połowe część przeszła w cis a część jest w trans ok pół na pół.
Ale sie rozpisałem to po krótce to co pamiętam o olejach tłuszczach itp.
Więc nie zgadzam sie z tym że nierafinowane są gorsze są lepsze.bo mniejsza temp.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
maf
Go
|
że niby że jak??
rafinowane to z tego co wiem
Tak mnie cos naszlo, nt szkodlowosci roznych czynnikow. Masz racje, ale jak mowi przyslowie "co nas nie zabije to nas uodporni" i pewnie tak jest. Staramy sie jesc tylko to co czyste, ekologiczne, ale nigdy nie ma pewnosci jaki towar kupujemy. Karkowka na patelni wydziela jakies dziwne soki (naczytalismy sie o nastrzykiwarkach) i nie wiadomo, czy to wyrzucic, czy zjesc. Niedawno "obchodzilismy" kolejna rocznice wybuchu elektrowni w czernobylu. pamietam to, bo bylem "inspektorem ochrony przed promieniowaniem jonizujacym". Mozna powiedziec, ze spanikowalem, wg teorii, wiedzialem jakie beda tego skutki. Wykupilem zapasy nieskazonych produktow. I co sie stalo? Nic sie nie stalo, poza tym, ze szmata ktora wytarlem maske samochodu uzywalem jako zrodlo kontrolne do przekaznikow izotopowych. No i jakos na tarczyce ludzie zaczeli chorowac, ale jak mowia, to nie z powodu jodu promieniotworczego. Czy jest jakies wyjscie zeby odzywiac sie zdrowo? Czy tez moze isc zgodnie z ewolucja, i przystosowac sie do tych skazonych warunkow. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Przeczytałam na innym forum, że oleje rafinowane są zdrowsze niż nierafinowane. Zdecydowanie lepsze są oleje rafinowane z odpowiednimi uszlechetniaczami i dodatkami , znacznie przedłużają żywotność i wydolność powodując nawet wzrost mocy . Przemysł olejarski wydaje bilon's US$ na badania nad tymi ojejami rafinowanymi, aby nadal zachowywały swoje właściwości nawet przy znacznym przekroczeniu temperatury smażenia. Oczywiście na każdym oleju nierafinowanym już dziś się nie pojedzie (nie wiem czy te oleje jeszcze są dostępne na rynku ), bo jest zdecydowanie niedostosowany do potrzeb dzisiejszych wymagań jakościowych i powoduje szybkie zużycie się części. Od kilkunastu lat dostępne są oleje SYNTETYCZNE - to przełom w tej dziedzinie, ponieważ mimo znacznie zmniejszonej lepkości (a może dzięki temu właśnie) zdecydowanie górują nad olejami rafinowanymi przewyższając je w każdej badanej cesze organoleptycznej, a także fizykochemicznej. Jest kilka klasyfikacji oceny olejów pod wzgledem lepkości, ale najbardziej rozpowszechnioną jest klasyfikacja SAE (Society of Automotive Engineers) obejmująca parametry lepkości w zależności od temperatury roboczej. Osobiście używam wysokouszlachetniony olej syntetyczny w/g SAE 0W40 - MOBIL 1 dla silników benzynowych - POLECAM to lider na rynku!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
A oleje roślinne RAFINOWANE można stosować bezpośrednio do baku dla silników disla - bez uszlachetniaczy, ale z uwagi na brak konkurencyjności ceny jest to przedsięwzięcie jeszcze chyba nieopłacalne , a szkoda, bo surowca do produkcjii alternatywnych biopaliw w Polsce -DOSTATEK .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
toan
Go
|
Syntetyk - tylko na nowy silnik, ewentualnie po naprawie głównej, ale "fachowcy" Ci ewentualnie doradzą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Zyon coś tam lepił dla Adasia o oliwce: Tak jak z lekarstwami, oleje roślinne dodawane z butelki do posiłku lub przyjmowane w postaci tabletek mogą mieć skutki uboczne. Najbardziej oczywistym jest, rzecz jasna, przybranie na wadze dzięki tak zwanym "zdrowym olejom", jak oliwa z oliwek. Kiedy przebadano 54 otyłe kobiety z krajów śródziemnomorskich, okazało się, że ich diety zawierały mało węglowodanów (35% kalorii) i dużo tłuszczów (43% kalorii). Ze wszystkich kalorii tłuszczowych, 55% pochodziło z oliwy z oliwek6. O co w tym chodzi: dieta śródziemnomorska, naładowana bardziej oliwą z oliwek niż owocami i warzywami, pomoże jedynie przytyć. http://www.surawka.webd.pl/artykuy/1-artykuy/654-gdy-przyjaciele-pytaj-dlaczego-unikasz-olei-rolinnych.htmlA nasz Admin, który oczywiście pitoli babole, też mówił, że lepiej kielicha walnąć, miast oliwy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je rafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować. Olej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale ja bym nie zaufał dla dobra wątroby. http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je rafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować. Olej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale ja bym nie zaufał dla dobra wątroby. http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248Ojciec Wirgiliusz, ale z osobowością mnogą... Z jednej strony upraszczać, minimalizować nowoczesną chemię, wracać do paleo, a z drugiej jeb: olej, soczki z Tesco, kawa posłodzona, ale lekko, mięso garmażeryjne, mikrofala i inne zaprzeczajki Szewc, nie dość, że bez butów, to jeszcze z grzybicą stóp
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Moze po to Adasko je te przetwarzane syfy, zeby potem mogl sie oczyszczac i zdrowiec na DDP? Taka forma NIA w postaci spozywczej
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Zyon
|
Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je rafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować. Olej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale ja bym nie zaufał dla dobra wątroby. http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248Ojciec Wirgiliusz, ale z osobowością mnogą... Z jednej strony upraszczać, minimalizować nowoczesną chemię, wracać do paleo, a z drugiej jeb: olej, soczki z Tesco, kawa posłodzona, ale lekko, mięso garmażeryjne, mikrofala i inne zaprzeczajki Szewc, nie dość, że bez butów, to jeszcze z grzybicą stóp A na koniec wnioski - ze szkodza i uczulaja zoltka i maslo
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ośmiu osobom postawiono zarzuty fałszerstw przy produkcji żywności. Dochodzenie wykazało, że w latach 2014-2015 sprzedano kilka ton zagranicznej oliwy z etykietkami informującymi, że jest to w 100 procentach włoski produkt z pierwszego tłoczenia, a więc uważany przez konsumentów za najwyższej jakości i droższy od tego z importu.
Poza tym w Apulii skonfiskowano ponad 10 ton chemicznie barwionych oliwek stołowych, uznanych za groźne dla zdrowia. Zarzuty usłyszało 18 tamtejszych przedsiębiorców. Oliwki były sztucznie barwione przy użyciu zabronionych na terenie Unii Europejskiej substancji na wyrazisty kolor zielony, by ukryć ich defekty. (PAP) http://stooq.pl/n/?f=1021529&c=3&p=4+22smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Anulka177
Jr. Member
Pe:
wiadomoci: 3981
|
Fakt, teraz prawie nie spotykam promocji na masło i śmietankę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
No niestety potwierdzam, w Kauflandzie smietanki podrozaly, w Aldiku zero promocji na maslo i smietanke a jak jest promocja to w takich cenach jak wczesniej bylo bez. Cos sie popsulo, znalezc maslo taniej niz 3 zl to teraz masakra
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|