forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 10:16:01

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669685 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  oleje rafinowane/nierafinowane
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: oleje rafinowane/nierafinowane  (Przeczytany 55317 razy)
mala
Go


Email
oleje rafinowane/nierafinowane
« : 2006-12-18, 14:09:16 »

Witajcie
Przeczytałam na innym forum, że oleje rafinowane są zdrowsze niż nierafinowane.Podobno oleje nierafinowane są konserwowane syntetycznymi witaminami a to wg autora jest bardziej szkodliwe niz oleje poddawane rafinacji.
Dotąd uważałam kupując oleje nierafinowane,ze robie dobrze dla swojego zdrowia
Co o tym myślicie?
pozdrawiam
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #1 : 2006-12-18, 14:19:30 »

W ogóle nie uzywam olejów  Confused
Zapisane
mati474
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #2 : 2006-12-23, 18:18:28 »

że niby że jak??

rafinowane to z tego co wiem są poddawane wysokiej temperaturze.
Tak nas straszą tłuszczami trans np. mówią żeby nie smażyć na oleju bo sie robią trans a w temperaturze 160stopni Celsjusza gdy są przygotowywane to niby nie?? Każdy tłuszcza ze slepu nie nadaje sie do spożycia no chyba że ktoś lubi sobie szkodzić poczytajcie sobie o trans teorii w dietetyce jest multurm kiedyś czytałem taką że organizm myli je i używa jako tłuszczy zwykłych a one są dla nie goszkodliwe i powodują miażdżyce.

Inna teoria to żę po ultenieniu sie poddaniu wysokiej temperaturze tworzą bombe rodnikową no może przesadzam ale utleniają sie i mają dużo wolnych rodnikó i takie używanie przez całe życie powoduje miażdżyce w tej teorii założono że wolne rodniki uszkadzają ściany tętnic przez te długie lata a cholesterol używany jest i odkładany żęby naprawić te uszkodzenia.Ale przy nawale po latach w końcu... aż tyle go jest że sie zapychają naczynia.
To tylko teorie nie potwierdzam ich moge zakładać tylko przy okazji zarzucam ciekawostke bo gdzieś wyczytałem.Można poszukać o tł.trans

W każdym razie żaden tłuszcz z marketów sklepów sie nie nadaje.Bo jest po 1:tłoczony w wys temperaturze
Po 2 ma przezroczystą butelke przez co szybko sie utlenia z olejami trzeba bardzo uważać ciemna butelka  najlepiej karton a i tak mają krótki termin te zdrowe zimnotłoczone .

Wyszedł ostatnio eurolen zalecam bo jest ok mała data w kartonie więc unika sie światła a poza tym niskotłoczony i naturalny .To olej lniany ja sobie jem łyżeczke lub 2 dziennie dostarcza świetnie opmega 3 i 6.55% to omega 3 a ok.15% to omega 6

W każdym razie do smażenia wysokich temperatur dopuszcza sie TYLKO tłuszcze nasycone.
One nie mają podwójnych wiązań więc nie moga przejść w tłuszcze trans.
Inna sprawa że mnają troche nienasychonych ale co to niby jest kilka procent a inna sprawa roślinne gdy tych transów mamy prawie połowe część przeszła w cis a część jest w trans ok pół na pół.

Ale sie rozpisałem to po krótce to co pamiętam o olejach tłuszczach itp.

Więc nie zgadzam sie z tym że nierafinowane są gorsze są lepsze.bo mniejsza temp.
Zapisane
maf
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #3 : 2006-12-26, 03:11:01 »

że niby że jak??

rafinowane to z tego co wiem
Tak mnie cos naszlo, nt szkodlowosci roznych czynnikow. Masz racje, ale jak mowi przyslowie "co nas nie zabije to nas uodporni" i pewnie tak jest. Staramy sie jesc tylko to co czyste, ekologiczne, ale nigdy nie ma pewnosci jaki towar kupujemy. Karkowka na patelni wydziela jakies dziwne soki (naczytalismy sie o nastrzykiwarkach) i nie wiadomo, czy to wyrzucic, czy zjesc.
Niedawno "obchodzilismy" kolejna rocznice wybuchu elektrowni w czernobylu. pamietam to, bo bylem "inspektorem ochrony przed promieniowaniem jonizujacym". Mozna powiedziec, ze spanikowalem, wg teorii, wiedzialem jakie beda tego skutki. Wykupilem zapasy nieskazonych produktow. I co sie stalo? Nic sie nie stalo, poza tym, ze szmata ktora wytarlem maske samochodu uzywalem jako zrodlo kontrolne do przekaznikow izotopowych. No i jakos na tarczyce ludzie zaczeli chorowac, ale jak mowia, to nie z powodu jodu promieniotworczego.
Czy jest jakies wyjscie zeby odzywiac sie zdrowo? Czy tez moze isc zgodnie z ewolucja, i przystosowac sie do tych skazonych warunkow.
Pozdrawiam
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #4 : 2006-12-26, 09:48:52 »

Przeczytałam na innym forum, że oleje rafinowane są zdrowsze niż nierafinowane.

Zdecydowanie lepsze są oleje rafinowane z odpowiednimi uszlechetniaczami i dodatkami Exclamation Exclamation Exclamation, znacznie przedłużają żywotność i wydolność powodując nawet wzrost mocy Very Happy. Przemysł olejarski wydaje bilon's US$ na badania nad tymi ojejami rafinowanymi, aby nadal zachowywały swoje właściwości nawet przy znacznym przekroczeniu temperatury smażenia. Oczywiście na każdym oleju nierafinowanym już dziś się nie pojedzie (nie wiem czy te oleje jeszcze są dostępne na rynku Question), bo jest zdecydowanie niedostosowany do potrzeb dzisiejszych wymagań jakościowych i powoduje szybkie zużycie się części.
Od kilkunastu lat dostępne są oleje SYNTETYCZNE - to przełom w tej dziedzinie, ponieważ mimo znacznie zmniejszonej lepkości (a może dzięki temu właśnie) zdecydowanie górują nad olejami rafinowanymi przewyższając je w każdej badanej cesze organoleptycznej, a także fizykochemicznej.
Jest kilka klasyfikacji oceny olejów pod wzgledem lepkości, ale najbardziej rozpowszechnioną jest klasyfikacja SAE (Society of Automotive Engineers) obejmująca parametry lepkości w zależności od temperatury roboczej.
Osobiście używam wysokouszlachetniony olej syntetyczny w/g SAE 0W40 - MOBIL 1 dla silników benzynowych - POLECAM to lider na rynku!
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #5 : 2006-12-26, 10:05:55 »

A oleje roślinne RAFINOWANE można stosować bezpośrednio do baku dla silników disla - bez uszlachetniaczy, ale z uwagi na brak konkurencyjności ceny jest to przedsięwzięcie jeszcze chyba nieopłacalne Evil or Very Mad, a szkoda, bo surowca do produkcjii alternatywnych biopaliw w Polsce -DOSTATEK Confused Cool.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #6 : 2006-12-26, 15:20:59 »

Very Happy Toan, chyba jednak przejdę na oleje. Szczególnie nęcą mnie te syntetyczne Very Happy
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #7 : 2006-12-26, 15:31:56 »

Syntetyk - tylko na nowy silnik, ewentualnie po naprawie głównej, ale "fachowcy" Ci ewentualnie doradzą. Exclamation
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #8 : 2014-10-28, 15:56:25 »

Zyon coś tam lepił dla Adasia o oliwce:
Cytuj
Tak jak z lekarstwami, oleje roślinne dodawane z butelki do posiłku lub przyjmowane w postaci tabletek mogą mieć skutki uboczne. Najbardziej oczywistym jest, rzecz jasna, przybranie na wadze dzięki tak zwanym "zdrowym olejom", jak oliwa z oliwek. Kiedy przebadano 54 otyłe kobiety z krajów śródziemnomorskich, okazało się, że ich diety zawierały mało węglowodanów (35% kalorii) i dużo tłuszczów (43% kalorii). Ze wszystkich kalorii tłuszczowych, 55% pochodziło z oliwy z oliwek6. O co w tym chodzi: dieta śródziemnomorska, naładowana bardziej oliwą z oliwek niż owocami i warzywami, pomoże jedynie przytyć.
http://www.surawka.webd.pl/artykuy/1-artykuy/654-gdy-przyjaciele-pytaj-dlaczego-unikasz-olei-rolinnych.html
A nasz Admin, który oczywiście pitoli babole, też mówił, że lepiej kielicha walnąć, miast oliwy Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #9 : 2014-10-28, 16:01:50 »

Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski  Laughing
Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je  Laughing Laughing

Cytuj z: vvv
rafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować.
Cytuj z: vvv
Olej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale
ja bym nie zaufał dla dobra wątroby.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #10 : 2014-10-28, 16:24:44 »

Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski  Laughing
Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je  Laughing Laughing

Cytuj z: vvv
rafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować.
Cytuj z: vvv
Olej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale
ja bym nie zaufał dla dobra wątroby.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248
Ojciec Wirgiliusz, ale z osobowością mnogą... Wink
Z jednej strony upraszczać, minimalizować nowoczesną chemię, wracać do paleo, a z drugiej jeb: olej, soczki z Tesco, kawa posłodzona, ale lekko, mięso garmażeryjne, mikrofala i inne zaprzeczajki Confused
Szewc, nie dość, że bez butów, to jeszcze z grzybicą stóp Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #11 : 2014-10-28, 17:12:04 »

Moze po to Adasko je te przetwarzane syfy, zeby potem mogl sie oczyszczac i zdrowiec na DDP?  Laughing
Taka forma NIA w postaci spozywczej  Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #12 : 2014-10-29, 09:21:04 »

Dla Adasia teraz hitem jest rafinowany olej slonecznikowy, rzekomo lepszy od tego z pestek winogron bo jest polski  Laughing
Komedia ale jak pisales, ojciec Wirgiliusz, to co on je jest zdrowe, bo on to je  Laughing Laughing

Cytuj z: vvv
rafinowany słonecznikowy podchodzi mi bardziej niż nierafinowany, a że słonecznik jako taki jadalny jest to można się wedle potrzeby odrafinować.
Cytuj z: vvv
Olej z pestek winogron jest pozyskiwany przy pomocy procesu ekstrakcji, czyli wypłukiwania rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną lub heksanem, które to potem są oddestylowane, może pisać, że nie, ale
ja bym nie zaufał dla dobra wątroby.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=243248#243248
Ojciec Wirgiliusz, ale z osobowością mnogą... Wink
Z jednej strony upraszczać, minimalizować nowoczesną chemię, wracać do paleo, a z drugiej jeb: olej, soczki z Tesco, kawa posłodzona, ale lekko, mięso garmażeryjne, mikrofala i inne zaprzeczajki Confused
Szewc, nie dość, że bez butów, to jeszcze z grzybicą stóp Very Happy

A na koniec wnioski -  ze szkodza i uczulaja zoltka i maslo  Laughing Laughing

Zapisane

Work Buy Consume Die
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #13 : 2016-02-03, 12:29:08 »

Cytuj
Ośmiu osobom postawiono zarzuty fałszerstw przy produkcji żywności. Dochodzenie wykazało, że w latach 2014-2015 sprzedano kilka ton zagranicznej oliwy z etykietkami informującymi, że jest to w 100 procentach włoski produkt z pierwszego tłoczenia, a więc uważany przez konsumentów za najwyższej jakości i droższy od tego z importu.

Poza tym w Apulii skonfiskowano ponad 10 ton chemicznie barwionych oliwek stołowych, uznanych za groźne dla zdrowia. Zarzuty usłyszało 18 tamtejszych przedsiębiorców. Oliwki były sztucznie barwione przy użyciu zabronionych na terenie Unii Europejskiej substancji na wyrazisty kolor zielony, by ukryć ich defekty. (PAP)

http://stooq.pl/n/?f=1021529&c=3&p=4+22

smacznego
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #14 : 2016-02-03, 14:19:57 »

A na koniec wnioski -  ze szkodza i uczulaja zoltka i maslo  Laughing Laughing

Dla każdego kto zjada żółtka i masło takie wnioski są niezwykle słuszne, albowiem zmniejszaną popyt na to, co stanowi istotną część ich diety.  Cool
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #15 : 2016-09-08, 10:55:32 »

Indeks cen żywności w VIII wzrósł rdr o 6,8 proc. - FAO


tłuszcze i oleje na świecie r/r podrożały 25 %  !  Nabiał 14 %.

zboża potaniały o 7 5, mięso o 5 %

http://stooq.pl/n/?f=1097820&c=1&p=4+22

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #16 : 2016-09-08, 11:05:46 »

Oj! Dieta "tłuszczowa" przeradza się w światową płacę?  Shocked Wink
Zapisane
Anulka177
Jr. Member
**
Pe: Kobieta
wiadomoci: 3981



Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #17 : 2016-09-15, 13:42:02 »

Fakt, teraz prawie nie spotykam promocji na masło i śmietankę  Sad
Zapisane

Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25643

pindżar ryskow wyszy


Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #18 : 2016-09-15, 14:02:28 »

No niestety potwierdzam, w Kauflandzie smietanki podrozaly, w Aldiku zero promocji na maslo i smietanke a jak jest promocja to w takich cenach jak wczesniej bylo bez. Cos sie popsulo, znalezc maslo taniej niz 3 zl to teraz masakra  Shocked Confused
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: oleje rafinowane/nierafinowane
« Odpowiedz #19 : 2016-09-15, 14:37:19 »

Oj! Dieta "tłuszczowa" przeradza się w światową płacę?  Shocked Wink

 Shocked
Kurna, jak ja nie lubię tej autokorekty w andku!  Shocked
Nie "płacę", a "plagę" miało być!  Sad
Co za radio Erewań z tego andka... Wink
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.223 sekund z 20 zapytaniami.