Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: WAPŃ. (Przeczytany 7019 razy)
|
MORGANO
Go
|
|
WAPŃ.
« : 2006-12-19, 00:33:39 » |
|
WAPŃ. Spośród wszystkich składników mineralnych ma największy udział w budowie organizmu. Wapń i fosfor, pozostając ze sobą we wzajemnym stosunku dwa do jednego, zapewniają prawidłowy stan kości i zębów. Rola tego pierwiastka jest, więc bardzo istotna szczególnie w procesie kształtowania się tkanki kostnej u dzieci i młodzieży, gdy kości rosną i stają się twardsze. Wapń w organizmie niemal w całości odkładany jest w kościach i zębach. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wapnia jest dostateczna ilość witaminy D w organizmie. Wapń i magnez natomiast utrzymują prawidłową czynność układu sercowo-naczyniowego. Wapń bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz prawidłowym działaniu układu nerwowego i mięśniowego.
Niedobór Przy deficycie wapnia mogą wystąpić oznaki jak skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból w stawach, zwolnienie tętna Następnymi objawami są bicie serca, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, zaburzenia chodu, złamania kości, zaburzenia wzrostu u dzieci Ponieważ prawie 99% wapnia znajduje się w zębach i kościach, dlatego jego niedobór prowadzi do osteomalacji (rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy.
Nadmiar Nadmiar wapnia w pożywieniu, zwykle powyżej 2000 mg może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych.
Źródła Znaczne ilości wapnia zawiera m. in. mleko i produkty mleczne, sery, soja, sardynki, łosoś, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, jarmuż, fasola, brokuły jaja, szpinak, buraki i rabarbar. Należy pamiętać, ze kwas szczawiowy zawarty w szczawiu, szpinaku i rabarbarze oraz kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych i strączkowych utrudnia wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. / z mojego archiwum Morgano/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
Odp: WAPŃ.
« Odpowiedz #1 : 2015-10-04, 20:36:32 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
Odp: WAPŃ.
« Odpowiedz #2 : 2015-10-05, 11:03:47 » |
|
Dietetycy wskazują zaś, że choć mleko, także smakowe, jest bardzo dobrze przyswajalnym źródłem wapnia, które chroni dzieci przed osteoporozą w przyszłości i dba o rozwój ich kości, to również naraża dzieci na otyłość i cukrzycę. e tam , dietetycy chyba się znają ? http://www.pb.pl/4311204,10896,slodkie-mleko-wyjete-spod-prawa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
Odp: WAPŃ.
« Odpowiedz #3 : 2015-10-05, 15:53:58 » |
|
normalnie - groch z kapustą Z jednej strony dostarczamy dziecku wapń, chroniąc je przed osteoporozą w przyszłości i dbając o rozwój jego kości, a z drugiej strony narażamy na skłonność do nadwagi, otyłości i cukrzycy – dodaje. http://www4.rp.pl/Zdrowie/310049886-Slodkie-mleko-wyjete-spod-prawa.htmlProstszym rozwiązaniem jest na pewno gotowy napój, ale można byłoby przygotowywać takie mleko samodzielnie – dodając sezonowe owoce, miód czy kakao. Jeśli już porywamy się na wyrabianie w dzieciach zdrowych nawyków żywieniowych, to róbmy to konsekwentnie – dodaje dietetyczka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
|
Odp: WAPŃ.
« Odpowiedz #4 : 2015-10-05, 16:35:55 » |
|
Czego tu nie rozumiesz? Biały cukier - be, miód, owoce, Brown Sugar - cacy. Biała mąka - be, otręby, pełne ziarno, kasza, musli - zdrowiuśko. Biała sól - syf, morska, kamienna, himalajska i alpejska (skąd tam sól?) - supcio. Tłuszcze zwierzęce - śmierć, oliwki, olejki, orzechy, tran i kapsułki O3 - żyć nie umierać. Czerwone mięso - rak, wścieklizna i zgorzel gazowa, rybki, kurki i króliczki - samo zdrowie. Śmietanka... Wieża Babel jak ta lala.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
Odp: WAPŃ.
« Odpowiedz #5 : 2015-10-05, 16:56:28 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
|
Odp: WAPŃ.
« Odpowiedz #7 : 2015-10-05, 16:59:13 » |
|
To....miało być...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|