MORGANO
Go
|
WITAMINA A. Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol. Witamina A rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczną w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występują tylko w produktach zwierzęcych, natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów, występuje tylko w świecie roślinnym. Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol. Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia, gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju, dlatego też często o jest jako „witamina antyinfekcyjna”. Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Witamina A w okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia oraz w metabolizmie hormonów steroidowych. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.
Niedobór W niedoborze witaminy A występują: kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem, suche, łamliwe włosy, szorstka, sucha skóra, suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce, osłabione, wrażliwe dziąsła, wysypka skórna, brak apetytu, zmniejszona odporność na zakazowa, kurza ślepota, czyli niewidzenie o zmierzchu, zaburzenia widzenia, zahamowanie wzrostu, uczucie zmęczenia
Nadmiar Podawanie dużych dawek witaminy A przez dłuższy okres może spowodować hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak uczucie zmęczenia i dyskomfortu, podenerwowanie, drażliwość, nudności i wymioty zmniejszony apetyt, bóle głowy krwawienie z dziąseł, zażółcenie skóry, powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skóry suchość skóry, depresja.
Źródła Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jaj. Prowitamina A, zwana też beta-karotenem, znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, botwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper, pietruszka, jarmuż, sałata, fasolka szparagowa, pomidor morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. / z mojego archiwum Morgano/
|