Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Jezus Mesjasz , Królem Polski? (Przeczytany 15107 razy)
|
Jona
Go
|
Czy Sejm ogłosi Jezusa królem Polski? Projekt uchwały będzie przedstawiony do zaopiniowania Konferencji Episkopatu Polski; nastąpi to niezwłocznie - deklaruje marszałek Jurek AFP
"Rzeczpospolita": Czy Sejm ogłosi Jezusa królem Polski? - zastanawia się gazeta, która dotarła do projektu uchwały złożonej w tej sprawie marszałkowi Sejmu Markowi Jurkowi przez grupę 46 posłów z PiS, LPR i PSL. Sygnatariusze dokumentu nie chcą się z nim afiszować. Mimo, że projekt od kilku tygodni był gotowy, trzymali go w tajemnicy. Po ujawnieniu afer z neonazistami w LPR i molestowania w Samoobronie nie było politycznego klimatu do rozpoczęcia rozmów o Bogu.
Boimy się, że podczas sejmowej dyskusji nad uchwałą zostaną splugawione największe świętości, mówi jeden z inicjatorów uchwały Artur Górski z PiS. Jednak tuż przed świętami posłowie nabrali odwagi. Liczą, że krytykę opozycji złagodzi bożonarodzeniowy nastrój.
Inicjatorzy uchwały przekonują, że za nadaniem Chrystusowi tytułu Jezus Król Polski przemawiają argumenty historyczne i teologiczne.
Projekt uchwały będzie przedstawiony do zaopiniowania Konferencji Episkopatu Polski; nastąpi to niezwłocznie - deklaruje marszałek Jurek. Abp. Marian Gołębiewski, który o inicjatywie poselskiej dowiedział się od "Rzeczpospolitej" popiera pomysł ale podchodzi do niego nieufnie. "To bardziej dziedzina Kościoła niż poselska, mówi.
Zdaniem przewodniczącego SLD Wojciecha Olejniczaka taka uchwała jest próbą wprowadzenia państwa wyznaniowego.
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
PAP, MZ /11:32
"Chrystusowi niepotrzebna deklaracja Sejmu" Bp Tadeusz Pieronek TVN24
Chrystusowi nie jest potrzebna deklaracja Sejmu polskiego,
że jest królem naszych serc - powiedział bp Tadeusz
Pieronek, odnosząc się do projektu grupy posłów, by Sejm
przyjął uchwałę o nadaniu Chrystusowi tytułu Jezus Królem
Polski. Zdaniem abpa Sławoja Leszka Głódzia, posłowie nie powinni
zajmować się sprawami należącymi do Kościoła, a raczej
"modlić się i pokutować".
Bp Pieronek zwrócił uwagę, że posłowie mogą działać tylko w
ramach konstytucyjnych. "Posłowie niech się zajmą tym, co z
konstytucji wynika, a niech zostawią pole działania dla
instytucji religijnych, dla Kościoła, który w tej sprawie ma
stanowisko jednoznaczne. Określił je Chrystus: +Ja jestem
królem i po to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo
prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu+. I
to stwierdzenie jest zupełnie wystarczające dla człowieka,
który wierzy" - podkreślił bp Pieronek.
Abp warszawsko-praski i przewodniczący Konferencji
Episkopatu Polski ds. Środków Społecznego Przekazu Leszek
Sławoj Głódź, odnosząc się do inicjatywy poselskiej,
powiedział PAP: "Niech murarz buduje mieszkania, krawiec
szyje ubrania, a posłowie niech nie wtrącają się do tego, na
czym się nie znają". "Posłowie powinni się modlić i
pokutować, to im na dobrze wyjdzie" - dodał.
Jak napisała w środę "Rzeczpospolita", projekt uchwały
posłów PiS, LPR i PSL tuż przed świętami trafił na biurko
marszałka Sejmu Marka Jurka. Autorzy projektu uchwały
przekonują, że za nadaniem Chrystusowi tytułu Jezusa Króla
Polski przemawiają argumenty historyczne i teologiczne.
Wyliczają: chrzest Polski, katolicką tradycja kraju i
narodu. Przypominają, że w tym roku minęła 350. rocznica
tzw. ślubów Jana Kazimierza, kiedy to król w podzięce za
ocalenie Częstochowy przed potopem szwedzkim ogłosił Maryję
Królową Korony Polskiej.>>>> A czy mogło byc inaczej? Naiwni mysla ,ze KK na to sie zgodzi?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Jona To jest forum opty.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Jona To jest forum opty.
Ewa ,alez tu jest wiele wątkow nie związanych z forum opty .To co, sie czepiac do wątku Jony. To chyba Toan za to odpowiada Ale gdyby chcial usuwac wątki nie związane z opty musialby polowe z tego wszystkiego wyrzucic albo i wiecej I pousuwac z 90% postow . Ja tez chyba bym poszla " na trawke " bo nie jestem opty
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
Jona To jest forum opty. Zgadza się, ale to jest dział WOLNE TEMATY, więc chyba wolno pisać w każdym temacie .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Zgadza się, ale to jest dział WOLNE TEMATY, więc chyba wolno pisać w każdym temacie . A toś mnie rozbawiła Makot-ko hehehe Pozdrowka elmo
|
|
|
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
A toś mnie rozbawiła Makot-ko A czym Cię tak rozbawiłam, jeśli mogę spytać
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A toś mnie rozbawiła Makot-ko A czym Cię tak rozbawiłam, jeśli mogę spytać A tym ,ze to przeciez dzial WOLNE TEMATY i kazdy moze sobie pisac co chce ,czym sie interesuje ,byleby nie bylo to wulgarne itp. .Na szybko nie zwrocilam nawet uwagi ,ze to WOLNE TEMATY ,mam obecnie w domu "przedszkole" i jest halas ,tymsamym nie mozna sie skupic
|
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Sami widzicie, ze "cos sie z narodem dzieje --niedobrego..."--spiewane juz o tym bylo!
|
|
|
|
|
|
|
nik
Go
|
To bardzo, bardzo dobrze, ze chca zrobic Chrystusa królem Polski. Ciesze sie. Oby wiecej tego typu niegroznych ustaw. Przynajmniej niczego waznego nie schrzania. A i posmiac sie mozna. Nie ma takiej opcji, zebysmy przeksztalcili sie w panstwo wyznaniowe, juz sie za bardzo rozwydrzylismy No i trend swiatowy temu nie sprzyja. ps. przepraszam za literowki.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Nie ma takiej opcji, zebysmy przeksztalcili sie w panstwo wyznaniowe Ale Polska już od dawna jest państwem wyznaniowym. W którym to kraju laickim uczy się religii w szkole państwowej i rozważa się konieczność wprowadzenia matury z tego, jakże przydatnego w życiu, przedmiotu? M
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ale Polska już od dawna jest państwem wyznaniowym. W którym to kraju laickim uczy się religii w szkole państwowej i rozważa się konieczność wprowadzenia matury z tego, jakże przydatnego w życiu, przedmiotu? M
Przeciez nikt na sile w Polsce nikogo nie trzyma ,jak komus jest zle ,to zazwyczaj opuszcza tenze kraj. Po co w nim tkwic i sie unieszczesliwiac.Jak ,to mowisz ...to my decydujemy o naszym szczesciu ...
|
|
|
|
|
|
|
Makot-ka
Go
|
Przynajmniej niczego waznego nie schrzania. A i posmiac sie mozna. No jest to pośmiewisko dla Europy, ale jak przyjdzie im do głowy wpisanie do Koństytucji, że Krzyż i Portret Nazareńczyka jest od jutra godłem Polskiej Rzeczpospolitej Katolickiej?. Już się szykują na ocenę z religii liczoną do średniej :D . Nic nie myślą, bo zmuszanie Polaków do czegokolwiek, w tym do Katolicyzmu, skutkuje zawsze buntem i konsekwencjami takimi jak dla Komunizmu . Za parędziesiąt lat Katolicyzm, jak Komunizm zostanie uznany za ideologię zbrodniczą , a jakaś głupia aktoreczka ogłosi w TV - Dziś upadł Katolicyzm w Polsce. Ale to wariant optymistyczny, bo jeśli trwają w dostatku przez dwa tysiąclecia obiecując Komunizm dopiero po śmierci, a nie jak Lenin i inni Towarzysze, już za życia... . Kłamać to można jak kłamstwo nie wyjdzie na jaw
|
|
|
|
|
|
|
Hank
Go
|
A ja proponuję Polskę od razu ogłosić kolonią Watykanu. Odpowiedni arcybiskupi, jako Boży Pomazańcy, zajmą stanowiska ministerialne.Władzę wojewodów przejmą biskupi. Prawo cywilne zastąpi się prawem kanonicznym i dopiero wtedy Polska stanie Prawdziwą Wierną Córą Kościoła.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
... i dopiero wtedy Polska stanie Prawdziwą Wierną Córą Kościoła.
A potem nastąpi wielkie bum!
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
lutonn
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Jona
Go
|
A ja proponuję Polskę od razu ogłosić kolonią Watykanu. Odpowiedni arcybiskupi, jako Boży Pomazańcy, zajmą stanowiska ministerialne.Władzę wojewodów przejmą biskupi. Prawo cywilne zastąpi się prawem kanonicznym i dopiero wtedy Polska stanie Prawdziwą Wierną Córą Kościoła.
A to mi odkrycie no oczywiscie ze Polska jest kolonia Watykanu-Romy .No bo jak wytłumaczyć ,ze rodzisz sie i zostajesz wyznawca religii Rzymu ? A kiedy to przestano szemrać ,że polak musiał uczyć sie po rusku gadać ?czy nie była nasza kochana Ojczyzna republika Zsrr- brr. Ci pomazańcy bozy juz dawno zajmuja wyzej wymienione stanowiska ,a jak ze robia to dyskretnie łapkami rozporkiewiczów . A ostatnio pomazaniec Wielgus jeszcze jeden agent toz to sami agenci ,a ci naiwni chop do spowiedzi i donosik . Ta wierna córa jeszcze sporo łez wycisnie . Nawet nie ma co sie łudzić ,ze ci pomazani wyraza zgode na to by Jezusa Mesjasza ołosic Krórem Polski , a co z maryja? zwalic ja z tronu?
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|