MORGANO
Go
|
BEFSZTYK Z CEBULKĄ.
Składniki. 400 g befsztyki z polędwicy środkowej, 200 g cebuli, 100 g masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Befsztyki rozpłaszczyć dłonią lub płaską stroną noża. Cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, zdjąć z patelni. Na gorący tłuszcz włożyć befsztyki i smażyć po 1 minucie z każdej strony, następnie zmniejszyć ogień smażyć jeszcze po 3 minuty. Pod koniec smażenia posolić i posypać pieprzem. Wyłożyć na ogrzany półmisek, cebulę włożyć z powrotem na patelnię, posolić podgrzać. Ułożyć na mięsie. Na każdym befsztyku położyć grudkę świeżego, zimnego masła.
Ogółem 700 g B-T-W 83,7 – 97,1 – 14,1 / 1270 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 12,0 – 13,9 – 2,0 / 180 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 29,9 – 34,7 - 5,0 / 450 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,2 : 0,2 B+T/250g – 64,9g
|