forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2014-10-22, 14:08:43

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
324054 wiadomości w 3665 wątkach; wysłane przez 80 użytkowników
Najnowszy użytkownik: figan
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  LENIWE PIEROGI.
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: LENIWE PIEROGI.  (Przeczytany 1281 razy)
MORGANO
Gość


Email
LENIWE PIEROGI.
« : 2006-12-23, 03:41:30 »

LENIWE PIEROGI.

Składniki.
500 g białego sera
150 g mąki pszennej /niecała szklanka/
100 g ugotowane ziemniaki
100 g jajka /2szt./
100 g masła
sól, cynamon lub tarta bułka.

Sposób przygotowania.
Ziemniaki obrać (jeśli były gotowane w mundurkach) i zemleć wraz z serem. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką dodać jajko i zagnieść ciasto (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie - zależy to od sera - dodać więcej mąki). Z ciasta formować wałeczek, lekko spłaszczyć płaską stroną noża i ciąć na skośne kluseczki, podobnie jak kopytka. Zagotować w dużym, płaskim rondlu bardzo lekko osoloną wodę. Wkładać kluski partiami i gotować do chwili ich wypłynięcia. Wybierać. Podawać ze stopionym masłem, lub zrumienioną tartą bułką z masłem. Bardzo smaczne są leniwe pierogi odsmażane na maśle.

Ogółem 950g B-T-W  117,1 – 146,1 – 145,3 / 2360 kalorii /
100 gram produktu B-T-W  12,3 – 15,4 – 15,3 / 250 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 30,8 – 38,4 – 38,2  / 620 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 1,2 : 1,2
B+T/250g – 69,3g



Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 6.226 sekund z 17 zapytaniami.