MORGANO
Gość
|
PARYSKA ZUPA CEBULOWA.
SkĹadniki. 1000 g wywar bulionowy miÄsny 1000 g cebuli 100 g masĹa 100 g tarty ser ementaler 100 g pieczywa biaĹego 2 ĹyĹźki oliwy z oliwek, 1/2 ĹyĹźeczki soli, 1 zÄ
bek czosnku
SposĂłb przygotowania. ObranÄ
cebulÄ pokroiÄ w cienkie plasterki. Na maĹym ogniu rozgrzaÄ masĹo i ĹyĹźkÄ oliwy Lekko posolonÄ
cebulÄ podsmaĹźyÄ na zĹoty kolor. DodaÄ bulion i gotowaÄ na maĹym ogniu. Kromki chleba podpiec w piekarniku, aby byĹy chrupiÄ
ce, po czym posmarowaÄ je oliwÄ
i rozgniecionym czosnkiem. ZupÄ doprawiÄ do smaku i przelaÄ do” Ĺźaroodpornych miseczek. Do kaĹźdej miski wĹoĹźyÄ kromkÄ chleba i posypaÄ jÄ
startym serem. Naczynia wĹoĹźyÄ do nagrzanego piekarnika, wyjÄ
Ä, gdy ser siÄ roztopi. /Czasami podajÄ inaczej wywar cebulowy wlewam do kokilek na wierzch wsypujÄ tarty şóĹty ser i dodajÄ groszek ptysiowy/.
OgĂłĹem 2300g B-T-W 57,1 – 132,3 – 126,3 / 1930 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,5 – 5,8 – 5,5 / 80 kalorii / 300 gram porcja 1 osobowa B-T-W 7,4 – 17,3 – 16,5 / 250 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,3 : 2,2 B+T/300g – 24,7g
|