Autor
|
Wtek: WITAMINA B 12. (Przeczytany 100026 razy)
|
MORGANO
Go
|
WITAMINA B 12. Inne nazwy: kobalamina, cyjanokobalamina czynnik przeciw anemiczny, czynnik wątrobowy factor Castle’a. Witamina B12, rozpuszczalna w wodzie, jest ogólną nazwą związków tzw. korynoidów o zbliżonej budowie chemicznej i podobnej funkcji fizjologicznej. Witamina B12 jest krwiotwórczym czynnikiem wątroby. Witamina B12 łącznie z kwasem foliowym jest niezbędna w syntezie rybozydów purynowych szpiku i tworzeniu krwinek czerwonych i białych Ponadto uczestniczy w dojrzewaniu komórek nabłonkowych, wykazuje właściwości neurotropowe i ochraniające miąższ wątroby. Bierze udział w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych, Pełni ponadto funkcje koenzymu w przemianie kwasów organicznych, Np. bursztynowego i metylojabłkowego. Witamina B12 uczestniczy w syntezie metioniny. Aby prawidłowo wchłaniać w jelitach, niezbędny jest tzw. czynnik Castle’a, produkowany w żołądku. Dlatego część chorób żołądka powoduje niedobór witaminy B12
Niedobór Zapasy witaminy B12, zgromadzone w wątrobie zdrowego człowieka, wystarczają do pokrycia zapotrzebowania człowieka na około 3 lata Do niedoboru dochodzi zazwyczaj u jaroszy, u osób ze schorzeniami związanymi z nieprawidłową produkcją czynnika Castle’a w żołądku lub zaburzeniami wchłaniania w jelitach Wśród objawów dominują zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych niedokrwistość złośliwa, magaloblastyczna (choroba Addisona Biermera), zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka, zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu, stany zapalne ust, zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów, zmęczenie drętwienie rąk i nóg, trudności w chodzeniu), zaburzenia wzrostu u dzieci, niemiły zapach ciała, hiperhomocysteinemia, jąkanie się, depresja, dolegliwości miesiączkowe
Nadmiar Nie są znane objawy przedawkowania witaminy B12. Pizy stosowaniu przez dłuższy czas megadawek tej witaminy zaobserwowano u niektórych ludzi objawy uczuleniowe.
Źródła Witamina B12 nie jest syntezowana ani przez zwierzęta, ani przez rośliny wyższe, ale tylko przez bakterie. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba, mleko i ryby. W nie wielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego. / z mojego archiwum Morgano/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziutek
Go
|
a to ciekawostka jestem wybitnie mięsożerny a lekarz oglądając moje wyniki z krwi, stwierdził, że mam niedobór witaminy B12 i powiedział, oj nie jada pan zielonych warzyw nie jada ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
a to ciekawostka jestem wybitnie mięsożerny a lekarz oglądając moje wyniki z krwi, stwierdził, że mam niedobór witaminy B12 i powiedział, oj nie jada pan zielonych warzyw nie jada ?
Doobre! Heh... to się nadaje do do działu: HUMOR
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziutek
Go
|
hyba tak
zaskoczył mnie całkowicie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
A po czym stwierdził lekarz,ze masz niedobór wit.B12?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziutek
Go
|
muszę poszukać wyniki badań, podam wieczorem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
A po czym stwierdził lekarz,ze masz niedobór wit.B12?
Ze nie jada zieleniny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Coś mi tu nie gra!. Przecież kobalamina w/g lansowanej terorii "groźnych wolnych rodników" przez "naukowców" powinna być zaliczona do jednych z najbardziej szkodliwych i rakotwórczych substancji! Uwaga cytuję: "koenzym B 12 stanowi źródło wolnych rodników..." i tu chodzi o cytuję: "niezwykle reaktywny rodnik -CH 2."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Coś mi tu nie gra!. Przecież kobalamina w/g lansowanej terorii wolnych rodników przez "naukowców" powinna być zaliczona do jednych z najbardziej szkodliwych i rakotwórczych substancji! Uwaga cytuję: "koenzym B12 stanowi źródło wolnych rodników..." i tu chodzi o niezwykle reaktywny rodnik -CH2.
Dlatego lekarze juz nie przepisują wit.B12 przy zapaleniu korzonków nerwowych ,bo pono obserwuje sie wzrost kom.rakowych(o ile takowe są) po jej podaniu -tak kiedys czytałam.Czytałam również o aloesie ,który takze powoduje wzrost kom. rakowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Tak to jest, jak zabiedzony organizm nie ma siły produkować białek ochronnych, to nawet witamina potrafi dobić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziutek
Go
|
badanie z 14.11.2008 MCV = 97,45 un^3 (n 82 - 92) MCH = 33,11 pg (n 27 - 32) GGTP = 90 Ul (n 5 - 61) cholesterol = 221 mg/dl (n 120 - 200) HDL = 32 mg/dl (n 35 - 90) LDL = 154 mg/dl (n 50 - 130) trójglicerydy = 174 mg/dl (n 35 - 160) ferrytyna = 250 ng/dl (n 10 - 200) OB = 7
badanie z 8.12.2008 MCV = 97,00 un^3 (n 82 - 92) MCH = 32,94 pg (n 27 - 32) PDW = 18,75 % (n 15,3 - 17,3) D-DIMERY = 0,55 (mikro)g/ml (n 0 - 0,5)
podałem tylko te przekroczone
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
To chyba ten lekarz troche przesadził,bo masz nieznacznie podwyzszoną wartość MCV ,gdyby ona była dużo podwyższona wówczas można by mówić o niedokrwistosci megablastycznej , spowodowanej niedoborem wit. B12,czy kwasu foliowego,ale w takim przypadku?.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krystyna*Opty*
Go
|
badanie z 14.11.2008 MCV = 97,45 un^3 (n 82 - 92) MCV (tj. średnia objętość krwinki czerwonej) - kiedyś norma była w granicach 80-94 u mężczyzn, a u kobiet 81-99 fl MCH = 33,11 pg (n 27 - 32) MCH (tj. średnia zawartość hemoglobiny w krwince) - kiedyś: 27-31 pg Jak widzisz, normy są lekko zmienne... GGTP = 90 Ul (n 5 - 61) http://zapytaj.echirurgia.pl/pyt945.htmcholesterol = 221 mg/dl (n 120 - 200) Heh... te normy... HDL = 32 mg/dl (n 35 - 90) Tak mało??? LDL = 154 mg/dl (n 50 - 130) Kiedyś norma wyn. do 155 mg/dl trójglicerydy = 174 mg/dl (n 35 - 160) Aż tyle? A jeszcze rok temu norma wyn. 30-150 mg/dl ferrytyna = 250 ng/dl (n 10 - 200) Wg "Diagnostyki laboratoryjnej z elementami biochemii" z 1998 r. norma do 50 r.ż. wyn. 8-140 ng/ml, a u starszych wyn. 20-400 ng/ml W sumie niestety, Twoja dieta chyba nie jest najlepsza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziutek
Go
|
"Źródła Witamina B12 nie jest syntezowana ani przez zwierzęta, ani przez rośliny wyższe, ale tylko przez bakterie. Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba, mleko i ryby. W nie wielkim stopniu jest tworzona przez bakterie w przewodzie pokarmowym, skąd jest wchłaniana tylko w obecności tzw. czynnika krwiotwórczego wewnętrznego. / z mojego archiwum Morgano/"
to ja nie wiem o co chodziło lekarzowi z tymi zielonymi warzywami w kontekście tego co pisze Morgano
przez te 10 lat zjadłem trochę w/w produktów, (prócz mleka), no i co
ktos tu pisze lub mówi nieprawdę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ziutek
Go
|
chyba nie są najlepsze, dlatego wróciłem do DO, wprawdzie dopiero od 8 grudnia, więc wyniki są z przed powrotu, teraz święta, nie będzie kiedy, zrobię ponownie po nowym roku i zobaczymy czy idzie ku lepszemu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Niektórzy twierdzą, że w naturalnie fermentowanym tofu jest opór B12, a nawet w kapuście kiszonej! Ale to pewno wegepropaganda.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Inni zaś uważają, że można sobie zsuplementować tabletką ze sklepu z chemią spożywczą...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Inni zaś uważają, że można sobie zsuplementować tabletką ze sklepu z chemią spożywczą... Tak się składa, że mam teraz pod treningową opieką weganina Kumaty gość, wie sporo o newralgicznych momentach diety wegańskiej, aminokwasach (zaskoczył mnie bo wiedział, że psy nie syntetyzują histydyny, a koty tauryny), kwasach tłuszczowych, zdrowej florze jelitowej. Twierdzi, że pierwotnie B12 syntetyzują bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy i trudno się z nim nie zgodzić Dietę ma Ww opartą o zboża, strączki i warzywa z dodatkiem nasion i orzechów. Nic mu nie brakuje, świetnie wygląda i niejeden "optymalny" może zazdrościć zdrowia i poziomu energii
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
anakin
Go
|
trójglicerydy = 174 mg/dl (n 35 - 160) Aż tyle? (...) W sumie niestety, Twoja dieta chyba nie jest najlepsza chyba nie są najlepsze, dlatego wróciłem do DO, wprawdzie dopiero od 8 grudnia, więc wyniki są z przed powrotu(...)
Kolejna dieta na chwilę, a potem hulaj dusza... A potem "optymalny" pokazuje wyniki badań... So sad.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|