forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-27, 20:49:36

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
660526 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  WITAMINA C.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 Do dou Drukuj
Autor Wtek: WITAMINA C.  (Przeczytany 224521 razy)
MORGANO
Go


Email
WITAMINA C.
« : 2006-12-26, 00:16:27 »

WITAMINA C.
Inne nazwy: kwas askorbinowy, dehydroaskorbinowy
Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pełni zasadnicze funkcje w procesach oksydoredukcyjnych ustroju. Witamina C jest nieodzowna w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki łącznej, gdzie uczestniczy w syntezie kwasu hialuronowego niezbędnego do syntezy kolagenu oraz w procesach kostnienia. Bierze także udział w hematopoezie, w przyswajaniu żelaza i syntezie hemoglobiny. Odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych, działa odtruwająco. Witamina C wpływa też na wzrost i rozwój komórek organizmu, utrudnia przenikanie do nich wirusów. Ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych. Przyspiesza procesy gojenia. Uczestniczy w regeneracji witaminy E.
Neutralizowanie przez witaminę C szkodliwego wpływu wolnych rodników chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Ponadto łagodzi ona nieprzyjemne objawy uboczne radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
Suszenie, solenie, promienie ultrafioletowe, stosowanie benzoesanu sodu czy kwasu salicylowego do konserwowania przetworów warzywnych i owocowych oraz niektóre leki, np. sulfonamidy, pochodne barbiturowe, niszczą witaminę C. Długotrwale przyjmowanie aspiryny trzykrotnie zwiększa wydalanie witaminy C, dlatego też należy wtedy zwiększyć dawki tej witaminy.

Niedobór
Zbyt mała jej ilość w diecie manifestuje się: osłabieniem, bólami mięśniowymi, apatią, brakiem apetytu, bladością skóry i błon śluzowych, pękaniem drobnych naczyniek krwionośnych, bólem głowy, krwawieniem z dziąseł, dużą podatnością na choroby zakaźne, zwiększoną łamliwością kości, wolniejszym gojeniem się ran, wstępowaniem szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów. Brak witaminy C w pożywieniu ciężarnej stwarza zagrożenie teratogenne dla płodu. Zbyt mała ilość witaminy C powoduje zwiększone wydalanie witaminy B6.

Nadmiar
Stosowanie wysokich dawek powoduje zakwaszenie moczu, upośledzając w ten sposób wydalanie stałych kwasów i zasad kwaśny odczyn moczu może powodować wytrącanie się mocznów i cystynianów oraz tworzenie się kamieni w drogach moczowych, nie należy, więc podawać dużych dawek witaminy C chorym ze skłonnością do dny, cystynurii lub tworzenia się kamieni moczanowych.

Źródła
Głównym źródłem witaminy C są kalafiory kapusta - zwłaszcza kiszona, kiszone ogórki, nać pietruszki, chrzan pomidory, jagody, owoce dzikiej róży, jabłka, cytrusy.
/ z mojego archiwum Morgano/


Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #1 : 2006-12-26, 15:42:33 »

Morgano, te jabłka mogłeś juz pominąć Very Happy
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #2 : 2006-12-26, 19:42:04 »

Mogłem pomnąć jabłka i nie mogłem. Skoro w jabłkach również znajduje się Wit C.
Osobiście wolę 1 łyżkę kapusty z majonezem.
Nasz organizm nie magazynuje witaminy C, dlatego musimy ją dosytarczać na bieżąco codziennie.
Jeżeli ktoś nie ma żadnych produktów z witaminą C oprócz jabłka nic się nie stanie jaksporadycznie je spożyje.
Zapisane
mabu
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #3 : 2006-12-27, 13:33:43 »

Jako eksperyment zażywam sproszkowany owoc aceroli - ponoć największe naturalne źródło witaminy C (drogie) Na razie bez żadnych efektów, ale czy zdrowy może być zdrowszy? Smile
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #4 : 2006-12-27, 13:49:36 »

Tez zazywalam Acerola przez dluzszy czas.Zeczywiscie  tabletki sa malo wydajne i drogie.Wole owoce jegodowe .Mrozone sa dostepne przez caly rok .
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #5 : 2006-12-27, 13:53:27 »

a moze lepiej zjesc 2 kg jablek  Laughing  Mr. Green
Zapisane
mabu
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #6 : 2006-12-27, 14:23:46 »

a moze lepiej zjesc 2 kg jablek  Laughing  Mr. Green
Z pestkami czy bez? Shocked
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #7 : 2006-12-27, 14:31:02 »

 Najlepsze takie niedojrzałe ,zielone i kwaśne razem z ogonkami ,pychota .To też się jadło.Dziwie się ,ze człowiek tzn.ja miałam na takie "zieleniarstwo " i kwaśniarstwo" ochotę .  Confused
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #8 : 2006-12-27, 14:36:39 »

Egzotyczny owoc POMELO
Pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Uprawia się je w Indiach, Chinach, Tajlandii, na Malajach.
Pomelo są największymi owocami z rodziny cytrusów. Średnica niektórych okazów przekracza 20 cm, a waga 2 kg. Owoc przypomina duży grejpfrut - jest kulisty, ma żółtą, żółtozieloną lub różową, gąbczastą skórkę, której grubość dochodzi do 5 cm. Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie, trudne do rozdzielenia cząstki, otoczone twardą błoną. Pojedyncza cząstka składa się z woreczków wypełnionych galaretowatą, półprzezroczystą masą i może zawierać kilka pestek, chociaż są też odmiany bezpestkowe. Miąższ pomelo jest żółtawy albo różowy. Pomelo są mniej gorzkie, ale także mniej aromatyczne niż grejpfruty. Jada się je na surowo, same albo w sałatkach. Można też robić z nich sok i marmoladę. Skórę można kandyzować.
Pomelo zawiera sole mineralne i witaminy (zwłaszcza wit. C). Owoce można przechodzić przez 2-4 miesiące, nawet w wysokiej temperaturze. Jednak w czasie przechowywania owoce wysychają, zmniejszają objętość i tracą na wadze. Kupując pomelo, należy, więc wybierać owoce ciężkie.Pomelo dostępne jest u nas w handlu w Katowicach cena 1 sztuki 7,00 zł. Próbowałem i obdaowałem znajomych.
Z wyglądu przypomina bardzo duże jajo strusie koloru żółtego. Pomelo ma bardzo duzo miąższu, ale jest mało soczysty.

Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #9 : 2006-12-27, 14:45:42 »

A ja uważam ,ze nie powinniśmy jadać rzadnych owocow egzotycznych ,uprawianych dalego od naszego regionu ,kraju.
Zyjemy w takim klimacie a nie innym i mamy sie odzywiac ,tym co sami wyhodujemy.Zeby takie owoce sie dostaly do Polski ,sa tak naszprycowane chemikaliami ,aby nie pognily ,ze pewnie odechcialoby nam sie ich zjadac, jakbysmy to zobaczyli.Prawde mowiąc ,ja nie kupuje zadnych bananow ,mandarynek ,kiwi ,bo to glupota.Mąż kupuje ,ale ja i tak dzieciom tego nie daje.
Dobrym źrodlem wit C jest rzezucha ,dzieci moje jedza z jajkiem ,albo daje im na ziemniaki do objadu.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #10 : 2006-12-27, 16:54:20 »

Elmo, super! Very Happy "wyhodować" napisałaś przez "h" Very Happy

Ja tez nie jadam egzotycznych owocow (wyjątek - cytryny). Gorzej z warzywami. Przeciez i ziemniaki to egzotyka, tak naprawdę Very Happy

Morgano, a jabłka maja az tyle wit. C?
Powiedz, czy orientujesz się, ile wit. C  i, w ogóle, jaki skład ma żurawina i borówka czerwona?
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #11 : 2006-12-27, 17:53:37 »

Elmo, super! Very Happy "wyhodować" napisałaś przez "h" Very Happy

Czy ty wiesz Ewa ile ja sie naszukalam tego wyrazu ,azeby go poprawnie napisac  Confused
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #12 : 2006-12-27, 18:06:17 »


W 100 gramach jabłek to jest około 9,0 mg witaminy "C".
Nie wiem ile jest witaminy C zawierają  borówki czerwone, i żurawina.
Może ktoś Ci to podpowie.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #13 : 2006-12-27, 20:31:56 »

A po co sie męczyć z tym naturalnym jedzeniem makro, mikro i witamin?. Przecież można tak  Shocked : http://tiny.pl/whqf - jakie to proste i zdrowe. Very Happy
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #14 : 2006-12-27, 20:34:51 »

no...i cały komplet potrzebny do zycia ...
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #15 : 2006-12-27, 20:39:25 »

 "Ameryka" nie może się mylić. Po co męczyć się z tym mięchem, masłem, żółtkami i innymi naturalnymi paskudztwami. Lepiej syntetycznie i bez "smrodu kuchennego" Cool
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #16 : 2006-12-27, 20:42:57 »

"Ameryka" nie może się mylić. Po co męczyć się z tym mięchem, masłem, żółtkami i innymi naturalnymi paskuami. Lepiej syntetycznie i bez "smrodu kuchennego" Cool
A juz najgorsze ,to wyliczanie BTW ,wazenie .Toz to masakra i udreka.Czlowiek we wiecznym stresie ,czy waga jest dobrze ustawiona ,czy to jajko jest z fermy czy wiejskie ,czy mieso na antybiotykach czy nie .Lamanie sobie codziennie glowy ,a mozna bez stresu odmierzyc kilka kropelek tego ,tamtego i luz...
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #17 : 2006-12-27, 20:48:12 »

Toan ,tak się zastanawiam ,bo mam juz 900 postow ,czy jak się przekroczy 1000 ,to dostaje się moze jakis bon do hipermarketu?
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #18 : 2006-12-27, 20:56:56 »

A moze nastepuje automatycznie ban  Shocked  Confused  Idea
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: WITAMINA C.
« Odpowiedz #19 : 2006-12-27, 20:58:22 »

Kurcze ,mialam sie juz nie wyglupiac i nadal to robie  Confused
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 13 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.03 sekund z 18 zapytaniami.