Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO. (Przeczytany 10063 razy)
|
MORGANO
Go
|
MAKRELA Z MAJONEZEM NA ZIMNO.
Składniki. 800 g makreli 200 g cebula 150 g śmietany 30% 100 g jajka ugotowane na twardo 2 szt. 100 g majonez sok z cytryny, 2 łyżki octu, sól, szczypiorek, natka pietruszki,
Sposób przygotowania. Makrelę oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, opłukać, podzielić na cząstki. Zagotować wodę, włożyć całą rybę (tak, aby była przykryta), cebulę, doprawić do smaku sokiem z cytryny, octem i solą, ugotować. Pozostawić rybę w wywarze aż do ostygnięcia. Potem wyjąć, zdjąć z niej skórę, podzielić wzdłuż i ułożyć na półmisku. Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać posiekaną zieleninę i zalać rybę. Przybrać ćwiartkami jajek. Podawać z pieczywem.
Ogółem 1350g B-T-W 151,7 – 141,1 – 21,7 / 1960 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 11,2 – 10,5 -1,6 / 140 kalorii / 250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 28,1 – 26,1 -4,0 / 360 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,1 B+T/250g – 54,2g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
W sumie MORGANO mozna by bylo z tego zrobic taka makrele w sosie pomidorowym .Co o tym sądzisz? Znasz jakis przepis na sos pomidorowy? z koncentratu czy taki naturalny ? Napisz jak coś wiesz. pozdro
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Elmo,Ksiazka Kucharska J.K podaje taki oto sos pomidorowy z koncentratu: Z 8 dag masla i 5g maki zrobic zasmazke.Rozprowadzic ja szklanka zimnego wywaru miesnego.Dodac 4 lyzki koncentratu pomidorowego. Dodac lyzeczke lagodnej mielonej papryki oraz szczypte cukru.Zagotowac.Dodac 3/4 szklanki smietany,wymieszac.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Morgano, gdzie udaje Ci się nabyć inną niż puszkową lub wędzoną makrelę ?????? Pytam, bo makrela w stanie surowym na terenie polskim to dla mnie egzotyka. Może nie zadałem sobie trudu poszukiwań ?
Tomek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Dzięki Kodar ,zrobię tą rybe w tym sosie pomidorowym ,ciekawe jak wyjdzie i czy Zuzia bedzie chciala jesc Przyzwyczaiła się do tych z puszki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Sałatkę można wykonać z każdej ryby może być pstrąg (,makrela kupiłem w Auschon duży wybór) dorsz ryba musi mieć skórę, którą zdejmuję dopiero po ugotowaniu. Gotowałem ryby na obiad. / patrz Pstrąg z wody rewelacyjny- „Stoliczku nakryj się”/. Pozostało mi trochę ryby. Wymieszałem z sosem przygotowanym z śmietany i majonezu zmieszałem z delikatnie z rybą przyozdobiłem jajkami. Nic specjalnego a nadaje się do jedzenia. Przygotowanie coś niecoś z resztek task by nic się nie zmarnowało. Osobiście nie lubię sosu pomidorowego moja żona tak. Ja nie widzę żadnego problemu by do majonezu dodać przecier pomidorowy lub keczup. Taką samą pastę sporządzam również z wędzonej makreli dodaję majonez, szczypiorek lub drobno krojoną cebulkę oraz drobno krojony ogóreczek. Ja będę bardzo zadowolony jak Wy również podpowiecie mi jakieś ciekawe rozwiązania i różnego rodzaju receptury z własnego domu i stołu. Moim zamiarem jest pokazanie Wam żebyście się nie bali spożywać to, na co macie ochotę. Niestety należy tylko pamiętać o zawartości BTW w każdej sporządzonej potrawie. Ponieważ jestem za pan-brat z tabelą żywieniową nie mam trudności z obliczeniami dlatego sporządzone propozycje przepisów można sobie spokojnie zmodyfikować i dostosować do własnych potrzeb należy wówczas tylko pamiętać, komu na tym zależy, że zmienią się proporcje, które podałem w przepisie. Bardzo dobrze, bo najbardziej zależny mi na tym by wszyscy coś interesującego przekazali, jeżeli będą jakieś problemy bardzo chętnie to wszystko obliczę. Zależy mi na tym by stworzyć wspólnymi siłami WIELKIE MENU OPTYMALNYCH POTRAW. Nie ma osób nieomylnych, każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia, które akurat mogą odpowiadać innym. Dlatego bardzo trudno narzucić komukolwiek jakieś gotowe receptury gdyż podczas rozmów okazuje się, że ja nie lubię szpinaku, druga osoba czosnku, inna pomidorów ta nie śledzi inne osoby stronią jeszcze od innych produktów. Zaznaczam, że żywienie optymalne nie musi być jednostajne nudne. NIE. Jeść możemy wszystko z zlecanych produktów w różnej formie jedynie NALEŻY ZACHOWAĆ STOSUNEK, BTW.
Weryfikujmy Nasze przepisy jak już zostaną zweryfikowane obliczone to może znajdzie się ktoś sympatyczny, który wszystkie przepisy przedstawi profesjonalnie w internecie gdyż ja osobiście miałbym z tym wielki kłopot. SERDECZNIE ZAPRASZAM GOTUJMY RAZEM!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
...makrela kupiłem w Auschon duży wybór) ...
Ja w rzece złowiłam ,a w sumie to nie wiem czy to makrela czy szczupak... ale, czy to nie wszystko jedno ... to ryba i to ryba... jednak nazwałam ją makrela i tak juz zostalo ... świeżą makrele mozna kupic chyba w kazdym hipermarkecie ,na slasku jest ich jak grzybów po deszczu ,tak Morgano? Dziś zrobię tą makrele ,ciekawe czy ktoś się za to " złapie" pozdrówka dla wszystkich
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Ryba do gotowania najlepsza jest wlaśnie w skórze. Inczej się rozpadnie. Tak na Śląsku jest duzy wybór różnych ryb. Grzyby podrzybki, borowiki, kurki, też kupuje mrożone w markietcie. Dzisiaj mam na obiad grzyby w śmietanie. /Patrz grzyby w śmietanie/. Powracając jeszcze do naszych ryb. Bardzo fajna pasta jest z sardynek Puszka sardynek obojętnie czy to będą Portugalskie czy Hiszpańkie z nimi nie rozmaiwiam Rozgnieść widelcem wraz olejem. 3 ugotowane jajka obrać białka oddzielić potrzebne tylko żółtka rozgnieść razem z sardynkami. Ogórek koniszon drobno pokroić zmieszać oraz odrobina magii do smaku. Jeżeli mamy jeszcze zamiar wzbogacić naszą pastę możemy dodać i rozgnieść razem jeszcze masło. Jedna kanapka, ale za to jaka odżywcza. Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jaka mowa sardynki sie posluguja rzeczywiscie malo wazne. :wink:Wazniejsze to aby byly w calosci zjadane wraz ze skora i osciami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
Ja kiedyś sie zajadalam sardynkami ,pamietam ,ze byly drogie ,a ja pracowalam w sklepie u wujka i podbieralam mu pieniądze i chodzilam sobie kupowac sardynki no ,co? musiałam coś jeść ... Morgano ,wypróbuje te rybki . aż mi ślinka poleciała mmmmmmm
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
A ja sardynki wędzone smażyłam kiedyś na patelni .Smakują jak świeżo uwędzone. I tak samo robiłam z innymi wędzonymi rybami. Oczywiście smazone bez tłuszczu na suchej patelni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
elmo
Go
|
No .Muszę się pochwalić ,że makrela gotowana w sosie pomidorowym wyszła mi pychota mmmmmmm Nie porównanie z tą z puszki.Moje dzieci zjadły i jeszcze chciały ,a to już sukces Polecam wszystkim .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
Morgano, gdzie udaje Ci się nabyć inną niż puszkową lub wędzoną makrelę ?????? Pytam, bo makrela w stanie surowym na terenie polskim to dla mnie egzotyka. Może nie zadałem sobie trudu poszukiwań ?
Tomek
raczej exotique latwiej kupisz chyba wedzona na zimno , taka udaje sie kupic czasem mojej mamie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|