Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: miażdżyca (Przeczytany 50554 razy)
|
JanOpty
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #20 : 2005-01-03, 21:23:10 » |
|
Wpisy w tym zapodanym linku-temacie ciekawe , ale co dalej sie wydarzylo ? Ostatni wpis jest tam z grudnia 2003. Czy dobrze zarlo i zdechlo ? Czy wie ktos z Was czy to jest realizowane ? czy moze skonczylo sie albo skonczy tylko na zapowiedziach , czyli tym naszym swojskim slomianym ogniu.
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #21 : 2005-01-07, 11:50:46 » |
|
No tak – trzeba to wyjaśnić to dla osób nie będącym w temacie . W przedstawionym przeze mnie linku w 2003r został zapoczątkowany proces doskonalenia żywienia optymalnego, który się rozwija i nie jest wiedzą skończoną . W konsekwencji tych procesów została wydana książka, która wywołała kontrowersje i zamieszanie. Wcześniej nakładem starań dr.W.Ponomarenko objął patronat w raz M. Wolniakiem i podjął próbę - --- analiza składu diety optymalnej na podstawie danych zebranych od osób stosujących ten model żywienia; --- opracowanie wzorca żywienia optymalnego; --- opracowanie standardu zdrowego człowieka optymalnego. W skutek przeprowadzonych badań w dniach od 11 do 13 czerwca 2004 odbyła się w hotelu „Perła” w Oleśnicy III Konferencja Zdrowia. http://www.polania.pl/zjazdy.php?id=3Reasumując - ewolucja ŻO jest nieuchronna, ale nie w sprawdzonych obszarach a to czy za zgodą czy nie twórcy - to i tak kwestia czasu nawet tego, na który sam już nie będzie miał wpływ co nie umniejsza roli i zasług w przedmiotowej sprawie. Dla zaniepokojonych śledzonym tematem ważne jest by w sprawie nie odgrywała rola jakiejś intrygi, ambicji czy kasy bo narazie nie dostrzegają kompromisu. Z pozdrowieniami - zbynek
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #22 : 2005-01-07, 12:42:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #23 : 2005-01-07, 13:55:29 » |
|
Witaj mamo !
.>>>>>>Po co "mozolić się na próżno"?.<<<<<< To kwestia punktu widzenia – dla optymalnych z oczywistych względów słuszna ale z osobna w odrębnej głowie.
>>>>>>Współczuję serdecznie poprawiaczom Żywienia Optymalnego Jana Kwaśniewskiego,<<< Samo Współczucie to dla optymalnych dziwny stan, musisz w nim ty sobie jeszcze pomóc bo do niczego ci niepotrzebny.
>>>>>>zawracają głowy osobom stosującym ŻO.<< Gdy zawracają te głowy - to są jeszcze nie optymalni !
>>>>>>ale niech idą swoją ścieżynką zbynku samodzielnie i nie Nie pierwsi i nie ostatni d-rzy W. Ponomarenko w długiej historii "poprawiaczy" ŻO. Powodzenia<<< Idą i pójdą - zależnie ( od chęci ) bez niczyjej zgody. Chcesz im zabronić ? Niech se idą – może gdzieś dojdą - no nie?!
Z pozdrowieniami - zbynek
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #24 : 2005-01-07, 14:18:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #25 : 2005-01-07, 16:28:02 » |
|
Droga mamo !
Ja się zgadzam z tobą w 100% nawet w sprawie zgody i błogosławieństwa w tym marszu ale na stronie głównej w dziale aktualności w pliku dźwiękowym komentarz J.K wyraźnie wskazuje na co chciałem zwrócić uwagę po słowie dziękuję na samym końcu ( a zresztą niech to każdy sam oceni – o ile cenzura to nie wytnie ) Przy pełnym szacunku do osoby J.K. – proszę o rozwiniecie myśli do słowa ,,walczę’’ ?
z pozdrowieniami - zbynek
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #26 : 2005-01-07, 18:10:59 » |
|
Droga mamo ! Przy pełnym szacunku do osoby J.K. – proszę o rozwiniecie myśli do słowa ,,walczę’’ ?
z pozdrowieniami - zbynek zbyniu Sam sobie rozwiń dowolnie, przecież inteligencji i rozumu ci nie brakuje
|
|
|
|
|
|
|
jurek m
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #27 : 2005-01-07, 18:14:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
je-not
Go
|
witam wszystkich - ciekawe te posty zbynek napisał: Przy pełnym szacunku do osoby J.K. – proszę o rozwiniecie myśli do słowa ,,walczę’’ ? czy ja wiem? >> a myślę że tylko J.K. wie o co chce walczyć, acz słowo walka w jego ustach brzmi dość niebezpiecznie, bo burzy mi to wszystko co właśnie dzięki jego ŻO we mnie się zmieniło, przez te 6 lat jej stosowania. Czuję się świetnie, pozbyłem się wrogich dla mego organizmu: agresji, złości, nienawiści itp. Osiągnąłem ten wyższy stan świadomości obiecywany przez J.K. i chwała mu za to. >> Część bywalców tego forum i ja też, po jakimś czasie zastosowaliśmy intuicyjną zmiane w proporcjach BTW w ŻO, a książka dr Ponomarenki utwierdziła nas w przekonaniu, że zmiana ta skądinąd była zmianą słuszną i...............zstanawiam się tylko dlaczego tak trudno znależć tu na stronie J.K. jego wypowiedż na forum?? niekoniecznie na ten temat << WALCZĘ już wiem J.K walczy sam ze sobą hihihi[b][/b]
|
|
|
|
|
|
|
JanOpty
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #29 : 2005-01-08, 09:33:07 » |
|
je- not napisal :
....pozbyłem się wrogich dla mego organizmu: agresji, złości, nienawiści itp. Osiągnąłem ten wyższy stan stan swiadomosci....
osobniku z wyzszym stanem swiadomosci!
Mylisz sie , nie pozbyles sie tego co piszesz , tak ci sie tylko zdaje , zmiana stosunku tego do tamtego jak widac ci zaszkodzila . Ironizujesz i robisz sobie podsmielujki. Jak sie to ma to do tego braku agresji i zlosci do ktorej sie tak deklarujesz?
Wprzeciwienstwie do ciebie nie mam na szczescie tego staniu wyzszej swiadomosci. Posiadam jak wszyscy na tym padole agresje , zlosliwosc , nienawisc , ale dzieki ZO czuje sie doskonale.
Zmien lekarza, osobniku z wyzszym stanem swiadomosci, bo ten do ktorego chodzisz cie oszukuje, mowiac ci , ze jestes zdrowy.
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #30 : 2005-01-08, 10:01:40 » |
|
JanOpty napisał >>>>>>Wprzeciwienstwie do ciebie nie mam na szczescie tego staniu wyzszej swiadomosci. Posiadam jak wszyscy na tym padole agresje , zlosliwosc , nienawisc , ale dzieki ZO czuje sie doskonale<<<<<<<
Janie Opty - forumowicze i ja znamy twoje dolegliwości z poprzedniego postu ------------------ >>>>Mozesz przytknonc swoj otwor gembowy do zakonczenia mojej cewki moczowej.>>>>>?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #31 : 2005-01-08, 10:12:44 » |
|
Czy mogę prosić o przestanie pisania w tym temacie, jeśli ma się rozwijać w kierunku "osobistych wycieczek" piszących?.
|
|
|
|
|
|
|
JanOpty
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #32 : 2005-01-08, 11:32:22 » |
|
Toan , jezeli jest Pan jednym z administratorow tego forum, mniemam , ze jest to forum dla zwolennikow czy stosujacych ZO wg zalecen dr Kwasniewskiego. to dlaczego toleruje Pan wpisy ironizujace w taki czy inny sposob ZO ?, niekiedy bardzo zamaskowane i pozornie bardzo wywazone i niby grzeczne ? Niech sobie poprawiacze i reformatorzy z bozej laski znajda inne miejsce dla ich wynurzen.
Te gadki o zreformowanym ZO , wysmiewanie sie z optymalnego "betonu" i inne pseudogrzeczne i pseudo nawiedzone wypowiedzi tutejszych mundroli uwlaczaja nam wszystkim, mnie rowniez.
|
|
|
|
|
|
|
Wacław
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #33 : 2005-01-08, 12:01:26 » |
|
O miażdżycy wiemy niewiele. Jeżeli o filozofi mówimy, że jest królową nauk - to o miażdżycy można napisać - jest cesarzową większości chorób. Medycyna ortodoksyjna - nie traktuje miażdżycy poważnie, wie o jej przyczynach tylko tyle, że coś się dzieje w nabłonku naczyń, że płytki krwi są nie takie jak potrzeba/ tyle wyczytałem w dziele o chorobach wewnętrznych Witolda Orłowskiego/.Jest tam jeszcze o tym, że miażdzyca atakuje ludzi w krajach bogatych, i nie zależy od rasy, czarny czy biały. Luminarze naszej medycyny analizują choroby wewnętrzne, jakby na marginesie tego, że ludzie coś jedzą, również w temacie miażdżycy. Taka jest refleksja laika w temacie - medycyna. Medycyna ortodoksyjna nie zna leku na miażdzycę, nie leczy jej. Dopiero choroby spowodowane miażdżycą - to raj dla medycyny tradycyjnej. Leków, oczywiście działających objawowo, jest bez liku; w różnych modyfikacjach i przewrotach.Chorób też nie brakuje, przeważnie przewlekkłych Pomysłowość firm farmaceutycznych jest wspaniała, wystarczy prześledzić listę leków refundowanych przez NFZ, ostatnio była w Gazecie Wyborczej. W/w dziele Witolda Orłowskiego jest jedna zasadnicza informacja dotycząca odżywiania, nad którą warto się zatrzymać. Piszą tam, że na 1 kg wagi powinno się spożywać 1 g białka, bardzo ogólnikowo, bez zwrócenia uwagi o zróznicowaniuw zależności od wieku człowieka. Sprawa 1 g białka jest bardzo ważna, wynikają z tego określone konsekwencje, bo gdyby ludzie przestrzegali tego ograniczenia, to co tu dużo ukrywać - muszą przybliżyć się, bardzo blisko, do tego o czym mówi i pisze dr Jan Kwaśniewski, dr Lutz,Atkins. Próbowałem odszukać te fragmenty dzieła Witolda Orłowskiego, które opisują to co się dzieje z organizmem, ustrojem człowieka - wtedy gdy spożywa dużo białka; - jest tego niewiele, lapidarnie można to określić.... no amoniak ludziom uderza do głowy, i tyle. Nasz dr Jan Kwaśniewski też nie jest wylewny, pisze - może być niedobrze.
Miażdżycę możemy mieć wszyscy , również optymalni. Czy żywienie optymalne może uchronić od tej przypadłości? Czy nieprawidłowe ciśnienie tętnicze to jedyny objaw miażdżycy - w fazie początkowej tej choroby? O miażdżycy warto dyskutować, wymieniać spostrzeżenia. Czasem głos laika może być, nie mniej ważny, niż profesora medycyny.
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #34 : 2005-01-09, 22:38:31 » |
|
W sprawie miażdżycy – decydującym kryterium wraz z stosowaniem ŻO powinny być wyniki z krwi ------- cytuję za dr J.K >>>>Gdy ogólny poziom cholesterolu we krwi wynosi np.500mg% wcale nie oznacza, że rozwija się miażdżyca albo, że z pewnością ona powstanie. Przy tak wysokim poziomie cholesterolu miażdżyca nawet może się cofać, jeśli trójglicerydy są przy tym niskie, np. poniżej 100mg%, a jeszcze lepiej poniżej 50mg%. Podobnie jest, gdy poziom cholesterolu tzw. ,,dobrego’’ czyli HDL jest wysoki. Gdy wynosi ponad 100mg% miażdżyca zawsze się cofa, bez względu na poziom całkowity cholesterolu. Najwyższe poziomy cholesterolu ,, dobrego’’ jakie występowały u ludzi żywiących się optymalnie, wynosiły 170 i 193 mg%. Najniższe poziomy trójglicerydów, z jakimi spotkałem u moich pacjentów – to 23 i 18mg%. Gdy poziom cholesterolu ,,dobrego’’ HDL przekracza 20% ogólnej ilości cholesterolu -- to miażdżyca cofa się. Przy ogólnym poziomie cholesterolu np. 300mg% i 100 mg % cholesterolu HDL poziom cholesterolu ,,dobrego’’ wynosi ponad 33% ogólnej ilości cholesterolu i taki wynik jest dobry. Przy ogólnym poziomie cholesterolu 500mg% i poziomie HDL powyżej 100mg% poziom cholesterolu ,dobrego’’ jest wyższy niż 20% i taki wynik należy uznać za dobry. Można wiec uznać za normę, że jeśli poziom cholesterolu ,,dobrego’’ HDL stanowi co najmniej 20% cholesterolu całkowitego – to wynik jest dobry i nie musi budzić żadnych obaw, nawet gdy ogólny poziom cholesterolu jest wysoki. Wysoki poziom cholesterolu,, dobrego’’ HDL – 90mg% i niski trójglicerydów – 62mg% dowodzi o rygorystycznym przestrzeganiu diety. Jeśli poziom trój glicerydów jest niższy niż 100mg%, a jeszcze lepiej – poniżej 60mg% to jest bardzo dobrze, niezależnie od ogólnego cholesterolu we krwi. Przy żywieniu optymalnym ciśnienie 160/90 jest bezpieczne, gdyż tętnice są elastyczne i bardziej wytrzymałe, obniży się ono po zakończonej przebudowie organizmu. Poziom glukozy u optymalnych na ogół wynosi 120 do 140% na czczo. Niewielkie odchylenia od tego mogą się zdarzyć i nie są szkodliwe.
Zrobiłem ten przedruk ( ku ogólnemu pożytkowi , niewiedzacych ) może dla leniwych, zarazem zaniepokojonych.
|
|
|
|
|
|
|
Wacław
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #35 : 2005-01-12, 19:48:21 » |
|
Otrzymaliśmy, dzięki ZBYNKOWI, bardzo interesujące zestawienie wskażników. Czy może istnieć coś takiego jak wskażnik otymalności, zawierający w sobie parametry j/w - podobny do wskażnika określającego otyłość?
Dla mnie nowym, a nawet szokującym, jest podany poziom glukozy na czczo. Dla ludzi żywionych "normalnie", jak mówi moja żona, jest to poziom, który pozwala lekarzom wpędzić człowieka w insulinę. Ten poziom glukozy, tak sądzę, jest bardzo trudny do osiągnięcia. Po roku optymalnienia udało mi się, na szczęście, osiągnąć poziom 85% z 70%.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #36 : 2005-01-12, 21:53:46 » |
|
Panie Wacławie Cytując dr J.K oparłem się na artykułach z DZ w temacie - zdrowie. Posiadam i jestem w stanie przesłać panu ten artykuł na Priv o ile wyrazi pan zgodę. W innym przypadku powinien pan : - wyeliminować błędy żywieniowe - skonsultować wątpliwości się z lekarzem optymalnym - w/w temacie zwrócić się bezpośrednio do autora ŻO
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #37 : 2005-01-13, 10:25:33 » |
|
Pozwoliłem sobie jeszcze na jeden przedruk w tym temacie - >>>Bywa że chory na diecie optymalnej czuje się świetnie do czasu aż zbada sobie poziom cukru we krwi czy cholesterolu. Jeśli lekarz postraszy go, że wyniki są nieprawidłowe dzwoni z pytaniem co ma robić. Współczesna medycyna nie zna ,,prawidłowych’’ poziomów cholesterolu , cukru, czy innych badanych czynników, ponieważ poziomy uważane za prawidłowe, zostały ustalone na podstawie badań ludzi uważanych za zdrowych, których w rodzaju ludzkim nie ma. Oczywiście poza stosującymi żywienie optymalne. Usunięcie ciał ketonowych z moczu przez zwiększenie spożycia węglowodanów zwykle obniża poziom glukozy we krwi. Wyższy poziom węglowodanów we krwi, to większe bezpieczeństwo organizmu w stanach zagrożenia, oczywiście u optymalnych. U nich węglowodany są poważnym zapasowym zbiornikiem tlenu, który może być szybko uwalniany wszędzie tam gdzie potrzeba.<<<<<<
|
|
|
|
|
|
|
ansi
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #38 : 2005-01-13, 13:34:14 » |
|
Panie Wacławie Cytując dr J.K oparłem się na artykułach z DZ w temacie - zdrowie. Posiadam i jestem w stanie przesłać panu ten artykuł na Priv o ile wyrazi pan zgodę.W innym przypadku powinien pan : - wyeliminować błędy żywieniowe - skonsultować wątpliwości się z lekarzem optymalnym - w/w temacie zwrócić się bezpośrednio do autora ŻO z pozdrowieniami - zbynek Przedstawiony przez pana "Zbynek" artykuły można znaleźć np: tu http://mlodziez.optymalni.one.pl/?strona=czytelnia .Otóż zanim powstała witryna dr -Kwasniewski .pl (koniec 2003r) optymalni musieli sobie radzić ze swoimi problemami i uzyskać odpowiedź na swoje pytania.Stąd przynajmiej kilkanaście stron w sieci traktujących o DO. Większość stron bazuje na przedrukach i cytatach z twórczości dr JK, lecz niektóre dodatkowo podają spostrzeżenia samych optymalnych a także wiele ciekawostek z rozwoju nauk o żywieniu Warto przeczytać, gdyż wzbogacają naszą wiedzę .W podzięce dla Zbynek za wirtualne wsparcie .Wiedzący ,nieleniwy i b.zaniepokojony Ansi
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
|
miażdżyca
« Odpowiedz #39 : 2005-01-13, 17:37:05 » |
|
Dla mnie nowym, a nawet szokującym, jest podany poziom glukozy na czczo. Wacław - ty się nie dziw, ty dotrzyj do oryginalnego tekstu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|