MORGANO
Go
|
KOTLETY JAGNIĘCE.
Składniki. 400 g brokułów 400 g kotletów jagnięcych z kością 200 g cebule /4szt./ 250 g czerwonego wina 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka zielonego pieprzu, sól, 2 łyżki zagęstnika do sosów
Sposób przygotowania. Brokuły oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Gotować ok. 5 minut w posolonej wodzie, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę i czosnek obrać, cebule pokroić w ćwiartki lub ósemki, czosnek w plasterki. Kotlety opłukać i osuszyć, naciąć w miejscu, gdzie tłuszcz łączy się z mięsem, usmażyć na oliwie. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem i pieprz, krótko smażyć. Wlać wino, podgrzewać ok. 5 minut. Kotlety wyjąć z sosu i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu dodać zagęstnik i zagotować, stale mieszając. Sos doprawić solą. Kotlety podawać z sosem i brokułami oraz ze świeżą bagietką lub z fasolką szparagową i piure ziemniaczanym.
Ogółem 1250g B-T-W 87,8 – 73,4 – 36,2 / 1160 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 7,0 – 5,9 – 2,9 / 90 kalorii / 300 gram porcja 1 osobowa B-T-W 21,1 – 17,6 – 8,7 / 280 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,8 : 0,4 B+T/300g – 38,7g
|