MORGANO
Go
|
KARTOFLE PO NELSOŃSKU.
Składniki. 300 g ziemniaki 100 g cebuli 150 g śmietany 30% 50 g suszonych grzybów 50 g jajka łyżeczka oliwy, natka pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i pokroić w plastry. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić w paski. Wywar z grzybów zostawić w garnku. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Jajko ugotować na twardo i pokroić w plastry. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w garnku, doprawić, zalać wywarem z grzybów i podgrzewać na małym ogniu. Zgasić ogień i wlać śmietanę. Zamieszać i posypać pokrojoną natką pietruszki.
Ogółem 6500g B-T-W 20,6 – 52,5 - 68,3 / 830 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 2,0 – 5,0 – 6,5 / 80 kalorii / 150 gram porcja 1 osobowa B-T-W 2,9 – 7,5 – 9,8 / 120 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 2,5 : 3,3 B+T/150g – 10,4g
|