forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 18:47:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
669712 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  RULON Z BOCZKU.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: RULON Z BOCZKU.  (Przeczytany 4364 razy)
MORGANO
Go


Email
RULON Z BOCZKU.
« : 2007-01-02, 00:44:32 »

RULON Z BOCZKU.

Składniki.
1000 g surowego boczku
150 g   jajka  /3szt./
 2 łyżki majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania.
Boczek opłukać, wyrównać boki, lekko rozklepać (najlepiej przez folię). Natrzeć rozkrojonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo (ok. 10 minut), wystudzić, obrać ze skorupek. Ułożyć je na płacie boczku i zwinąć w rulon. Obwiązać rulon nicią, posypać majerankiem i ułożyć w brytfannie. Piec 1,5 godziny podlewając najpierw wodą a potem wytopionym tłuszczem.

Ogółem 1150g B-T-W  144,8 – 488,1 – 1,5  / 4970 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 12,6 – 42,4 - 0,1 / 430 kalorii /
150 gram porcja 1 osobowa B-T-W  18,9 – 63,7 - 0,2 / 650 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 3,4 : 0,0
B+T/150g-82,5g


Zapisane
Makot-ka
Go


Email
Odp: RULON Z BOCZKU.
« Odpowiedz #1 : 2007-01-02, 17:11:35 »

RULON Z BOCZKU.

Składniki.
1000 g surowego boczku

A boczek oskórowany, ze skórą, czy według uznania - bo nie wspominasz?
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: RULON Z BOCZKU.
« Odpowiedz #2 : 2007-01-02, 17:34:53 »

Boczek oczywiście bez skóry. Odcietą skórkę wykorzystuję.
Wkładam do wywarów zupy. Zawsze gdzieś je wykorzystam.
Jeżeli akurat robię przygotowuję mielone skórki ze słoniny to łączę te skórki.
Gotuje mielę. W razie zainteresowania się skórki wieprzowymi.
{odpowiem jak to robię. Chociaż już niejednokrotnie to opisywałem.
Zapisane
Makot-ka
Go


Email
Odp: RULON Z BOCZKU.
« Odpowiedz #3 : 2007-01-02, 19:16:48 »

Chociaż już niejednokrotnie to opisywałem.

Dobrych przepisów nigdy dość i powtarzać warto!.
Ja dodaję skóry do wywarów z kości i jak dobrze zmiękną, to kroję w paski i wychodzą z tego doskonałe kluski, które najlepiej smakują mi w pomidorowej, albo innych zupach na wywarze.
Bardzo bym chciała wiedzieć, co można jeszcze zrobić ze skórek wieprzowich!.
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: RULON Z BOCZKU.
« Odpowiedz #4 : 2007-01-02, 20:43:23 »

Skórki ze słoniny przed kilku laty otrzymywałem od rzeźnika za darmo.
Teraz jest na nie popyt a cena waha się od 0,60 – 1,10 zł za 1 kilogram.
Przeważnie kupuję 5 kilogramów skórki kroję na mniejsze kawałki, ponieważ podczas gotowania bardzo powiększają swoją objętość.
Skórki gotuję 1,5 godziny następnie mielę je w maszynce elektrycznej dolewam do tego miąższu wodę z gotowania w takiej ilości by masa była płynno gęsta. Mielone skórki pakuję do woreczków foliowych w ilości 250 gram takie sobie robię porcje i chowam do lodówki. Nie ma znaczenia jak długo przechowujemy te mielone skórki mogą nawet być przechowywane około 3 miesięcy. Używam je do zagęszczania sosów zamiast mąki, do zup jarzynowych jako zasmażka, bo flaczków, bigosu i wszędzie tam gdzie w danej chwili skórki mogą mieć zastosowanie.

Ogółem 5000g B-T-W 1150,0 – 1020,0 – 0,0  / 13800 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 23,0 – 20,4 – 0,0  / 280 kalorii /
250 gram porcja B-T-W 57,5  – 51,0 - 0,0  / 690 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 0,9 : 0,0
Zapisane
Makot-ka
Go


Email
Odp: RULON Z BOCZKU.
« Odpowiedz #5 : 2007-01-03, 07:49:17 »

Skórki ze słoniny przed kilku laty otrzymywałem od rzeźnika za darmo.
Teraz jest na nie popyt a cena waha się od 0,60 – 1,10 zł za 1 kilogram.

U mnie dawno temu (1990-99) można było w masarni, która już splajtowała, bo w Unii jej nie chcieli, dostać za darmo wszelkie kości i to ze sporą ilością mięsa!, a dziś muszę kupować takie same, ale po 1,20zł.
Zapisane
Makot-ka
Go


Email
Odp: RULON Z BOCZKU.
« Odpowiedz #6 : 2007-01-03, 08:07:49 »

Więc dawniej miałam mięso wieprzowe darmo, a teraz wychodzi mi po około 5,40zł/kg za gotowane! i nie narzekam, bo jeszcze mam bazę do wszelkich zup!. W innym sklepie kości są po 0,20zł, ale mają mniej mięsa i jak doliczę dojazd - to wychodzi drożej!. Dziękuję za przepis na skórki - jak uda mi się kupić, to wypróbuję. Pozdrawiam.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.122 sekund z 17 zapytaniami.