forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-24, 20:51:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
660288 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU  (Przeczytany 40799 razy)
MORGANO
Go


Email
PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« : 2007-01-02, 00:46:04 »

PODSUMOWANIE
MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU

O CZYM NALEŻY PAMIĘTAĆ.
Nasz system odpornościowy zależny jest od magnezu, cynku, żelaza i selenu. Przy niedoborach magnezu, cynku i witamin z grupy B rośnie poziom cholesterolu. Przyswajanie magnezu, żelaza, i cynku blokowane jest przez nadmiar wapnia owoców, soków i słodyczy.
Cynk jest potrzebny do uwalniania witaminy A z wątroby.
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania pokarmów, odnawiania komórek i prawidłowego przyswajania wapnia. Witamina D i A zapobiega osteoporozie i zapewnia właściwy metabolizm komórkowy.
Najważniejsze witaminy i minerały znajdują się, nie w owocach, lecz w mięsie, jajkach, podrobach, a także w warzywach zapustnych i strączkowych oraz w porach, cebuli i czosnku. Gotowanie pod przykryciem nie niszczy witamin, lecz ułatwia ich przyswajanie.
Tłuszcze – są niezbędne do prawidłowej przemiany materii oraz właściwego funkcjonowania żołądka, śledziony i trzustki. Są źródłem cennych witamin. Tłuszcze są konieczne do właściwego przebiegu procesu dojrzewania płciowego młodzieży. Dieta beztłuszczowa może wywołać u dziewcząt poważne zakłócenia hormonalne. Przy braku tłuszczu w pożywieniu spożywamy zawsze nadmiar słodyczy.
Tłuszcze są niebezpieczne tylko dla tych, którzy w nadmiarze spożywają surówki, kiszoną kapustę, ogórki, sery, owoce i soki. W tym, bowiem wypadku tłuszcz nie może być właściwie strawiony i przyswojony. Masło jest najbardziej wartościowym tłuszczem spożywanym na zimno. Zawiera bardzo cenne witaminy A, D, E i z grupy B oraz sole mineralne: fosfor, potas, wapń, i magnez.
Masło powinni jadać codziennie wszyscy, a już na pewno dzieci i młodzież. Powinno ono zawsze towarzyszyć serom i twarogom, gdyż zawartość witaminy D pozwala na przyswajanie wapnia. Z tego samego powodu powinno dodawać się masło do fasoli, warzyw duszonych a nawet do wywarów kostnych.
Smalec gęsi reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Smalec wieprzowy jest potrzebny szczególnie ludziom młodym. Spożywając go musimy pamiętać, aby nie łączyć go z kwaśnymi, surowymi i zimnymi dodatkami, z zimnym napojami oraz ze słodyczami.
/ z mojego archiwum Morgano/
Pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. (Hipokrates)




Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #1 : 2007-01-02, 03:09:26 »

"Tłuszcze są niebezpieczne tylko dla tych, którzy w nadmiarze spożywają surówki, kiszoną kapustę, ogórki, sery, owoce i soki. W tym, bowiem wypadku tłuszcz nie może być właściwie strawiony i przyswojony"
        witam chciałabym sie zapytać ,o ten nadmiar --czy kiszoną kapuste ,ewentualnie ogórki
 nie powinno sie z obiadem tłustym [zeberka,golonka,boczek]
  czy tak wogóle te kwasnice są szkodliwe .
      Bo ja czasami nawet kwas z ogórków popijam  :(do chleba ze smalcem Sad
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #2 : 2007-01-02, 05:32:54 »

DR Krupka swego czasu napisał , że zjadając "kwaśne" w obecności tłuszczów może zablokować pracę wątroby. Osobiście stosujemy sie do tej porady od lat.
Zapisane
mabu
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #3 : 2007-01-02, 08:16:59 »

DR Krupka swego czasu napisał , że zjadając "kwaśne" w obecności tłuszczów może zablokować pracę wątroby. Osobiście stosujemy sie do tej porady od lat.
To znaczy - bigos odpada? Shocked
Zapisane
Bruford
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #4 : 2007-01-02, 08:42:28 »

DR Krupka swego czasu napisał , że zjadając "kwaśne" w obecności tłuszczów może zablokować pracę wątroby.

Ciekawe skąd Krupka wziął taki bzdet?
Ciekawe czy Krupka widział kiedykolwiek "zablokowaną wątrobę"?
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #5 : 2007-01-02, 11:14:02 »

Znajde ten artykuł i niebawem zacytuję---bigos ?? optymalny?????? -  NIE !!!- on ci nie jest kwasny , albowiem składa sie z 1/2 kg kapusty swiezej oraz 1/2 kg kapusty kiszonej + ...wiadomo co - wiec nigdy nie bedzie i nie jest kwasny.
Ksiazka Kucharska JK
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #6 : 2007-01-02, 13:10:16 »

 Proszę o wyjaśnienie nizbyt jasnego dla mnie sformułowania "zablokowana wątroba".
              Czy ewentualne wstrzymanie pracy wątroby - bo tak ja rozumiem blokadę - nie wiązaloby się z dość szybkim zatruciem ogólnoustrojowym ?

Tomek
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #7 : 2007-01-02, 16:09:41 »

Nie wiem, czy kazdemu takie informacje pasują, ale skoro zastanawiacie się nad tematem, podaję wam link i wyrywkowo cutuję dr Krupkę. Myślę, że mógłby efektywnie współpracować z naszą Lekarką z forum.
http://tiny.pl/wmp7
Cytuj
- jak leczyć domowym sposobem (bezpigułkowo) ból głowy?

     Przyczyn bólu głowy jest bardzo dużo. Najczęstszym przyczyną jest zablokowanie meridianu żołądka lub pęcherzyka żółciowego. Wtedy ból czujemy w przedniej części głowy lub za gałką oczną. Może też być związany ze zbyt dużą ketozą. Jednak najczęściej przyczyną bóli głowy jest wątroba, czyli zbyt duża ilość białka. W tym wypadku na dzień-dwa należy mocno ograniczyć białko w diecie, a doraźnie można wypić 100g ciepłego masła, zaś na noc napar z naci zielonej pietruszki. Garść naci gotować przez pół godziny, pić potem napar. W następnych dniach należy jeść więcej tłuszczu, ograniczyć białko i preferować potrawy o gorzkim i ostrym smaku. Należy unikać łączenia tłuszczów z kwasem.


Odp.
Mam stale uczucie wypełnienia aż po gardło oraz uczucie zbliżających się wymiotów (choć takowe nie występują). Co z tym problemem począć?
Efekt taki występuje w przypadku zablokowania czynności żołądka i nie ma nic wspólnego z nadkwasotą.

Smak gorzki – reprezentuje serce i jelito cienkie
Smak słodki   – reprezentuje żołądek, trzustkę i śledzionę
Smak ostry    – reprezentuje płuca i jelito grube
Smak słony   – reprezentuje nerki i pęcherz moczowy
Smak kwaśny – reprezentuje wątrobę i pęcherzyk żółciowy

      Częsta chęć spożywania określonego smaku wskazuje na zaburzenia odpowiedniego narządu. Dodatek określonego smaku wzmacnia odpowiedni narząd, zbyt często stosowany osłabia, dlatego często to, co nam najbardziej smakuje, to nam najbardziej szkodzi. Zdecydowana większość ludzi kieruje się smakiem w odżywianiu, a nie instynktem. Powoduje to, że jemy źle. Żywienie Optymalne „odblokowuje” nam pierwotny instynkt. Przykład: mleko kobiety dla dorosłego jest niesmaczne, zaś dla dziecka jest najlepszym pokarmem. Małe dziecko jeszcze nie umie kierować się smakiem, zamiast tego kieruje się instynktem, dopiero rodzice uczą je nieprawidłowych nawyków, oczywiście jeżeli sami źle się żywią. Inny przykład to zwierzęta domowe –jedzą to, co im dają ludzie  i bardzo często są odzwierciedleniem swojego właściciela pod względem chorób.

Jeśli przypuszczamy, że przeziębienie mogło być wywołane złym stanem psychicznym, to w zależności od przyczyny owego dołka psychicznego należy odpowiednio dobrać smak potrawy:

jeśli przyczyną było zmartwienie, to pomagamy je leczyć smakiem słodkim [tłuszcze]
jeśli przyczyną był smutek, to pomagamy je leczyć smakiem ostrym [ostre przyprawy]
jeśli przyczyną było wzruszenie i radość, to pomagamy je leczyć smakiem gorzkim [gorzkie przyprawy]
jeśli przyczyną była złość, to pomagamy je leczyć smakiem kwaśnym [ogórek, pomidor]
jeśli przyczyną był lęk, to pomagamy je leczyć smakiem słonym [sól]

Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #8 : 2007-01-03, 03:56:05 »

Teraz to już na maxa zgłupialam -choć bardzo serdecznie dziękuje  za taaaaaaką
   obszerną wiedze.
  przecież ja bigos robie tylko kwaśny -bo taki lubie,a kapuśniak  Shocked Shocked
myslałam ,ze zdrowo sie odżywiam .
  Propo artykułu dr Krupki   --znowu tyle produktów zabronionych Shocked Shocked
     no nie -w skrajnośc chyba nie popadne - jakie to niesprawioedliwe Sad
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #9 : 2007-01-03, 09:34:58 »

Od pięciu lat używam tylko i wyłącznie jeden gatunek kapusty kwaszonej.
To nie jest reklama tylko bardzo dobry wyrób jaki spozywam i w tym miejscu
mogę się podzielić w Wami na temat producenta
Producent PROVITUS Sp.oo 05-250 Radzymin Weteranów 82
Zakład ńr 2 w Zambrowie ul. Magazynierów 4
Pomimo usilnych starań ta kapusta jest ciężko w handlu do zdobycia.
Na śląsku kupuję ją w magazynach hurtowych w Katowicach na Obrokach.
Jest to najlepsza spotkana w handlu kapusta, którą po otwarciu mozna natychmiast konsumować.
A po dodaniu 2 łyżek około 50 gram majonezu Viniary otrymujemy natychmiast doskonałą sałatkę bogatą w witaminę "C".
Nie przesadzajcie z tym zakwaszeniem organizmu, nikt nie zjada takich ilości kapusty  by to komukolwiek to zaszkodziło.
Śmiało konsumujcie wspaniałe bigosy z kiszonej kapusty lub mieszanej poł na pół. Wasze to są inne 2 rodzaję bigosu.
Zaszkodzić może tylko cała beczka kapusty zjedzona jednorazowo.  Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #10 : 2007-01-03, 17:53:12 »

Od pięciu lat używam tylko i wyłącznie jeden gatunek kapusty kwaszonej.
To nie jest reklama tylko bardzo dobry wyrób jaki spozywam i w tym miejscu
mogę się podzielić w Wami na temat producenta
Producent PROVITUS Sp.oo 05-250 Radzymin Weteranów 82
Zakład ńr 2 w Zambrowie ul. Magazynierów 4
Pomimo usilnych starań ta kapusta jest ciężko w handlu do zdobycia.
Na śląsku kupuję ją w magazynach hurtowych w Katowicach na Obrokach.
Jest to najlepsza spotkana w handlu kapusta, którą po otwarciu mozna natychmiast konsumować.
A po dodaniu 2 łyżek około 50 gram majonezu Viniary otrymujemy natychmiast doskonałą sałatkę bogatą w witaminę "C".Nie przesadzajcie z tym zakwaszeniem organizmu, nikt nie zjada takich ilości kapusty  by to komukolwiek to zaszkodziło.
Śmiało konsumujcie wspaniałe bigosy z kiszonej kapusty lub mieszanej poł na pół. Wasze to są inne 2 rodzaję bigosu.
Zaszkodzić może tylko cała beczka kapusty zjedzona jednorazowo.  Very Happy Very Happy Very Happy


MORGANO-nie lepszy majonez wlasnej produkcji??
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #11 : 2007-01-03, 18:13:44 »

Nigdy nie mów nigdy!
Oczywiście, że lepszy jest majonez domowy.
Sam robię majonez tylko czasami, ale przewaznie zawsze kupuję
Winiary dekoracyjny gotowy. Jest to jedyny majonez na rynku który
jest zrobiony na żółtkach z zawartością 80 % tłuszczu.
Nigdy nie kupuję innych firm niskotłuszczowe zrobione z białek.
A skoro już jestem znów przy majonezie.
700 g majonez Winiary
500 g Śmiatana słodka 30%
100 g czosnek obrany wyciśnięty przez praskę.
Wszystkie składniki miksuje otrzymuję jednolity bardzo smaczny sos czosnkowy
wykorzytuję go do wędlin. Warto spróbować już jutro!

Ogółem 1300g B-T-W  26,2 – 704,5 – 62,1  / 6690 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 2,0 – 54,2 – 4,8   / 520 kalorii /
50 gram B-T-W 1,0 – 27,1 – 2,4  / 260 kalorii /
Stosunek B-T-W  1 : 26,9 : 2,4

Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #12 : 2007-01-03, 23:33:26 »

  Obawiam sie ,ze do tego sosu by mi wogóle wędliny nie było potrzeba
     -zrobie -ale w mniejszej ilości -
    a jaki dobry jest teraz chrzanik z zurawiną  -taki rózowiutki - piekiełko
    do niego majoneziku i też mozna  łychami.
 
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #13 : 2007-01-04, 13:28:56 »

Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #14 : 2007-01-04, 13:48:22 »

Tak ,tylko wziąść pod uwage zalecenia lekarzy co do odzywiania (piramida zywieniowa) ,gdzie podstawą sa produkty zbozowe ,no to jasne ,ze dochodzi do niedoborów.Tylko pytam! Dlaczego lekarze nie uświadomią pocjętów ,jakie produkty sa pełnowartosciowe ,calkowicie strawne dla czlowieka ,tylko zalecaja suplementowanie???
Wciskają jakies białe pieczywko ,salaty,otręby i pelno podobnych bzdetów typu zdrowiutkie pachnące drożdżowki   Evil or Very Mad
Czlowiek to krowa?  czy jak ?  Evil or Very Mad 
Zapisane
MORGANO
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #15 : 2007-01-04, 14:34:14 »

Oj ELmo Elmo oczywiście, że człowiek nie krowa. My nie mamy dwóch żołądków.
ŻYWIENIE OPTYMALNE czyli w skrócie proporcje BTW opublikowane przez dr J. Kwaśniewskiego
jeszcze niestety nasze pokolenie nie będzie stanie je wprowadzić.
Nie ma takiego Państwa na świecie, które by było wstanie przewrócić do góry nogami
sposób odżywiania swojego narodu. My odżywiając się optymalnie staramy się wyłuskać
wszytko to co jest najlepsze dla naszego organizmu zgodnie z zaleceniam.
Ja już się zawsze śmieję jak słyszę, że kolejna cukrownia została zamknięta.
To zaraz myślę ocho! znów przybyło troche nowych optymalnych lub osób którzy zrozumieli że cukier to biała śmierć. Dawniej u mnie w domu spozycie cukru wynosiło około 70 kilorgamów rocznie.
Cukru obecnie u mnie w domu niema. /1kg żelazna rezerwa i kilka kostek cukru/.
Tylko ja nie kupiłem odżywiając się optymalnie ponad 800 kg cukru jeżeli teoretycznie pomnozymy tę ilość
przez optymalnych obecnie i tych przyszłych to siłą żeczy znów trzeba zamknąć następną cukrownię.
I tak możemy eliminować jabłka ze sadu i inne owoce. Nadmierną ilość fabryk słodyczy. Tysiące piekarń
młynów, rolników którzy musieli by się przestawić na inną produkcję. Przychodnie bez pacjentów.
Służba zdrowia z ogromnym bogactwem pieniędzy itd.
Ja to już zrozumiałem żaden RZĄD obecny przyszły i jeszcze następne nie wprowadzą tego co jest dobre.
ŻYWIENIE OPTYMALNE  jest tylko dla osób wybranych, którzy zozumieli sens żywienia optymalnego i dla ych co na własnej skórze się przekonali, że taki sposób odżywiania jest najlepszy.
Jeść możemy wszystko w odpowiedznich ilościach nikt nam tego nie zabrania. My optymalni jemy tylko inaczej to znaczy, żeby pożywienie było przygotowane w takich stosunkach BTW jakie przekazał nam dr Kwaśniewski. Niestety nawet u począkujących optymalnych jeżeli wytrzymają okres  karencji i nie ulegną innym pokusom zrozumieją na własnym organiźmie jak być sytym i nie przeciążać swego organizmu.
/ W minionym roku największy absurb w Sejmie to likwidacja tradycyjnej polskiej restauracji i zastąpienia jej
produktami niewiadomego pochodzenia. Nawet Leperr uległ i zatracił swój chłopski rozum bo przybiera na wadze w zatraszającym tępie.
Czasami używam bardzo mocnych argumentów
"ŻYWIENIE OPTYMALNE JEST TYLKO DLA MĄDRYCH LUDZI"- Bo kto by tymi pozostałymi głupkami rządził.
zmien
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #16 : 2007-01-04, 14:47:44 »

1.Oj ELmo Elmo oczywiście, że człowiek nie krowa. My nie mamy dwóch żołądków.

.
2.I tak możemy eliminować jabłka ze sadu i inne owoce. Nadmierną ilość fabryk słodyczy. Tysiące piekarń
młynów, rolników którzy musieli by się przestawić na inną produkcję. Przychodnie bez pacjentów.
Służba zdrowia z ogromnym bogactwem pieniędzy itd.



ad.1 To po co każą ludziom jesc trawe ,a potem biegac do aptek po witiminki na okres jesienno-zimowy ?  Evil or Very Mad .

ad.2 Czego sobie i wszystkim życzę   Cool .
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #17 : 2007-01-04, 15:04:54 »

Cytuj
 Jeśli przypuszczamy, że przeziębienie mogło być wywołane złym stanem psychicznym, to w zależności od przyczyny owego dołka psychicznego należy odpowiednio dobrać smak potrawy:
...
jeśli przyczyną było wzruszenie i radość, to pomagamy je leczyć smakiem gorzkim [gorzkie przyprawy]

Moment... To radośc jest zaliczana do "dołka psychicznego" który może wywołać przeziębienie i wtedy trzeba tę radośc "leczyć"? Niezły ubaw!

M

Zapisane
Bruford
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #18 : 2007-01-04, 15:12:30 »

Nawet Leperr uległ i zatracił swój chłopski rozum .

 Laughing Jaki rozum Leppera? Laughing
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: PODSUMOWANIE MINERAŁY I WITAMINY W POŻYWIENIU
« Odpowiedz #19 : 2007-01-04, 19:04:23 »

TO nie mój artykuł, Marishka. Ale wiem, że stresem nazywa się reakcję wywoływaną zarówno przez smutne wydarzenia jak i radosne (pogrzeby, śmierć bliskich, ślub, wygrana w Totka itp.)
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.049 sekund z 17 zapytaniami.