forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 12:04:13

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: KAPUSTA „PARZYBRODA”.  (Przeczytany 8264 razy)
MORGANO
Go


Email
KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« : 2007-01-08, 00:24:41 »

KAPUSTA „PARZYBRODA”.

Składniki.
1000 g białej kapusty (może być również kiszona)
 500 g ziemniaków
 100 g wędzonego boczku
 600 g wędzone żeberka
1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, kminek

Sposób przygotowania.
Kapustę opłukać oczyścić ze zwiędłych liści pokroić w kostkę. Z wodą gotować bez przykrycia. Gdy będzie już prawie miękka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Tłuszcz rozprowadzić 3 łyżkami zimnej wody, rozmieszać. Wraz ze skwarkami dodać do kapusty i ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem, i wsypać łyżeczkę kminku. Potrawę podawać z duszonymi żeberkami.
Wędzone żeberka zalać wodą. Gotować około 1,5 godziny z kostką rosołową po ugotowaniu oddzielić mięso od kości i delikatnie podpiec. Jeżeli skorzystamy z kapusty kiszonej to nie potrzeba soku z cytryny. 
(osobiście wolę kapustę kiszoną. Na Śląsku ta potrawa nazywa się fonetycznie „PANCZ-KRAUT” ziemniaki mieszam z kapustą a sos musi być słony i gorący)

Ogółem 2200g B-T-W 125,4 – 225,1 – 104,5  / 2940 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 5,7 – 10,2 4,8  / 130 kalorii /
400 gram porcja 1 osobowa B-T-W 22,8 – 40,9 - 19,0  / 530 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 1,8 : 0,8
B+T/400g – 63,7g

Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #1 : 2007-01-08, 03:24:11 »

Chciałam sie tylko zapytać -dlaczego niektóre potrawy trzeba gotować bez przykrycia????
   rosół -a teraz kapusta  Sad
    w zasadzie nic nie gotuje bez przykrycia bo
    osadzanie sie tłuszczy zaparowana chata -fuj...-mam fobie przykrywania.
  Jaki to ma wpływ na smak potrawy ?
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #2 : 2007-01-08, 11:41:56 »

Taką kapustę gotowała moja mama i nazywała ją PARZUCHA.
Mówiła też żeby kapustę gotować bez przykrycia gdyż wtedy ucieka z kapusty goryczka.(?)
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #3 : 2007-01-08, 18:04:47 »

Przyznam, że ja gotuję rosół pod przykryciem, chociaz nie mam manii przykrywania Smile A dokładniej, mięso pod przykryciem. Warzywa z uchyloną przykrywką i bardzo krótko, żeby dały tylko smak.
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #4 : 2007-01-08, 19:16:08 »

Rosół gotuję bardzo wolno bez przykrycia i wtedy jest klarowny, albo w trakcie gotowania dolewam szklankę zimnej 'kranówki' i wtedy białko się ścina i rosół też jest klarowny, tylko nie wiem jak taki zabieg ma się do wartości odżywczej.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #5 : 2007-01-08, 20:03:15 »

A ja rosół gotuje w czajniku bezprzewodowym,kupuje udko, antrykoty, klade do czajnika zalewam wodą i nie  minie minuta a ja mam już pyszny ,klarowny rosołek  Razz
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #6 : 2007-01-09, 00:15:58 »

Elmo  Very Happy Very Happy
w czajniku bezprzewodowym -ale mnie ubawiłas  Very Happy-ale tam jest w środku grzałka
     -to nie przeszkadza? -no i niewiele tego rosołku Shocked
   wydaje mi sie ,ze  za mało miejsca  Very Happy
pomysł fajny -chyba sie rozglądne za mega czajnikiem -bo coś mi sie widzi ,ze gaz będzie
    reglamentowany .
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #7 : 2007-01-09, 12:13:16 »

Wiesz Rudka ,ja mam taki czajnik ,gdzie dno jest taką grzałką -płaskie ,wiec mi nie przeszkadza  Cool .
Trza taki czajnik wybierać ,bo w takim ze zwykłą grzalka ,to udko sie moze zaplątać  Confused

A tak na powaznie ,to jak ja gotuje rosół ,to mięso kładę zawsze do wrzącego wywaru i wtedy automatycznie scina się białko i nie ma tych "szumowin".Nie wiem czy to standard, a ja to dopiero odkryłam   Shocked ,czy sama odkryłam   Shocked
I gotuje wolno bez przykrycia całkowitego .

Jak macie jakiś przepis na makrele w sosie pomidorowym ,bo nie chce mojej Zuzi kupować ryb w puszkach ,to bardzo bym prosila o napisanie  Smile .
Pozdro dla wszystkich  Cool
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #8 : 2007-01-09, 21:11:02 »

Elmo, sęk w tym, że rosól musi byc na długo gotowanym kościach i mięsie - białko jest wtedy lepiej przyswajalne (to ważne)

Jeżeli gotujesz mięso dla mięsa, to wrzucasz go na wrzątek, zeby szybko się ścięło i jak najmniej wartości smakowych i innych z niego uszło.

Jeśli gotujesz mięso na rosół, wrzucasz je na zimną wodę, żeby jak najwięj soków z mięsa pzreszło do wywaru.

Nie chodzi o to, żebyś zjadła klarowny ładny rosołek o smaku kostki rosołowej, a zebys miała w nim to co najwartościowsze.
Białe mięso z drobiu najmniej się nadaje na rosół. Nie ma duzo wartości a i smaku tez nie daje. Chińczycy do wywaru dodają co najwyzej szkielety drobiowe.
Dodawaj troszkę kosci szpikowych. Ja często dodaję nóżkę wieprzową, która gotuje się parę godzin. Stopniowo dodaję inne mięsa.

Żywienie dzieci jest bardzo ważne. One własnie rosną i ich organizmy szybko reagują na wszelkie błędy. Muszą dostać wartościowe białko, a nie piersi z kurczaka gotowane 10 minut.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #9 : 2007-01-09, 21:23:04 »

Ewa ja gotuje rosół długo ,nawet za długo  Confused ,bo potem nie mozemy sie wypłacić z gazu ,płaci my naprawde duzo ,duzo ,ale jeszcze mamy ogrzewanie na gaz  Confused mąż sie na mnie drze ,co robie z tym gazem  Sad   Crying or Very sad

Z tym czajnikiem bezprzewodowym to był żart oczywiscie ,a rosół nie gotuje na udkach  Confused ,tak jakos wyszlo ,ze tak wyszlo  Confused Kosci ,tłuste mięso wołowe i nie dodaje rosołków  Confused

Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #10 : 2007-01-09, 21:51:05 »

No, zrehabilitowałaś się w moich oczach Very Happy
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #11 : 2007-01-10, 03:14:44 »

Ja makrele rozdrabniam -do tego  ze 3 jaja ,cebule pokrojone w kostke -
   dodaje przecieru pomidorowego i troche posypuje papryką [dla dziecka to może bez]
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: KAPUSTA „PARZYBRODA”.
« Odpowiedz #12 : 2007-01-10, 07:32:11 »

No, zrehabilitowałaś się w moich oczach  Very Happy


Ewa  Very Happy Nawet nie wiesz jak mi ulżyło  Very Happy
Pozdro  Very Happy
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.628 sekund z 18 zapytaniami.