Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2457851 razy)
|
toan
Go
|
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6390389.stm - typowe mieszanie skutków i przyczyn Przypomnienie: Zmniejszona aktywność fizyczna, nadwaga, podatność na stres, insulinooporność i wiele innych - nie są przyczyną zapadalności na cukrzycę typ II, to tylko częste objawy występujące wspólnie Przyczyną cukrzycy typ II jest wyłącznie "dieta korytkowa", a leczeniem przyczynowym tej choroby - Dieta Optymalna. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6378179.stm - gdy doktrynalnie wprowadza się w UE zakaz palenia w miejscach publicznych, to można będzie teraz to uzasadnić "narkonanią"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/84/4/813 - In obese, insulin-resistant persons, a calorie-restricted diet, moderately lower in carbohydrate and higher in unsaturated fat, is as efficacious as the traditional low-fat diet in producing weight loss and may be more beneficial in reducing markers for cardiovascular disease risk.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://www.msnbc.msn.com/id/17364607/ - Antioxidant vitamins, including A, E and C, don’t help you live longer, according to an analysis of dozens of studies of these popular supplements. The new review showing no long-life benefit from those vitamins, plus beta carotene and selenium, adds to growing evidence questioning the value of these supplements. - pada kolejne oszustwo - suplementacja - rynek oceniany na 2,3 mld US$ Przypomnienie:Przy odpowiednim doborze pokarmów o wysokiej wartości biologicznej i przestrzeganiu zasad ŻO - całą niezbędną "suplementację" organizm otrzymuje "przy okazji" - w takiej ilości i proporcji, jakia jest niezbędna do poprawengo jego funkcjonowania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/1/109 - Amounts of exercise consistent with the Institute of Medicine's recommendations reduce the time required to match fat oxidation to a change in the percentage of fat in the diet . Because short-term consumption of high-fat diets is thought to contribute to excess fat accumulation , regular exercise should be protective and should help maintain a healthy body composition . Bez komentarza .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/85/3/647 - tłuszcze zapobiegają osteoporozie? Przypomnienie: Oleje roślinne ( nienasycone) mają niższą wartość energetyczną i niższą wartość biologiczną w przeciwieństwie do zwierzęcych kawsów tłuszczowych, które w zależności od pozyskania zawsze są mieszaniną zwierzęcych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych a w swym składzie zawierają wszystkie niezbędne składniki do ich spalenia. Składników tych są pozbawione oleje roślinne. Proces betaoksydacji (spalanie tłuszczu) zachodzi identycznie dla tłuszczów nienasyconych i nasyconych, a istotną różnicą jest jedynie ilość energii uzyskinwana po ich spaleniu , a także "kłopotliwe" dla organizmu wiązanie nienasycone. Oleje roślinne (choć gorsze od zwierzęcych) są znacznie lepszym źródłem energii dla organizmu niż węglowodany i zawsze zdrowiej jest "popijać oliwę" niż "zajadać buraki". Zdrowiej jest również zajadać słoninę, smalec i masło niż jakikolwiek olej roślinny - jeśli zachowa się odpowiednią proporcję T-W w diecie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Mniej kalorii - dłuższe życie Ograniczenie liczby spożywanych kalorii pozwala zmniejszyć obciążenie organizmu i przedłuża życie - informuje serwis "EurekAlert". Wcześniejsze prace wykazały, że mniej kaloryczne odżywiane myszy żyły dłużej i starzały się wolniej - prawdopodobnie stres oksydacyjny związany z koniecznością spalenia wysokokaloryczengo pokarmu sprzyja starzeniu.
Mniejszym uszkodzeniom ulegały u nich zarówno DNA, jak i białka czy lipidy organizmu. Rzadziej występowały również związane z wiekiem choroby przewlekłe - nowotwory, choroby serca czy udar mózgu. Niskokaloryczna dieta zmniejsza też ryzyko zaburzeń metabolicznych, na przykład cukrzycy. Zdaniem naukowców także ludzie, których dieta jest niskokaloryczna, mogą żyć dłużej od tych, którzy się objadają. Specjaliści z Pennington Biomedical Research Center przeprowadzili badania na 36 osobach z nadwagą, ale jeszcze nie otyłych. Badanych podzielono na trzy grupy - pierwsza otrzymywała 100 procent należnych kalorii, druga - tylko 75 procent, ostatnia - o 12,5 procenta mniej kalorii niż pierwsza przy czym jednocześnie należące do niej osoby musiały wydatkować o 12,5 procenta więcej energii na ćwiczenia.
Okazało się, że ograniczenie kalorii zarówno samo, jak i w połączeniu z wysiłkiem, zmniejszyło w ciągu 6 miesięcy całkowite zapotrzebowanie na energię, co sugeruje lepsze funkcjonowanie wytwarzających energię mitochondriów.
Nieprawdopodobne, a jednak!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Świat XXL Położona na Oceanie Spokojnym wyspiarska republika Nauru otwiera listę "najgrubszych państw świata" Wyspiarze z Pacyfiku, którzy niegdyś przemierzali wzdłuż i wszerz największy ocean świata, teraz ledwie mieszczą się do swoich piróg, a o wiosłowaniu na długie dystanse nie ma w ogóle mowy. Co się stało? Ano jedli nie to, co trzeba. Kiedyś ich wygląd fizyczny i seksapil uwiodły Gauguina i Somerseta Maughama. Dziś mieszkańcy południowego Pacyfiku są najgrubsi na świecie. Nowe badanie pokazało, że osiem spośród dziesięciu "najgrubszych" krajów na świecie znajduje się w tym właśnie regionie. Leżą tu m.in. tak lubiane przez turystów Samoa i Wyspy Cooka.
Opracowanie "Najgrubsze państwa świata" "Forbesa" rozbija w proch romantyczny wizerunek wyspiarskich dziewic o smukłych biodrach oraz muskularnych wojowników. Odkrywa za to obraz raju utraconego.
Tradycyjną dietę, na którą składały się ryby, warzywa i orzechy kokosowe, zastąpiło mięso z puszki, tanie dania, przekąski o wysokiej zawartości tłuszczu i słynne "baranie płatki", czyli tłuste odpadki baraniny, które tutejsi mieszkańcy uwielbiają jeść w postaci smażonej. Importuje się je z Nowej Zelandii i są tak niezdrowe, że na Fidżi zakazano ich sprowadzania. Ludzie Pacyfiku, którzy kiedyś żywili się rybami z raf koralowych i batatami, dziś obżerają się konserwowaną peklowaną wołowiną i "indyczymi ogonami" – tanimi, bardzo tłustymi kawałkami skóry sprowadzanymi ze Stanów Zjednoczonych. Zmiany żywieniowe przyspieszyła migracja do miast, brak ruchu, a niekiedy także uwarunkowane kulturowo przekonanie, że zwalista figura jest oznaką piękna i zamożności. Doprowadziło to do gwałtownego wzrostu zachorowań na cukrzycę, chorób serca oraz nadciśnienia. Coraz więcej osób idzie w ślady zmarłego króla Tonga, który aż do śmierci w ubiegłym roku występował w Księdze Rekordów Guinnessa jako najcięższy monarcha świata – ważył aż 210 kg. Badanie "Forbesa" wykazało, że maleńka republika wyspiarska Nauru ma najtęższych mieszkańców na Ziemi. Blisko 95 proc. spośród 13 tysięcy mieszkańców tej słonecznej, skalistej wyspy, która wzbogaciła się swego czasu na swoich fosforanach, ma nadwagę. Tak wynika z informacji dostarczonych przez Światową Organizację Zdrowia. To mikropaństwo zmaga się z epidemią cukrzycy, którą ma jedna trzecia dorosłych mieszkańców.
Drugie miejsce pod względem otyłości zajmują Sfederowane Stany Mikronezji, a kolejne: Wyspy Cooka, Tonga, Niue, Samoa i Palau. Wyjątkami od regionalnej zasady są Kuwejt na pozycji ósmej i Stany Zjednoczone na pozycji dziewiątej. Nadwagę ma 74 proc. mieszkańców USA. Miejsce 10. zajmuje była kolonia brytyjska na południowym Pacyfiku Kiribati. Wielka Brytania, gdzie 64 proc. ludności waży za dużo, jest na pozycji 28.
– Na wielu wyspach Pacyfiku nic nie sprzyja dużej aktywności fizycznej. Brakuje obiektów sportowych, a czasem nie ma nawet gdzie pływać – mówi Jenny MacKenzie, konsultantka ds. zdrowego trybu życia w Sekretariacie Wspólnoty Pacyfiku
I jeszcze raz o "znanym "temacie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Głównym zarzutem przeciwko diecie niskowęglowodanowo-wysokotłuszczowej jest to, że – no cóż – jest wysokotłuszczowa właśnie. Bo przecież wszyscy wiedzą, że nadmiar tłuszczu w diecie to prosta droga do chorób serca, prawda? „Nieprawda! – odpowiada dr Jeff Volek, specjalista od żywienia z University of Connecticut. – Nasze badania wykazały, że zastąpienie w diecie węglowodanów tłuszczami nasyconymi ma doskonały wpływ na układ krążenia. Niskie spożycie węglowodanów zmniejsza ilość produkowanych przez organizm tłuszczów nasyconych i zwiększa wydajność spalania tłuszczów dostarczonych wraz z pożywieniem”. Jak podkreśla dr Volek, wiele badań wskazuje na większą skuteczność diety wysokotłuszczowej niż wysokowęglowodanowej w walce z chorobami serca. http://www.menshealth.pl/artykuly.php?themeId=21
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
Wybacz sformułowanie Zbynku, lecz jesteś najlepszą wyszukiwarką rewelacyjnych tłustych tekstów na tym forum Kapitalna robota ! Louis Cyphre
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Witam! Tomek - dzięki za laurkę , pragne również poinformować wszystkich że bardzo ciekawe są anglojęzyczne wywiady z dr Jeff Volek. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
"Atkins" wraca do lask "naukowcow" Dzisiaj wysłuchałam 15-minutowej rozmowy z głównym autorem tego badania (Christopher Gardner) w moim ulubionym radiu. Podobno bardzo odkrywcze dla wszystkich było to, że wyniki diety wysokotłuszczowej miały tak pozytywny wpływ na zdrowie i obaliły wiele mitów. To badanie jest dlatego też takie "ważne", ponieważ po raz pierwszy oficjalnie (i na dodatek z pieniędzy podatników amerykańskich) przeprowadzono coś podobnego jeśli chodzi o diety. Prowadzący audycję (lekarze) niemal wykrzyczeli ze zdziwieniem: "To może najwyższy czas by zwrócić uwagę na spożywane węglowodany, a szczególnie cukry proste, i ograniczyć ich spożycie?!" Pamiętam, jak Atkinsowi zarzucano, że nigdy nie przeprowadził żadnych badań nad swoimi "teoriami"... Myślę, że to dobry początek. Myślę też, że minie jeszcze kilka lat i dowiemy się o żywieniu optymalnym z jakichś oficjalnych badań amerykańskich. Nie zdziwię się. Marishka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Marishka mnie wydaje sie ,ze juz korporacje cukrowe maja mniejsze dochody bo teraz o szkodliwości cukru - jakby więcej i głośniej. Kupa ludzi jezeli nie jest na niskowęglowodanówce to jednak mocno zaniza ich spozycie . Mnie tylko zastanawia -dlaczego jak człowiek obrosnie sadłem -organizm z tego tłuszczu nie korzysta,tylko zamyka go jakby na klucz -
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|