Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2434636 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kości są z białka (kolagen), nie z wapnia... Mylę się?
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Wśród powodów powodujących, że cukrzyca stała się globalną epidemią wymieniane są ekspansja sieci detalicznych sprzedających żywność o niskich właściwościach odżywczych, a za to wysoko kalorycznych tzw. fast foody w krajach rozwijających się i narastające na tym tle zjawisko otyłości"...
Widzą, że jedzenie jest złe - mało wartościowe, ale pewnie nie zauważają nadmiaru węglowodanów, których nawet w fast foodach jest trzykrotnie więcej niż tłuszczu...
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Kości są z białka (kolagen), nie z wapnia... Mylę się?
no teraz to ja juz całkiem zgłupiałam... myślałam ,że kości są z wapnia przede wszystkim... a kolagen to składnik stawów ( mazi stawowej ? ) i skóry... A teraz wyczytałam,że i z jednego i z drugiego... jesli dobrze zrozumiałam... http://www.bryk.pl/teksty/podstawowa/przyroda/cz%C5%82owiek/18908-budowa_ko%C5%9Bci_i_szkieletu_osiowego.html"Pod względem chemicznym, kość zbudowana jest ze składników organicznych i nieorganicznych. Składnikiem organicznym jest osseina, która zbudowana jest z włókien kolagenowych, zanurzonych w bezpostaciowej substancji podstawowej. Składnik nieorganiczny kości stanowią sole mineralne, głownie wapnia i magnezu."
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Wystarczy słuchać głupot z reklam o danonkach, aby być biegłym ogłupionym...
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
Nie słucham reklam... mam na nie straszne uczulenie... jak tylko są reklamy w czasie filmu czy programu, natychmiast wyłączam głos.Moje dzieci tez już wiedzą,że jak coś oglądaja a jest reklama, to trza ją wyciszyć, bo mama będzie się denerwować ( czyt. będzie ryczeć z kuchni: wyciszyyyyyć mi te cholerne reklaaaaamy!!!! )
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Aha... chyba dla dobrych dzieci...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
No przecie, że dla dobrych...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Oni mają swoje sposoby na głoda... ale każdy nowy mile widziany...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Renia no niezabardzo -też myślałam podobnie ,chyba kazdy przyswaja inaczej . Ja mam odteopenie Byc może jest to zwiazane też z wiekiem . Właśnie wspomagam sie skorupkami ,moze pomoze . Co do Doktora to własnie w Jego książce wyczytałam ,ze można się wspomagac skorupkami .
"Rudka" przypadkowo natrafiłam na taki fragment ("Tłuste życie" J.K. s.118): "U otyłych najczęściej występują zmiany zwyrodnieniowe stawów, uszkodzenia dysków, chrząstek, powięzi i wiązadeł, odwapnienia kości. Występują nie dlatego, że jadamy za mało wapnia czy fosforu (w chorobie zwyrodnieniowej nie ma zaburzeń w poziomie wapnia we krwi i w gospodarce wapniem i fosforem), ale dlatego, że zjadamy zbyt mało kolagenu, z którego zbudowane są kości. Wszelkie odwapnienia są sprawą wtórną. Pierwotną są braki kolagenu..."
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Dziękuje ci Renia,chyba jest w tym duzo racji . wydawało mi sie ,ze jadłam duzo kalogenu bo na galarety juz nie moge patrzeć. teraz lato bradziej jajowo , pasztetowo - warzywnie żyje za tłusta jestem to fakt ,ale odpuściłam marzenie o schudnięciu na DO . To chyba moja waga genetyczna i tego sie trzymam . To ,ze ręke złamałam i paskudne wyniki densytometryczne kest dla mnie szokiem 10 lat temu złamałam noge--wtedy jadłam z koryta -ale teraz może kawka ,winko a tak naprawde to SKS i mniej juz babskich chormonów/
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
http://www.tvn24.pl/0,1709819,0,1,ameryka-tyje-na-potege,wiadomosc.html - "Jesteśmy świadkami epidemii i musimy zrobić wszystko, by ją odwrócić - pisze Jeff Levi, prezes Funduszu na Rzecz Zdrowej Ameryki (TFAH). Jego raport przedstawia szokujące dane - w ciągu dwóch dekad w USA przybyło 40 milionów "grubasów". Bez komentarza, albo co mi tam napiszę. To efekt tuczu statynowego. Organizm pod wpływem statyn, zamiast cholesterolu, aby mieć nową, chorobliwą normę poniżej 200mg%, zamienia glukozę z kukurydzy, dodawanej już do wszystkiego - w triglicerydy. Ale oni nawet nie wiedzą od czego tyją, bo nie czytają tego Forum. PS dla zainteresowanych: mechanizm powstawania otyłości biednych i mechanizm powstawania otyłości bogatych, dokładnie opisany jest w książce "Jak nie chorować?"
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale oni nawet nie wiedzą od czego tyją, bo nie czytają tego Forum.
Może by tak do ich ministerstwa zdrowia napisać, bo nasze nie potrafi czytać ze zrozumieniem...
|
|
|
|
|
|
|
wisienka
Go
|
http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-dieta-okinawa,nId,348848masakra... kolejna dieta cud... "podstawą są warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste - aż siedem porcji dziennie. Obowiązuje też zasada: trzy czwarte talerza wypełniamy produktami roślinnymi, jedną czwartą tymi pochodzenia zwierzęcego."Bogu dzięki, nie muszę jadać aż 7 razy dzeinnie...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
To jest chyba opisywana przez dr Kwaśniewskiego dieta japońska... prawie bez tłuszczu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|