Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2458578 razy)
|
sylwiazłodzi
Go
|
Probiotyki mogą łagodzić kolkę u niemowląt http://www.dzieci.org.pl/sdsinew/news/news.php?subaction=showfull&id=1168513034&archive=&start_from=&ucat=1&do=nauka&alone=cyt. Słowem "probiotyki" określa się kultury bakteryjne, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus). Stosuje się je, aby przywrócić naturalną równowagę flory jelitowej, m.in. po leczeniu antybiotykami i chemioterapii. W związku z tym artykułem mam pytanie. Czy niemowle 2 tygodniowe(mój syn prawie 5 lat temu to przechodził)u którego stwierdzono zapalenie układu moczowego i miał podawane antybiotyki dostaje również inne "leki" mające ochronić go przed ubocznymi skutkami antybiotyku? Jeśli NIE to być może późniejsze kolki do 9 miesiąca życia wytłumaczyć już sobie mogę tamtą chorobą i skutkami po leczeniu?Pojawiły się 2 tygodnie po wykryciu choroby, kiedy antybiotyk skończono podawać.Kolki dostał po wypisaniu ze szpitala, w domu następnego dnia, chyba z 7 dni po ostatniej dawce leku.
|
|
|
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Zdrowi, starsi ludzie, którzy regularnie przyjmują aspirynę, aby zapobiec udarowi mózgu, mogą być w rzeczywistości bardziej narażeni na udar - informuje pismo "The Lancet Neurology". Osobom z chorobami układu krążenia (którym towarzyszy podwyższone ryzyko zakrzepów) zapisuje się środki "rozrzedzające" krew, które zmniejszają jej krzepliwość, a co za tym idzie - mają zapobiegać zawałom serca i udarom mózgu. Wiele zdrowych osób przyjmuje małe dawki obniżającej krzepliwość aspiryny z własnej inicjatywy - jako element "zdrowego stylu życia". Jak wykazały brytyjskie badania przeprowadzone przez naukowców z Oxford University, w ciągu ostatnich 25 lat liczba spowodowanych przez nadciśnienie udarów u osób poniżej 75. roku życia spadła o połowę, u starszych zaś ich częstość nie uległa zmianie. Natomiast siedmiokrotnie wzrosła liczba udarów związanych z lekami zmniejszającymi krzepliwość krwi - jak aspiryna czy warfaryna. Porównywano dane na temat udarów krwotocznych z lat 1981-85 oraz 2002-2006. Ryzyko jest szczególnie duże w przypadku osób po 75. roku życia - zdaniem autorów badań u zdrowych osób przyjmowana profilaktycznie aspiryna może przynieść więcej szkody niż pożytku. Jednak w przypadku pacjentów, którzy dostają aspirynę lub warfarynę z polecenia lekarza, nie należy samowolnie przerywać leczenia. Dobrą profilaktykę udaru zapewnia regularna kontrola ciśnienia tętniczego, zdrowa dieta, rzucenie palenia, umiarkowanie picie alkoholu, zmniejszenie ilości soli w diecie oraz regularna aktywność fizyczna. (aka) http://wiadomosci.onet.pl/1532194,16,1,1,,item.html
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Cytat: Choć przyczyna kolki nie jest znana, uważa się, że ma ona związek z bolesnym nagromadzeniem gazów w przewodzie pokarmowym. Ostatnie badanie Francesco Savino i jego współpracowników ze szpitala dziecięcego w Turynie (Włochy), którego wyniki opublikowano w piśmie "Pediatrics", objęło 90 dzieci karmionych wyłącznie piersią i cierpiących na ataki kolki. Dzieci tej samej płci były w podobnym wieku, a ich waga przy urodzeniu - zbliżona. Codziennie płakały mniej więcej tyle samo...Zastanawiające ,że przyczyna kolek nie jest znana tylko ,uważa się ,że ma związek z bolesnym nagromadzeniem gazów No ,proszę....I wystarczy podać probiotyk i problem znika A to jest bardzo łatwiutkie ,bo przecież szuflady aptek wypełnione są po brzegi różnej maści probiotykami . Pytanie;co jest przyczyną bolesnego gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym niemowlęcia(w tym przypadku)? Pytanie;co jest przyczyną zaburzenia flory bakteryjnej przewodu pokarmowego u niemowlęcia? Czy nie czasem złe odżywianie matki karmiącej? Nie nadużywanie antybiotyków? No bardzo łatwe i proste rozwiązanie aż dziw bierze wystarczy wstąpić do apteki ,kupić probiotyk i rodzice mają spokój i dzieciątko również . A żywienie ? co tam żywienie ,jak są apteki No szkoda ,że wszystko jest tak postrzegane Szkoda ,że przemysł farmaceutyczny "wziął górę" Oj szkoda
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
A już jak dziecko jest karmione sztucznie -jak mój syn-to mozna powiedzieć,że to dlatego,że nie naturalnie.A dzieci karmione naturalnie też mają kolkę .I kółko się zamyka.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
.I kółko się zamyka.
Które notabene napędza przemysł farmaceutyczny . Ciekawe czy ktoś kiedyś to przerwie? .Bo to co sie dzieje przyprawia o mdłości ...
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
u mojego syna,ktory byl karmiony piersia,i z woli tatusia dokarmiany mieszanka sztuczna, bolesci brzuszka likwidowalam kremem homeopatycznym, masc byla b.skuteczna,bolesci ustepowaly po ok.5 min.
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
zawierać nawet odrobinki kakao, wystarczy, że jest zrobiona z udziałem... oleju roślinnego! ehhh, już teraz zakup czekolady gorzkiej jest nie lada wyzwaniem, zważywszy na fakt, że większość z nich ma smak słodki. Udało mi się ostatnio znaleźć czekoladę, bodajże firmy Wawel, o 90 proc. zawartości kakao. do tego cena bardzo przystępna. Inne "gorzkie" czekolady to po prostu gorzkie rozczarowanie.
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Sprobuj gorzkiej firmy LINDT , na pewno nie bedziesz "gorzko rozczarowany"!
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Ja też lubię czekoladę Wawel. LINDT też kiedyś miałam, też jest dobra, ale jak sobie przypominam była droższa.
|
|
|
|
|
|
|
Szymon
Go
|
A ile kosztuje Lindt? Wawel jest bardzo tania na tle innych czekolad. jej cena waha sie od 2,6 do 3,2 zł
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Go
|
Niewazne ile kosztuje, wazne ze jest to PRAWDZIWA CZEKOLADA i smakuje!
|
|
|
|
|
|
|
Adiqq
Go
|
Potwierdzam, ja Lindt kupilem w Stokrotce (99%) ,kosztowala cos kolo7-8zl
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
toan , zdajesz sobie sprawe, ze twoje posty maja "wielka moc", wiec to niebezpieczne , bo jeszcze ludzie gotowi sa zrezygnowac, z Diety Japonskiej (ver. japonska). Wyraznie autor pisze, ze cytuje: " There was one exception, however. Women who consumed higher amounts of a particular flavonol called kaempferol were less likely to die of heart disease than women with the lowest intakes.
Kaempferol is found in foods such as tea and broccoli, and Lin’s team found that women who ate the most broccoli had a relatively lower risk of dying from cardiovascular disease than their peers who shunned the vegetable.
It’s possible that among flavonoids, kaempferol has a particular cardiovascular benefit, according to Lin. For now, though, she said, the finding on kaempferol is an “interesting” one that warrants further study." Oczywiscie jest wiele innych badan, ktorych nie da sie zanegowac. Wiadomo, o doktrynie ZO, ze glosi, aby ignorowac problem metabolizmu "cholesterolu". (tak to odbieram -prosze mnie naprostowac jesli sie myle). Osobiscie, daleki jestem od "umniejszania" roli cholesterolu w patogenezie miazdzycy naczyn. Natomiast rola "roslinnych antyoksydantow"(jako czynnika hamujacego rozwoj chorob serca i naczyn) moim zdaniem jest jest zbyt eksponowana. Kluczowe znaczenie w zapobieganiu i leczeniu miazdzycy ma ograniczenie podazy cholesterolu i umiejetne wykorzystanie "krazenia jelitowo-watrobowego"(poczytac!!! Harper's Biochemistry twenty-fifth edition s.364) Calkiem niedawno pisalismy o Diecie Okinawskiej, stulatkowie z Okinawy i inni na calym swiecie, sa dowodem(zywym) na efektywne dzialanie "roslin " na metabolizm cholesterolu. Dowodow (martwych) nie wymienie aby nie siac paniki Jest ryzyko, ze kazdy kto "zamyka oczy" na fakty, zaczyna niebezpiecznie zblizac sie w "orbite" okreslen "talib" i "owieczki" Nie wspominajac o tym, ze "wieko trumny" zaczyna sie wtedy szybciej zamykac.
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6760707.stm - Pan...-pochodne zaczynają się bawić w "Pan-a Boga" w imię "nauki" oczywiście . PS 1% - to połowa różnicy w puli genów między Pan troglodytes (szympans), a Homo sapiens (ponoć człowiek roztropny)
|
|
|
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|