forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-29, 02:15:56

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
660604 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  PRASÓWKA
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 318 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PRASÓWKA  (Przeczytany 1769719 razy)
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #200 : 2007-06-29, 13:26:49 »

http://www.msnbc.msn.com/id/19464660/ - lepiej odpowiednio jeść, niż się "suplementować"  Cool
Wapno pokarmowe lepiej się wchłania niż sztuczne jego suplementy...
Przypomnienie:
słodkie mleko krowie wypłukuje wapń z organizmu!.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #201 : 2007-06-29, 13:41:20 »

Wszystko ,co zawarte jest w postaci naturalnej ,lepiej się wchłania.
Jak już wspominałam mam (mija mi) koktyntuzję stawów skokowych. Pytałam znajomego "sportowca" ,co by mi na to zalecił .
Odparł ;glukozamina,wit.C,rutyna,w sumie rutinoscorbin.
Ale ja jestem sceptykiem jeśli chodzi o takie "apteczne cuda" .Wolę sobie ugotować galaretę i poczekać na pozytywne efekty  Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #202 : 2007-06-29, 13:45:25 »

Wolę sobie ugotować galaretę i poczekać na pozytywne efekty  Wink

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=351 - tu jest niezły przepis na galaretkę na bolące stawy Cool
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #203 : 2007-06-29, 13:48:14 »

  ojojoj,to bedziesz musiala  dlugo czekac, Sad
to ,ta galaretka robi sie oklad na stawy,to szybciej dziala????????
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #204 : 2007-06-29, 14:00:57 »

Wolę sobie ugotować galaretę i poczekać na pozytywne efekty  Wink

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=351 - tu jest niezły przepis na galaretkę na bolące stawy Cool

Świetnie! Dzięki Toan,właśnie rozmraża mi się noga wieprzowa  Very Happy .Zrobię sobie w/g przepisu  Wink 
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #205 : 2007-06-29, 14:03:21 »

Tylko tę zupę (po ostygnięciu - galaretkę) to się zjada... Laughing
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #206 : 2007-06-29, 14:08:56 »

Tylko tę zupę (po ostygnięciu - galaretkę) to się zjada... Laughing

No wiem !  Laughing Nie mam zamiaru moczyć sobie w niej stóp  Laughing
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #207 : 2007-07-01, 13:03:53 »

Ryzyko nadwagi i otyłości
a wegetarianizm

Żródło: Am J Clin Nutr. 2005 Jun;81(6):1267-74.
Newby P.K., Tucker K.L., Wolk A.
"Risk of overweight and obesity among semivegetarian, lactovegetarian, and vegan women"
Celem badań było określenie ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości u kobiet definiujących się jako wegetarianki. 55459 zdrowych kobiet spytano o preferencje pokarmowe względem spożycia pokarmów zwierzęcych tj. przynależności do jednej z grup - wszystkożernych, semiwegetarian, laktowegetarian lub wegan. Poproszone je również o określenie swojego wzrostu i masy ciała. Uzyskane dane wskazywały na to, że nadwaga lub otyłość występowały znacznie częściej u kobiet wszystkożernych (40% badanych) niż u semiwegetarianek, weganek (w obu grupach 29% badanych) czy laktowegetarianek (25% badanych). Badacze wnioskują, że ryzyko występowania nadwagi i otyłości u wegetarianek, nawet jeśli spożywają one niewielkie ilości produktów zwierzęcych, jest mniejsze w porównaniu z kobietami wszystkożernymi.

http://www.arsedo.com/czytelnia.php?adn=001
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/81/6/1267

Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #208 : 2007-07-06, 17:18:07 »

Badania  naukowe ... do poczytania.

http://www.body-factory.pl/forumdisplay.php?f=56
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #209 : 2007-07-09, 16:01:48 »

Udział węglowodanów i tłuszczów zawartych w diecie w rozwoju przerostu serca.
Cytaty:
„W tym kontekście zwraca uwagę fakt, że tzw. dieta Atkinsa (w zmodyfikowanej postaci znana w Polsce jako dieta Kwaśniewskiego) stosowana w leczeniu otyłości jest dietą wysokotłuszczową i niskowęglowodanową.”
 „Jej wpływ na funkcję, przerost i przebudowę serca u pacjentów z nadciśnieniem nie został zbadany. Niemniej jednak w naszych własnych badaniach na szczurach z sodozależnym nadciśnieniem wykazaliśmy, że dieta wysokotłuszczowa zapobiega rozwojowi LVH i poprawia funkcję skurczową w porównaniu ze standardową dietą wysokowęglowodanową”.
„W tym samym modelu obserwowaliśmy także, że dieta bogata we fruktozę (cukier prosty) zwiększa śmiertelność i prowadzi do wzrostu grubości ściany lewej komory w porównaniu ze standardową dietą wysokowęglowodanową i dietą wysokotłuszczową.”

Podsumowanie
Obecne standardy American Heart Association zalecają stosowanie u pacjentów z niewydolnością serca i/lub nadciśnieniem diety wysokowęglowodanowej, niskotłuszczowej i niskocholesterolowej . W świetle przedstawionych w tym artykule badań wydaje się jednak, rekomendacja ta może nie być właściwa. Dieta bogata że w cukry proste może bowiem prowadzić do indukowanego insuliną przerostu kardiomiocytów i LVH, szczególnie u pacjentów z utrwalonym nadciśnieniem. Wydaje się, że tłuszcze zawarte w diecie wpływają korzystnie na wielkość i funkcję kardiomiocytów, działając przez aktywację PPAR lub pośrednio przez adipokiny. Rozstrzygnięcie tych dietetycznych wątpliwości wymaga dalszych badań.

http://tiny.pl/fvhk
Ps. Do... poczytania. Very Happy Wink
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #210 : 2007-07-10, 09:08:27 »

tzw. dieta Atkinsa (w zmodyfikowanej postaci znana w Polsce jako dieta Kwaśniewskiego)

Dalej niektórzy nie rozróżniają proporcji  w % energii od proporcji wagowej? Confused
Doskonałe Vademiecum chorób serca - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=70 z dokładnym wyjaśnieniem tego, czego nie potrafią wyjaśnić w cytowanym linku przez "zbynek".
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #211 : 2007-07-23, 11:53:44 »

Roczn. PZH 2007, 58, Nr 1

A. Starbała, S. Bawa
Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
e-mail: agnesmail@wp.pl
Zastosowanie diety ketogennej we wspomaganiu leczenia epilepsji
Streszczenie
Dieta ketogenna jest skuteczna w leczeniu epilepsji, zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Zwiększa skuteczność terapii farmakologicznej i może być stosowana w innych jednostkach
chorobowych takich jak: otyłość, cukrzyca, psychoza maniakalno depresyjna, choroby
neurodegeneracyjne, u pacjentów z wrodzonymi wadami związanymi ze szlakami
glikolitycznymi. Dieta ketogenna jest bezpieczna i tania.
_________________________________________________________________________________
A. Ukleja
, H. Kunachowicz
, L. Pachocka

Zastosowanie indeksu glikemicznego w profilaktyce chorób układu krążenia
Streszczenie
Potencjalne korzyści z powolnego wchłaniania węglowodanów o niskim indeksie
glikemicznym są aktualnym przedmiotem zainteresowań. W ostatnim czasie uwaga
specjalistów od spraw żywienia koncentruję się coraz wyraźniej na przydatności indeksu
glikemicznego (IG) w planowaniu diety. Badania naukowe ostatnich lat wskazują, Że zarówno
ilość jak i rodzaj spożywanych węglowodanów w diecie ściśle wiążą się ze stanem zdrowia
populacji. Dostępne dane z badań epidemiologicznych oraz klinicznych wskazują, że dieta o
niskim IG sprzyja redukcji masy ciała oraz poprawie profilu lipidowego. Potrzebne są jednak
dalsze badania w celu lepszego poznania czynników mających wpływ na gospodarkę
węglowodanową i lipidową oraz określenia roli różnych czynników genetycznych i
środowiskowych. W niniejszej pracy przedstawiono przegląd opublikowanych wyników
badań i możliwości zastosowania indeksu glikemicznego w profilaktyce i dietoterapii chorób
układu krążenia.
_________________________________________________________________________________

I. Gielecińska, H. Mojska, L. Szponar

Wstępna ocena narażenia dzieci i młodzieży na akryloamid
pochodzący z żywności

Streszczenie
Celem badań było wstępne oszacowanie spożycia akryloamidu z dietą w grupie dzieci
i młodzieży w wieku 7 – 18 lat. Do oceny wykorzystano wyniki badań analitycznych
zawartości tego związku w chipsach i frytkach ziemniaczanych pobranych losowo z terenu
Polski a wielkość spożycia oszacowano na podstawie 24-godzinnego wywiadu
Ŝywieniowego. Wśród osób spożywających chipsy i frytki ziemniaczane średnie spożycie
akryloamidu w grupie dzieci w wielu 7-13 lat wynosiło 63,4 µg/osobę/dobę, natomiast w
grupie młodzieży w wieku 14-18 lat – 69,5 µg/osobę/dobę. Przeliczenie uzyskanych w
badaniach wyników na kg masy ciała wykazało, iż dzieci w wieku 7-13 lat spożywały 0,29 µg
akryloamidu na na kg masy ciała, zaś młodzież w wieku 14 – 18 lat o ponad połowę mniej tj.
0,14 µg/kg m.c. Ze względu na niekorzystne dla zdrowia działanie akryloamidu należy dążyć
do obniżenia zawartości tego związku w diecie.
__________________________________________________________________________-
H. Mojska, I. Gielecińska, L. Szponar

Zawartość akryloamidu w produktach wysokowęglowodanowych w Polsce
Streszczenie
Celem badań było oznaczenie zawartości akryloamidu w losowo pobranych próbkach
chipsów i frytek ziemniaczanych metodą GC/MS/MS. Przeciętna zawartość akryloamidu w
badanych chipsach wynosiła 998 µg/kg (zakres 352 – 3647 µg/kg) i była około trzykrotnie
wyższa niż we frytkach - 337 µg/kg (zakres 88 – 799 µg/kg). Stwierdzono znaczne różnice
(nawet dziesięciokrotne) w poziomie akryloamidu w poszczególnych próbkach produktów,
świadczące o wpływie surowców i warunków prowadzenia procesu technologicznego na
zawartość badanego związku w produkcie finalnym. Wyniki naszych badań były zbliżone do
uzyskiwanych w innych krajach.

http://www.pzh.gov.pl/biblioteka/roczniki/58/1_2007pl.pdf
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #212 : 2007-08-31, 22:37:49 »

Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #213 : 2007-11-14, 22:01:17 »

Low - Carb Diet May Slow Growth Tumor Prostate

Niskowęglowodanowa dieta w walce z rakiem prostaty
 Nisko - węglowodanowa dieta może pomóc wstrzymać wzrost guzów prostaty.
Badanie przeprowadzone przez badaczy na myszach  w University Duke Medical Centre, sugeruje, że cięcie w produkcji insuliny – spowodowane  przez mniej węglowodanów - może być tego powodem.
Myszy, które jadły nisko - węglowodanowa dietę miały najdłuższe przeżycie i najmniejszą wielkość guza.
 Niskotłuszczowe myszy miały krótsze przeżycie i większe guzy a  myszy na diecie Western miały najgorsze przeżycie i największe guzy.
http://skocz.int.pl/3777
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #214 : 2007-11-14, 22:23:41 »

Spowolnienie raka prostaty jest możliwe

”Zgodnie z doniesieniem w czasopiśmie "Journal of the National Cancer Institute" niskokaloryczna dieta może spowalniać rozwój raka prostaty. Wynik ten uzyskali naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie, którzy przeszczepili tkankę raka prostaty szczurom karmionym w różny sposób. W przeciwieństwie do wcześniej wysuwanych hipotez, że szczególne znaczenie dla rozwoju raka prostaty ma poziom spożycia tłuszczów w diecie, naukowcy z Bostonu twierdzą, że do zahamowania nowotworu kluczowe jest ograniczenie wszelkiego rodzaju wysokoenergetycznych składników diety. Możliwe jest na przykład ograniczenie poboru energii z diety poprzez ograniczenie spożycia cukrów i węglowodanów.

Autorzy badań podejrzewają, że spowolnienie rozwoju guza prostaty na skutek niskoenergetycznej diety może wynikać z tego, że hamowane jest wówczas wytwarzanie hormonów, które mają wpływ na wzrost naczyń krwionośnych w obrębie tego guza; miałoby więc tu chodzić o kilkakrotnie już omawiane w "Żyjmy dłużej" zjawisko hamowania. angiogenezy Naukowcy przypuszczają, że opisany wyżej proces zaobserwowany u szczurów może przebiegać podobnie u ludzi, ale mechanizm wiążący poziom energetyczności diety z tempem rozwoju raka prostaty wymaga dalszych badań.”
Żyjmy dłużej" nr 7 (lipiec) 1999
Ps. He he... pragnę zwrócić uwagę na terminy opublikowanych prac - patrząc po datach, te instytucje raczej nie współpracują ze sobą.( patrz poprzedni wątek ) Confused
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #215 : 2007-11-15, 17:49:42 »

Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #216 : 2007-11-15, 22:40:59 »

http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79323,4479018.html?as=1&ias=2&startsz=x


Sztuczne barwniki w żywności dla dzieci odpowiedzialne za ADHD
The Guardian2007-09-12, ostatnia aktualizacja 2007-09-11 15:44
 

 Bardzo ciekawy artykuł.

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #217 : 2007-12-02, 18:06:43 »

Temat wrocil jak bumerang:  http://fakty.interia.pl/
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #218 : 2007-12-15, 12:14:42 »

Cytat:
„Znamiennym staje się fakt, że tak jak w istniejącej już kamicy lekarze zalecają głównie dietę lekkostrawną i ubogotłuszczową, aby nie dopuścić do bolesnych skurczów pęcherzyka, to w stanie wolnym od patologii dieta wysokotłuszczowa może znamiennie zapobiegać tworzeniu złogów i kamieni żółciowych. Dieta taka powoduje liczne, fizjologiczne skurcze dróg żółciowych oraz szybsze opróżnianie zawartości pęcherzyka żółciowego. Nie dopuszcza więc do tworzenia złogów żółciowych, a nawet – w przypadku ich powstania –  doprowadza do szybkiego wydalenia tych maleńkich jeszcze mikrozłogów do światła przewodu pokarmowego.”

biochemik dr n. med.  Kazimierz Komarski
'PoliMED"
http://www.poli-med.pl/artykuly/watroba.htm
http://www.poli-med.pl/abcmedycyny.htm
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #219 : 2008-01-25, 20:49:34 »

Low Diet Carbohydrate w Type 1 Diabetes.

Dieta zawierająca 70 – 90g węglowodanu  jest wykonalną i długoterminową alternatywą w traktowaniu cukrzycy typu 1 i zaprowadza do ulepszonej kontroli glikemii.

http://www.ujms.se/abstract.xsql?dbid=74
Zapisane
Strony: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 318 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.036 sekund z 17 zapytaniami.