|
admin
Administrator
Hero Member

wiadomoci: 20294
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member

wiadomoci: 20294
|
No to kiedy wreszcie dadzą nam to mięso z plastiku?  A to zależy od tego "ile trzeba dać w razie gdy się ryzykuje, że się straci"... Wmówili wyszczep, wmówią i mięso z probówki. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member

wiadomoci: 20294
|
Szarańcza niejednemu uratowała życie, a do tego jest optymalnie tłuściutka... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ludzie się buntują na robactwo, ale w tej całej ochronie planety, to najmniejszy problem. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
robale za boczek nie dla mnie - na szczęście jest jeszcze Łukaszenko.... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member

wiadomoci: 20294
|
Za : Mgr inż. Paulina Luiza WIZA Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu:
Charakterystyka owadów jadalnych jako alternatywnego źródła białka w ujęciu żywieniowym, środowiskowym oraz gospodarczym?
Białko: zawartość w owadach: w granicach 5-77g w 100 g [21]; zawartość w suchej masie: Stanowi ponad 60 % suchej masy w takich gatunkach z rzędu Orthoptera jak świerszcze i szarańcza [25]; Charakterystyka: białko owadów cechuje się podobną strawnością do białka jaja (77-98%); białko owadów jest pełnowartościowe, na podobnym poziomie co białko mleka [22]; białka owadów wykazują wysoką zawartość treoniny, waliny oraz tyrozyny [26}
Tłuszcz: zawartość w owadach: w granicach 10-50% [27]; zawartość w suchej masie: Stanowi od 13% dla gatunków z rzędu Orthoptera do 67% dla larw chrząszczy gatunku Rhynchophorus phoenicts [21]; Charakterystyka: owady jadalne wykazują większą zawartość polienowych kwasów tłuszczowych w porównaniu z drobiem i rybami [21]; owady jadalne mają zbliżony skład kwasów tłuszczowych do składu tłuszczu drobiowego oraz rybiego [21]; skład kwasów tłuszczowych może być modelowany w oparciu o użycie właściwych modyfikacji diety owadów [10]
Węglowodany: zawartość w owadach: niska zawartość węglowodanów; wysoka zawartość błonnika w postaci chityny [8, 12]; zawartość w suchej masie: zawartość węglowodanów w suchej masie na poziomie 0,1-5,3% [26]; Charakterystyka: Finkę [2007] oszacował zawartość chityny w gatunkach owadów jadalnych w granicach 2,7-49,8 mg/kg świeżych owadów, zaś 11,6-137,2 mg/kg suchej masy; zawartość błonnika w świerszczach (G. sigillatus) szacuje s
Witaminy i składniki mineralne: zawartość w owadach: owady w swym składzie zawierają wysoką zawartość żelaza oraz cynku [6]; zawartość w suchej masie: źródło tiaminy (0,1-4,0 mg/lOOg suchej masy); źródło ryboflawiny (0,1-8,9 mg/lOOg suchej masy) [5]; Charakterystyka: owady jadalne są źródłem takich składników mineralnych jak: żelazo, cynk, miedź, mangan, magnez oraz w śladowych ilościach wapń [8]; nieliczne gatunki owadów jadanych są źródłem kwasu foliowego, oraz retinolu [6]
Przypominam, że chityna jest całkowicie strawna wg najnowszych "badań naukowych", choć w niektórych publikacjach traktowana jest niesłusznie jak włókno surowe u monogastrycznych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member

wiadomoci: 20294
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member

wiadomoci: 20294
|
Jakby co to w dobę mogę być expertem od diety owadziej. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Wolę psy koty patroszyć i podroby zjadać niż Białko alternatywne 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Fuj...  Patrzeć nie lubię na robactwo, a co dopiero to jeść...  Ale nigdy się nie mówi nigdy...  Ponoć z silnego głodu można zatracić ludzkie zachowania i nawyki... 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Była koło mnie restauracja z owadzim menu, ale się nie utrzymała, choć żarcie bardzo ciekawe i smaczne.  Szarańcza faktycznie tłuściutka, choć mnie bardziej smakowały drewnojady i jedwabniki. Niestety, podobnie jak ryby i owoce morza, to takie przewiewne i "głodne" jedzenie. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
|
Mi nie obrzydza widok smażonego robala- tylko nie opłaca mi się takie cuda jeść
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Fuj tylko dlatego, że wiesz co to.  Burgera z rohatyńca byś jadła, gdyby Ci podano jako jagnięcinkę.  To jak z tymi damesami, co to nigdy wątróbki nie próbowały, ale wiedzą, że niedobra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member

wiadomoci: 20294
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
|
Osobiście pije śmietankę z kawą - nie jestem smakoszem kawy, a herbaty już w ogóle 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Spadziowy z iglastych polecam.  Przepuszczony przez dwa gatunki owadów, ma sporo azotu, mało słodki, bo to głównie glukoza, 10x więcej minerałów, niż miody nektarowe. A dla koneserów - mnóstwo dziwnych cukrów w składzie - co daje wyjątkowy bukiet smakowy.  Bardzo pasuje do śmietanki i twarogu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|