forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-18, 05:21:07

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
659690 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  PRASÓWKA
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 219 220 221 222 223 [224] 225 226 227 228 229 ... 310 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PRASÓWKA  (Przeczytany 1740093 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70397


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4460 : 2023-05-27, 23:30:24 »

Nałkofcy się nie mylili Wink tylko wątróbka się zmieniła, antybiotykami ją wyleczyli... Laughing
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55799


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4461 : 2023-05-27, 23:52:02 »

Wątróbka to dla kota, a nie dla ludzi, bo ci powinni wciągać robale. Wink
Zapisane
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 30728


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4462 : 2023-05-28, 09:01:03 »

 Albo chleb, kot go nie ruszy, u człowieka podstawa diety... Wink
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55799


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4463 : 2023-05-28, 11:33:56 »

Jak chleb, to tylko ze smalcem żeby proporcjum było.  Laughing
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4464 : 2023-05-28, 15:35:30 »

Jak cieniutko smalcem, to może być. Very Happy
Chleb to podstawa diety ostatnie 10000 lat przecież.
Tylko zaczęli wydziwiać z tym glutenem i teraz "niezdrowy" jest.
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55799


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4465 : 2023-05-28, 18:50:09 »

Można jeszcze chlebek skropić oliwą, to będzie po śródziemnomorsku. Wink
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 23880


WWW
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4466 : 2023-05-28, 18:55:44 »

Najlepsza dieta świata - ponoć! Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70397


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4467 : 2023-06-13, 11:10:56 »

A dlaczego by nie?
Kolejny wywiad przeprowadzony z Współtwórcą Diety Optymalnej, opracowanej przez Doktora Jana Kwaśniewskiego, mgr inż. Tomaszem Kwaśniewskim. Very Happy

https://pl1.tv/title/biogazownie-a-dlaczego-by-nie/
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70397


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4468 : 2023-06-13, 16:00:02 »

Widać jaką wszechstronną wiedzę i myślenie syntetyczne posiada Tomasz... Very Happy
Zapisane

RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 17067


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4469 : 2023-06-13, 18:14:19 »

Co to za życie bez biogazu... A to już gruby davidek wie i nie spocznie póki nie dociąży bagażem opłat, podatków, składek morawieckiego. W wersji na dodruk u posępnego jakubka.  Mr. Green
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 23880


WWW
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4470 : 2023-06-13, 19:21:12 »

Jasne, wielkie ciacho z tortu zwanego "energia" - a najlepiej cały tort i to tak, aby zemdliło... Wink
Kto zawiaduje wytwarzaniem energii ma monopol na "rząd dusz" - każdego przekupią (zlikwidują), aby tylko monopolu nie stracić...  Cool
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55799


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4471 : 2023-06-13, 20:12:40 »

Do monopolowego jak się przyzwyczają, to będą bronić jak niepodległości. Wink
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 23880


WWW
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4472 : 2023-06-13, 20:45:54 »

I jeszcze rewaloryzacji się domagać! Wink
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55799


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4473 : 2023-06-13, 21:00:41 »

8 set już obiecane.  Laughing
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55799


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4474 : 2023-06-13, 21:21:49 »

A dlaczego by nie?
Kolejny wywiad przeprowadzony z Współtwórcą Diety Optymalnej, opracowanej przez Doktora Jana Kwaśniewskiego, mgr inż. Tomaszem Kwaśniewskim. Very Happy

https://pl1.tv/title/biogazownie-a-dlaczego-by-nie/

Renia czujna jak zwykle, dzięki!  Very Happy

Admin, bardzo się cieszę, że zdecydowałeś się na udział w mediach.  Very Happy
Mam nadzieję, że prowadzący wyczuł dobrego rozmówcę, który ma sporo rzeczy do przekazania i będzie kolejne zaproszenie do programu.  Cool
Bardzo fajnie wyszło.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70397


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4475 : 2023-06-13, 21:30:45 »

 
A dlaczego by nie?
Kolejny wywiad przeprowadzony z Współtwórcą Diety Optymalnej, opracowanej przez Doktora Jana Kwaśniewskiego, mgr inż. Tomaszem Kwaśniewskim. Very Happy

https://pl1.tv/title/biogazownie-a-dlaczego-by-nie/

Renia czujna jak zwykle, dzięki!  Very Happy

...........................

 Laughing Ktoś musi... Wink
Też bardzo mi się ten wywiad podoba, Tomasz w końcu swoją szeroką wiedzę upublicznił i to w tak ciekawy sposób... Very Happy Nawet mnie to "wciągnęło", Cool chociaż temat nie bardzo mnie interesuje, nie znam się na biogazowniach, ale wiadomo, że teraz wszystkie źródła energii są niezwykle cenne... Very Happy
Zapisane

admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 23880


WWW
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4476 : 2023-06-14, 09:51:47 »

Errata... Wink
Wracając do "krowy" - poziom glukozy we krwi u przeżuwaczy (przeciętnie 40-60 mg%) nie kontroluje poziomu energetycznego organizmu, bo przeżuwacze trawią nieustannie (stąd wymyślili zamiast 5*wio zalecenie 8*wio) przez co wahania parametrów biochemicznych krwi w ciągu doby są znikome, do tego z powodu zaś fermentacji w przedżołądkach w dwunastnicy nie stwierdza się obecności żadnych cukrów prostych (w tym glukozy) ani żadnych skoków poziomu insuliny, dlatego przeżuwacze w przeciwieństwie do innych ssaków doskonale radzą sobie po resekcji trzustki, co dla człowieka zaś oznacza rychłą śmierć (dożylne podawanie insuliny - przedłuża życie), a rak trzustki jest praktycznie wyrokiem.  Cool
Odnośnie trawienia białka zwierzęcego przez przeżuwacze - w księgach namnażają się na bakteriach pierwotniaki - czyli - zwierzęta, dlatego "krowa" trawi białko zwierzęce, o czym się przeciętnym wegetarianom, a nawet dietetykom nawet w głowach nie roi. Tak "krowy" trawią białko zwierzęce, a energetycznie wykorzystują kwasy tłuszczowe, ale co tam uświadamiać fanatyków - skoro lepiej wiedzą.
Forma "wywiadu" nie odpowiada mi, bo zbyt wiele wątków mi ucieka, zapomniałem wspomnieć na przykład o pladze "warstwy ozonowej", co miała zmieść ludzkość kilka dekad temu, ale dzięki "naukowcom" i "ograniczeniu gazów cieplarnianych" zapobieżono tej katastrofie - przypominam, że ilość powstającego ozonu jest uzależniona głównie od aktywności Słońca, a nie "ilości freonu w atmosferze"... Wink
No i jeszcze o sztucznym wpędzeniu w niepotrzebną suplementację wit.d, ale to kompletnie osobny temat, choć powiązany ze Słońcem, statynami i kremami "z filtrem", o czym wielokrotnie tu wspominałem.
Nie lubię spontanicznych występów na żywo...  Sad
Zapisane

RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 17067


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4477 : 2023-06-14, 16:14:20 »

...
Odnośnie trawienia białka zwierzęcego przez przeżuwacze - w księgach namnażają się na bakteriach pierwotniaki - czyli - zwierzęta, dlatego "krowa" trawi białko zwierzęce...
Tak podejrzewałem  Wink . Ale jak to wypada ilościowo, proporcjonalnie i czy jakościową czyni istotną różnicę - nie podejrzewam.  Cool
Zapisane
admin
Administrator
Hero Member
*
wiadomoci: 23880


WWW
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4478 : 2023-06-14, 19:28:03 »

Ilościowo?
Wygląda to tak: już w żwaczu na 1 wymoczka przypada 1000 bakterii, ale masa 1-go wymoczka odpowiada masie 1000 bakterii, czyli już w żwaczu jest 50% białka zwierzęcego na 50% roślinnego, a im bliżej trawieńca tym więcej białka zwierzęcego, przy czym przed trawieńcem przyjmuje się, że od 70 do 90% białka stanowi białko drobnoustrojów, a reszta to białko paszy (od 10 do 30%) - zależnie od paszowego systemu chowu. Ale - zawsze musi być jakieś ale... Wink
Stwierdzono, że skład ilościowy i jakościowy drobnoustrojów w żwaczu jest stały, a w sprzyjających warunkach w ciągu godziny przybywa około 8% ich masy co dobowo daje 200% stanowiąc tyle białka, ile przeżuwacz potrzebuje na byt i produkcję. Z badań wynika, że przez trawieniec do dwunastnicy trafia pełnowartościowe biało składające się z pełnej gamy aminokwasów - dlatego u przeżuwaczy nie ma pojęcia "aminokwas egzogenny" w paszoznawstwie - nazywa się to "aminokwas ograniczający", przy czym za Klopfenstein i wsp.*: "Jakość syntezowanego białka w żwaczu w dużym stopniu zależna jest od funkcjonowania wymoczków i ich dalszego namnażania w księgach". Do tego stwierdzono, że "białko tworzone przez mikroorganizmy żwacza ma zupełnie inny skład aminokwasowy niż niskiej wartości białko roślinne podawane w paszy i utrzymuje stały skład niezależnie od składu aminokwasowego dawki pokarmowej".

Dla uproszczenia pomijam kompletnie przemiany azotu niebiałkowego paszy w żwaczu do NH3 (około 10% z białka paszy wchłaniane jest do krwi w postaci amoniaku, trafia do wątroby i tam w całości jest wykorzystany do aminacji kwasów na aminokwasy. Podam tylko za Ruszczycem, że doświadczenie Virtanena i Ettala z 1966r. udowodniło, że związki azotowe niebiałkowe mogą w całości zastąpić białko w dawce pokarmowej nawet u wysokowydajnych krów. I że doświadczalne znaczne ograniczenie wody pitnej u przeżuwaczy powoduje "wymieranie" wymoczków prowadzące do silnych zaburzeń przemian białkowych u krów.

* Klopfenstein T.J., Purser D.B. and Tyznik W.J.: J. Anim. Sci. 24, 3, 900, 1965. - wyjątkowo podaję autora, bo to ważna informacja!

Przy okazji pozdrawiam z podziwem wszystkich Wegetarian! Co za dzielni ludzie, że tak się poświęcają dla reszty padlinożernych przeżuwaczy i innych zwierząt. Wink
Jeśli kogoś temat głębiej zainteresował, to polecam pdf-y z googla - fraza "trawienie białka paszy u przeżuwaczy" - chyba powinno coś ciekawego się pojawić.
Zapisane

RafałS
Sr. Member
****
Pe: Mczyzna
wiadomoci: 17067


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #4479 : 2023-06-14, 20:38:03 »

Ilościowo?
Wygląda to tak: już w żwaczu na 1 wymoczka przypada 1000 bakterii, ale masa 1-go wymoczka odpowiada masie 1000 bakterii, czyli już w żwaczu jest 50% białka zwierzęcego na 50% roślinnego, a im bliżej trawieńca tym więcej białka zwierzęcego, przy czym przed trawieńcem przyjmuje się, że od 70 do 90% białka stanowi białko drobnoustrojów, a reszta to białko paszy (od 10 do 30%) - zależnie od paszowego systemu chowu. Ale - zawsze musi być jakieś ale... Wink
Stwierdzono, że skład ilościowy i jakościowy drobnoustrojów w żwaczu jest stały, a w sprzyjających warunkach w ciągu godziny przybywa około 8% ich masy co dobowo daje 200% stanowiąc tyle białka, ile przeżuwacz potrzebuje na byt i produkcję. Z badań wynika, że przez trawieniec do dwunastnicy trafia pełnowartościowe biało składające się z pełnej gamy aminokwasów - dlatego u przeżuwaczy nie ma pojęcia "aminokwas egzogenny" w paszoznawstwie - nazywa się to "aminokwas ograniczający", przy czym za Klopfenstein i wsp.*: "Jakość syntezowanego białka w żwaczu w dużym stopniu zależna jest od funkcjonowania wymoczków i ich dalszego namnażania w księgach". Do tego stwierdzono, że "białko tworzone przez mikroorganizmy żwacza ma zupełnie inny skład aminokwasowy niż niskiej wartości białko roślinne podawane w paszy i utrzymuje stały skład niezależnie od składu aminokwasowego dawki pokarmowej".

Dla uproszczenia pomijam kompletnie przemiany azotu białkowego paszy w żwaczu do NH3 (około 10% z białka paszy wchłaniane jest do krwi w postaci amoniaku, trafia do wątroby i tam w całości jest wykorzystany do aminacji kwasów na aminokwasy. Podam tylko za Ruszczycem, że doświadczenie Virtanena i Ettala z 1966r. udowodniło, że związki azotowe niebiałkowe mogą w całości zastąpić białko w dawce pokarmowej nawet u wysokowydajnych krów. I że doświadczalne znaczne ograniczenie wody pitnej u przeżuwaczy powoduje "wymieranie" wymoczków prowadzące do silnych zaburzeń przemian białkowych u krów.

* Klopfenstein T.J., Purser D.B. and Tyznik W.J.: J. Anim. Sci. 24, 3, 900, 1965. - wyjątkowo podaję autora, bo to ważna informacja!

Przy okazji pozdrawiam z podziwem wszystkich Wegetarian! Co za dzielni ludzie, że tak się poświęcają dla reszty padlinożernych przeżuwaczy i innych zwierząt. Wink
Jeśli kogoś temat głębiej zainteresował, to polecam pdf-y z googla - fraza "trawienie białka paszy u przeżuwaczy" - chyba powinno coś ciekawego się pojawić.
Fiu Fiu! Exclamation A niech mnie...  Wink  Wpisuję tą "wewnętrzną hodowlę" na listę białek istotnych proporcjonalnie. Natychmiast! Cool
Zapisane
Strony: 1 ... 219 220 221 222 223 [224] 225 226 227 228 229 ... 310 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 19 zapytaniami.