forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 23:58:56

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  PRASÓWKA
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 ... 349 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PRASÓWKA  (Przeczytany 2458732 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #920 : 2010-04-06, 17:14:46 »

Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #921 : 2010-04-21, 16:57:37 »

http://kobieta.wp.pl/kat,48758,title,Slodcy-zabojcy,wid,12059028,wiadomosc.html - tak ze czterdzieści lat temu pisał o tym pewien lekarz z Polski  Very Happy

PS
wymieniał nawet te płyny z nazwy...  Wink


Dostałam odpowiedź z IZiŻ, w formie załącznika (pdf) do maila i nie umiem jej tu wkleić, a chciałabym Smile  Pomocy potrzebuję.

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #922 : 2010-04-21, 18:09:43 »


No szybciutko pomagać.. Cool ..jestem ciekawa odpowiedzi. Rolling Eyes A Ty ją mogłaś przeczytać? To powinno dać się wkleić..
Zapisane

fink
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #923 : 2010-04-21, 19:27:44 »

Dostałam odpowiedź z IZiŻ, w formie załącznika (pdf) do maila i nie umiem jej tu wkleić, a chciałabym Smile  Pomocy potrzebuję.
Jestem ciekaw tej odpowiedzi (choć nie wiem jakie było pytanie), więc...
Teresa, ale z czym konkretnie problem ? Plik pdf otwierasz w Adobe Reader, zaznaczasz tekst, kopiujesz i wklejasz. Nie rozumiem w czym problem ?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #924 : 2010-04-21, 19:46:25 »

Adampio pomógł!, ale odpowiedź IZiŻ wkleił na radiownet.pl 


Oto kopia otrzymanego maila (pewnie polskich znaków komputer Adampio nie czyta) :



INSTYTUT ZYwNoŚcI I ŻvwlENIA
im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła
NATIONAL FOOD AND NUTRITION INSTITUTE
NIP 525-000-89-10 REGON 000288478
centraratet:{22)550e111
i.,3i;[i:*9:f,?J1tlJ]r1.ff;Yii842tto3
" (22) 8423742
wwrv.izz,waw.pl
L.dz. PChM/04612010 Vlarszawa, dna 19.04.2010 r.
Pani
Teresa Stachurska
Szanowna Pani,
Zarówno badania epidemiologiczne i kliniczne wskazują iż nieprawidłowy styl życia, a w tym
mała aktywnośc ftzyczna, palenie papierosów, oraznieprawidłowy sposób z1wienia zwiększają ryZyko
takich chorób jak: choroby Sercowo-naczyniowe, cukrzyca, otyłośći niektóre nowotwory.
Nieprawidłowa dieta polega głównie na nadmiernym spoĄzciu tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia
rwierzęcego. tłustych produktów mlecznych' produktów zbożowch z mąki rafinowanej oraz cukru,
słodyczy i napojów słodzonych.
Narastanie występowania otyłości i cukrzycy w ostatnich dziesięcioleciach przyczyniło się do
opracowania programów profilaktycznych poprzęz towarzystwa naukowe i WHo. We wszystkich
rekomendacj ach zaleca się m.in. ograniczenie spożycia cukru i słodyczy.
American Heart. Association (AHA) opublikowało w 2002, a następnie w 2009 stanowiska
dotyczące cukru i chorób Sercowo-naczyniowych. W raportach tych wykazano, iz spozycie cukru
prowadzi do zaburzen lipidowych (podwyższenie stęzenia trójglicerydów i obnizenie stęzenia
cholesterolu HDL)' pogorszenia kontroli cukrzycy i otyłości, które mogą przyspieszać występowanie
chorób Sercowo-naczyniowych powstających na podłożu miażdĘcy. określono, iż wysokie spożycie
cukru ma istotny wpływ na występowanie pandemii otyłości i chorób Sercowo-naczyniowych. W latach
ŻO01 _ 2004 w USA spożycie cukru dodanego wynosiło Ż2,2 ĘŻeczki od herbaty dziennie (355
kcal/dzień). W związku z povłyŻszym AHA zaleca ograniczenie spożycia cukru dodanego' tak aby nie
przekraczało to 100 kcal dziennie u kobiet (czy\i Ż5 g, co odpowiada ok. 6 łyżeczek od herbary) i l50
kcal u mężczyzn (37,5 g, czy\i ok. 9 Ężeczek od herbaty).
Również eksperci europejscy (EURODIET) zalecĄą aby spozycie cukrów wynosiło < 4
razyldzień, co odpowiada < |}Yo spozycia energii ogółem. Takżę polscy eksperci zalecająograniczenie
spoĄcia cukru i produktów z jego dodatkiem.
CerĘfikat Akredytacji AB 690
Produkty spożyrvcze: ZawartośÓ białka metodą Kjeldahla o Produkty spożywcze: Za:wartość wapnia, magnezu metodą płomieniowej AlA o
oleje i tłusżczó roŚlinne oraz zwierzęcel. ZawartośÓ kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans, metodą chromatografii gazowej o Mię.so
i prżetwory mięsne oraz mleko w proszku: ZawartośÓtłuszcztt mętodąSoxhleta o Mięso i przetwory mięsneo m|eko i przetwory mleczne,jaja,
majonezy,_sosy_majonezowe: ZawartośÓ cholesterolu metodą chromatografii gazowej o Tusze drobiowe: obecnośó termotolerancyjnych- bakterii
z ródzaji Cam|ylobacter metodą pĘtkową . Napoje i słodziki tabletkowe: ZawartośÓ acesulfamu-K, aspartamu i sacharyny metodą wysokosprawnej
chromatografi i cieczowej.
AB690
Reasumując na|eĘ podkreślić, iż naukowcy zajmują jednoznaczne stanowisko dotyczące
ograniczenia spożycia cukru, gdyż może to byó jeden z istotnych czynników predysponujących do
otyłości, cukrzycy i chorób Sęrcowo-naczyniowych. Promowanie zdrowego stylu życia, a w tym sposobu
rywienia jest podstawą profilaktyki i leczenia omawianych chorób, które jak wiadomo są główną
przyczyną zgonów, a takŻe wpływają na skrócenie Ęcia, pogorszenie jego jakości, a co za Ęm idzie
koszty zĘmzwiązane' Aby zatemzmniejszyć epidemię chorób cyrvilizacyjnych niezbędna jest edukacja
społeczeństwa, a konsument sam powinien decydowaó o wyborze produktów Ąrvieniowych. Ułatwiaó to
mogą zawarte na opakowaniu informacje o zawartości m.in. tluszczu i cukru, które powinny być
ograniczone w diecię.
Informacje na temat zasad zdrowego Ąrvienia można uzyskaó telefonicznie pod numerem 22 55
09]11, pocztą elektroniczną centrrrm@izz.waw.pl w Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i
AkĘwności FizycznejlŻŻ, bądtwchodząc w zakładkę Zapytaj eksperta na stronię www.izz'waw.pl.
Literatura
1. Bray G.A.: Soft drink consumption and obesity: it is all about fructose. Cun. Opinion Lipidol.
2010,Żl,5l-51.
Howard B'V', et. al.: Sugar and cardiovascular diseasę. A statement for Healthcare Profęssionals
from the Committee on Nutrition of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism
of the American Heart Association. Circulation,200Ż, |06, 523-Ż7 '
Johnson R.K., et. al.: Dietary sugars intake and cardiovascular Health. A Scientific Statement
from the American Heań Association. Circulation, 2009, I20,10l1-20.
Eurodiet Care Report. Nutrition and diet for healthy lifestyles in Europe. Publ. Health Nutr.
2001, 4 (24),265-73.
Jarosz M.' Bułhak-Jachymczyk B. (red.) Normy żywienia człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL,
Warszawa,2008.
Jarosz M., Rychlik E.: Napoje słodzone gazowane i ich rwiązek z powstawaniem chorób
dietozależnych. Standardy Medyczne, Ż007, 4, 1 09 - I 4.
Neuhoff-Murawska J., et. al.: Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieĘ. Standardy
Medyczne, Ż007, 4, 9I-99.
Ż.
3.
4.
5.
6.
7.
Do wiadomości:
_ Główny Inspektorat Sanitarny
DYREI{T(}R
l nstytutu Ż'1vł n'.lr*ii i żywien ia
i m. dr oł: Ąr ĄĘftźnd ra Szczy gla
./ c. " z'-'--ł (_\
Pro'[1. tir ha'lł| nlt,d. L[irt:skw Jorosz
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #925 : 2010-04-21, 21:15:45 »

Na prosbe Pani Teresy wkleilem ponizszy dokument:

https://acrobat.com/#d=2Cp7sjW5zlZUEVDVdXnQ9g


Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #926 : 2010-04-21, 21:30:47 »

Na prosbe Pani Teresy wkleilem ponizszy dokument:

https://acrobat.com/#d=2Cp7sjW5zlZUEVDVdXnQ9g





Mnie się ten link nie otwiera Sad 
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #927 : 2010-04-21, 21:34:34 »

Dokument jest wczytywany przez acrob.com i idzie to troche wolno. Czy po nacisnieciu na link jest czarny ekran?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #928 : 2010-04-21, 22:45:32 »

Nie jest czarny, jest oferta zakupu programu  Smile 
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #929 : 2010-04-21, 22:55:34 »

Podstawowa wersje sciaga sie bezkosztowo, wystarczy sie zalogowac.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #930 : 2010-04-22, 10:30:57 »

No to się zalogowałam.
Zapisane
fink
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #931 : 2010-04-22, 11:20:25 »

"adampio",
ja się loguję ale pojawia się komunikat, że dokument nie może być znaleziony lub nie mam do niego dostępu. Wrzuć to na jakiś serwer z plikami i podaj odnośnik.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #932 : 2010-04-23, 16:46:46 »


http://zdrowie.gazeta.pl/zdrowie/0,0.html  - Tłuszcz nie szkodzi?.. Shocked
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #933 : 2010-05-03, 18:40:18 »

Mam lepszą kopię odpowiedzi Instytutu Żywności i Żywienia na - http://www.radiownet.pl/radio/wpis/3899/ .

Oto ona:

Szanowna Pani,

Zarówno badania epidemiologiczne i kliniczne wskazują  iż nieprawidłowy styl życia, a w tym mała aktywność fizyczna, palenie papierosów, oraz nieprawidłowy sposób  żywienia zwiększają ryzyko takich chorób jak: choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, otyłość i niektóre nowotwory. Nieprawidłowa dieta polega głównie na nadmiernym spożyciu tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, tłustych produktów mlecznych, produktów zbożowych z mąki rafinowanej oraz cukru, słodyczy i napojów słodzonych.

Narastanie występowania otyłości i cukrzycy w ostatnich dziesięcioleciach przyczyniło się do opracowania programów profilaktycznych poprzez towarzystwa naukowe i WHO. We wszystkich rekomendacjach zaleca się m.in. ograniczenie spożycia cukru i słodyczy.

American Heart. Association (AHA) opublikowało w 2002, a następnie w 2009 stanowiska dotyczące cukru i chorób sercowo-naczyniowych. W raportach tych wykazano, iż spożycie cukru prowadzi do zaburzeń lipidowych (podwyższenie stężenia trqjglicerydow i obniżenie stężenia cholesterolu HDL), pogorszenia kontroli cukrzycy i otyłości, które mogą przyspieszać występowanie chorób sercowo-naczyniowych powstających na podłożu miażdżycy. Określono, iż wysokie spożycie cukru ma istotny wpływ na występowanie pandemii otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. W latach 2001 - 2004 w USA spożyciu cukru dodanego wynosiło 22,2 łyżeczki od herbaty dziennie (355 kcal/dzień). W związku z powyższym AHA zaleca ograniczenie spożycia cukru dodanego, tak aby nie przekraczało to 100 kcal dziennie u kobiet (czyli 25 g, co odpowiada ok. 6 łyżeczek od herbaty) i 150 kcal u mężczyzn (37,5 g, czyli ok. 9 łyżeczek od herbaty).

Również eksperci europejscy (EURODIET) zalecają aby spożycie cukrów wynosiło < 4 razy/dzień, co odpowiada < 10% spożycia energii ogółem. Także polscy eksperci zalecają ograniczenie spożycia cukru i produktów z jego dodatkiem.

Reasumując należy podkreślić, iż naukowcy zajmują jednoznaczne stanowisko dotyczące ograniczenia spożycia cukru, gdyż może to być jeden z istotnych czynników predysponujących do otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Promowanie zdrowego stylu życia, a w tym sposobu żywienia jest podstawą profilaktyki i leczenia omawianych chorób, które jak wiadomo są  główną przyczyną  zgonów, a także wpływają na skrócenie życia, pogorszenie jego jakości, a co za tym idzie koszty z tym związane. Aby zatem zmniejszyć epidemię  chorób cywilizacyjnych niezbędna jest edukacja społeczeństwa, a konsument sam powinien decydować o wyborze produktów żywieniowych. Ułatwiać to mogą zawarte na opakowaniu informacje o zawartości m.in. tłuszczu i cukru, które powinny być ograniczone w diecie.

Informacje na temat zasad zdrowego żywienia można uzyskać telefonicznie pod numerem 22 55 09 ]11, pocztą elektroniczną centrum@izz.waw,pl w Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IZZ, bądź wchodzac w zakładkę Zapytaj eksperta na stronie www.izz.waw.pl.

 

Literatura :
1. Bray G.A.: Soft drink consumption and obesity: it is all about fructose. Cun. Opinion Lipidol. 2010,21,51-57.

2. Howard B.V., et. al.: Sugar and cardiovascular disease. A statement for Healthcare Professionals from the Committee on Nutrition of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association. Circulation, 2002, |06, 523-27.

3. Johnson R.K., et. al.: Dietary sugars intake and cardiovascular Health. A Scientific Statement from the American Heart Association. Circulation, 2009, I20, 10l1-20.

4. Eurodiet Care Report. Nutrition and diet for healthy lifestyles in Europe. Publ. Health Nutr. 2001, 4 (24), 265-73.

5. Jarosz M., Bulhak-Jachymczyk B. (red.) Normy żywienia człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 2008.

6. Jarosz M., Rychlik E.: Napoje słodzone gazowane i ich związek z powstawaniem chorób dietozaleznych. Standardy Medyczne, 2007, 4, 109-I4.

7. Neuhoff-Murawska J., et. al.: Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży. Standardy Medyczne, 2007, 4, 9I-99.


Do wiadomości:                                                                                      -
Główny Inspektorat Sanitarny                                                     

 

DYREKTOR

Instytutu Żywności i Żywienia

im. prof. Aleksandra Szczygła

Prof.dr hab. med. Mirosław Jarosz
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #934 : 2010-05-03, 19:14:28 »




... Nieprawidłowa dieta polega głównie na nadmiernym spożyciu tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, tłustych produktów mlecznych...



..nareszcie się dowiedziałam co nie jest zdrowe.. Laughing ..tyle osób już się "zdrowo" odżywia margaryną i olejami roślinnymi i jakoś nie są zdrowi.. Sad
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #935 : 2010-05-04, 11:42:37 »

No coz, jak widac stanowisko niektorych instytucji sie nie zmienia i chyba raczej nie zmieni. Nie ma co na to liczyc. Jestem ciekaw ile osob z IZZ jest na liscie plac firm farmaceutycznych.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #936 : 2010-05-04, 18:57:30 »

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #937 : 2010-05-04, 20:14:56 »


No i więcej pieniedzy przeznaczą na "leczenie" cukrzycy, a i tak nikogo nie wyleczą. I kto na tym skorzysta.. Rolling Eyes

Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #938 : 2010-05-19, 18:19:43 »


http://wiadomosci.onet.pl/2172509,12,klej_do_miesa_stek_to_stek__szynka_to_szynka,item.html ..no i bardzo dobrze.. Rolling Eyes jeszcze trombina do klejenia mięsa byłaby nam potrzebna.. Confused
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #939 : 2010-05-19, 21:44:04 »

Zapisane
Strony: 1 ... 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 ... 349 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 19 zapytaniami.