Adampio pomógł!, ale odpowiedź IZiŻ wkleił na radiownet.pl
Oto kopia otrzymanego maila (pewnie polskich znaków komputer Adampio nie czyta) :
INSTYTUT ZYwNoŚcI I ŻvwlENIA
im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła
NATIONAL FOOD AND NUTRITION INSTITUTE
NIP 525-000-89-10 REGON 000288478
centraratet:{22)550e111
i.,3i;[i:*9:f,?J1tlJ]r1.ff;Yii842tto3
" (22) 8423742
wwrv.izz,waw.pl
L.dz. PChM/04612010 Vlarszawa, dna 19.04.2010 r.
Pani
Teresa Stachurska
Szanowna Pani,
Zarówno badania epidemiologiczne i kliniczne wskazują iż nieprawidłowy styl życia, a w tym
mała aktywnośc ftzyczna, palenie papierosów, oraznieprawidłowy sposób z1wienia zwiększają ryZyko
takich chorób jak: choroby Sercowo-naczyniowe, cukrzyca, otyłośći niektóre nowotwory.
Nieprawidłowa dieta polega głównie na nadmiernym spoĄzciu tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia
rwierzęcego. tłustych produktów mlecznych' produktów zbożowch z mąki rafinowanej oraz cukru,
słodyczy i napojów słodzonych.
Narastanie występowania otyłości i cukrzycy w ostatnich dziesięcioleciach przyczyniło się do
opracowania programów profilaktycznych poprzęz towarzystwa naukowe i WHo. We wszystkich
rekomendacj ach zaleca się m.in. ograniczenie spożycia cukru i słodyczy.
American Heart. Association (AHA) opublikowało w 2002, a następnie w 2009 stanowiska
dotyczące cukru i chorób Sercowo-naczyniowych. W raportach tych wykazano, iz spozycie cukru
prowadzi do zaburzen lipidowych (podwyższenie stęzenia trójglicerydów i obnizenie stęzenia
cholesterolu HDL)' pogorszenia kontroli cukrzycy i otyłości, które mogą przyspieszać występowanie
chorób Sercowo-naczyniowych powstających na podłożu miażdĘcy. określono, iż wysokie spożycie
cukru ma istotny wpływ na występowanie pandemii otyłości i chorób Sercowo-naczyniowych. W latach
ŻO01 _ 2004 w USA spożycie cukru dodanego wynosiło Ż2,2 ĘŻeczki od herbaty dziennie (355
kcal/dzień). W związku z povłyŻszym AHA zaleca ograniczenie spożycia cukru dodanego' tak aby nie
przekraczało to 100 kcal dziennie u kobiet (czy\i Ż5 g, co odpowiada ok. 6 łyżeczek od herbary) i l50
kcal u mężczyzn (37,5 g, czy\i ok. 9 Ężeczek od herbaty).
Również eksperci europejscy (EURODIET) zalecĄą aby spozycie cukrów wynosiło < 4
razyldzień, co odpowiada < |}Yo spozycia energii ogółem. Takżę polscy eksperci zalecająograniczenie
spoĄcia cukru i produktów z jego dodatkiem.
CerĘfikat Akredytacji AB 690
Produkty spożyrvcze: ZawartośÓ białka metodą Kjeldahla o Produkty spożywcze: Za:wartość wapnia, magnezu metodą płomieniowej AlA o
oleje i tłusżczó roŚlinne oraz zwierzęcel. ZawartośÓ kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans, metodą chromatografii gazowej o Mię.so
i prżetwory mięsne oraz mleko w proszku: ZawartośÓtłuszcztt mętodąSoxhleta o Mięso i przetwory mięsneo m|eko i przetwory mleczne,jaja,
majonezy,_sosy_majonezowe: ZawartośÓ cholesterolu metodą chromatografii gazowej o Tusze drobiowe: obecnośó termotolerancyjnych- bakterii
z ródzaji Cam|ylobacter metodą pĘtkową . Napoje i słodziki tabletkowe: ZawartośÓ acesulfamu-K, aspartamu i sacharyny metodą wysokosprawnej
chromatografi i cieczowej.
AB690
Reasumując na|eĘ podkreślić, iż naukowcy zajmują jednoznaczne stanowisko dotyczące
ograniczenia spożycia cukru, gdyż może to byó jeden z istotnych czynników predysponujących do
otyłości, cukrzycy i chorób Sęrcowo-naczyniowych. Promowanie zdrowego stylu życia, a w tym sposobu
rywienia jest podstawą profilaktyki i leczenia omawianych chorób, które jak wiadomo są główną
przyczyną zgonów, a takŻe wpływają na skrócenie Ęcia, pogorszenie jego jakości, a co za Ęm idzie
koszty zĘmzwiązane' Aby zatemzmniejszyć epidemię chorób cyrvilizacyjnych niezbędna jest edukacja
społeczeństwa, a konsument sam powinien decydowaó o wyborze produktów Ąrvieniowych. Ułatwiaó to
mogą zawarte na opakowaniu informacje o zawartości m.in. tluszczu i cukru, które powinny być
ograniczone w diecię.
Informacje na temat zasad zdrowego Ąrvienia można uzyskaó telefonicznie pod numerem 22 55
09]11, pocztą elektroniczną
centrrrm@izz.waw.pl w Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i
AkĘwności FizycznejlŻŻ, bądtwchodząc w zakładkę Zapytaj eksperta na stronię
www.izz'waw.pl.
Literatura
1. Bray G.A.: Soft drink consumption and obesity: it is all about fructose. Cun. Opinion Lipidol.
2010,Żl,5l-51.
Howard B'V', et. al.: Sugar and cardiovascular diseasę. A statement for Healthcare Profęssionals
from the Committee on Nutrition of the Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism
of the American Heart Association. Circulation,200Ż, |06, 523-Ż7 '
Johnson R.K., et. al.: Dietary sugars intake and cardiovascular Health. A Scientific Statement
from the American Heań Association. Circulation, 2009, I20,10l1-20.
Eurodiet Care Report. Nutrition and diet for healthy lifestyles in Europe. Publ. Health Nutr.
2001, 4 (24),265-73.
Jarosz M.' Bułhak-Jachymczyk B. (red.) Normy żywienia człowieka. Wyd. Lekarskie PZWL,
Warszawa,2008.
Jarosz M., Rychlik E.: Napoje słodzone gazowane i ich rwiązek z powstawaniem chorób
dietozależnych. Standardy Medyczne, Ż007, 4, 1 09 - I 4.
Neuhoff-Murawska J., et. al.: Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieĘ. Standardy
Medyczne, Ż007, 4, 9I-99.
Ż.
3.
4.
5.
6.
7.
Do wiadomości:
_ Główny Inspektorat Sanitarny
DYREI{T(}R
l nstytutu Ż'1vł n'.lr*ii i żywien ia
i m. dr oł: Ąr ĄĘftźnd ra Szczy gla
./ c. " z'-'--ł (_\
Pro'[1. tir ha'lł| nlt,d. L[irt:skw Jorosz