Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2459342 razy)
|
adampio
Go
|
Dobre. A byles glosowac jak bylo trzeba? Osobiscie uwazam, ze w chwili obecnej brakuje nam takiego przewrotu w Polsce jakiego dokonal Pilsudski.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Pana zdaniem, Panie Adamie, kto kogo powinien "przewrócić" ?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Jestem za demokracją bezpośrednią taka jak w Szwajcarii. Chciałbym głosować na konkretne nazwiska - nie interesują mnie poglądy tych osób, wyznanie i o czym myślą W Szwajcarii pod referendum poddaje się takie inwestycje np. jak budowa mostu Nie ma takiej siły aby jakakolwiek "rozsądna" partia przeforsowała demokrację bezposrednią w naszym kraju, a może się mylę?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Też słyszałam, że w Szwajcarii jest więcej rocznie referendów, niż we wszystkich pozostałych krajach Europy razem wzięte. Każdy "drobiazg" jest rozstrzygany drogą głosowania bezpośredniego, a u nas decydują sobie decydenci, a my tylko się dziwimy jakie kolejne głupie ustawy wprowadzają.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pana zdaniem, Panie Adamie, kto kogo powinien "przewrócić" ?
Jak sama Pani widzi, Pani Tereso, zadna forma rzadu w Polsce nie jest i nie byla pozytywnie oceniana przez narod. Komunizm podobal sie do czasu kiedy sie przestal podobac, demokracja jeszcze sie nie zaczela a juz sie nie podoba. Ludzie, ktorzy wychowali sie w komunizmie, a to przeciez 3/4 naszego spoleczenstwa juz zapomnieli o tym albo nie wiedzieli jaki komunizm byl i dzis wrociliby chetnie do tego systemu. Dziwnym jestesmy narodem. Burzymy to co dlugie lata budowalismy. 1980-te lata, powstaje solidarnosc, ktorej czlonkowie w dniu dzisiejszym nie moga na siebie patrzec. Premier, ladnie mowiec, nie moze sie dogadac z prezydentem itd. Ale tak bylo prawde mowiac prawie zawsze, krol chcial jedno a szlachta "trzecie". Raz na jakis czas taki Pilsudski by sie przydal, czlowiek, ktory bierze tych wszystkich warcholow za ryje i wy............ na zbity pysk.
|
|
|
|
|
|
|
Gazda412
Go
|
Jesteśmy narodem który słowo "demokracja" rozumie na wiele sposobów. Z wieloletniego doświadczenia wiem, że u nas napewno by się nie sprawdził system szwajcarski. Działalem w samorządach przez wiele lat w poprzednim okresie i działam obecnie, i prosze mi wierzyć, ze nie wiele się zmieniło. Jeżeli ogłosimy referendum na budowę mostu-to po pierwsze, watpliwe aby takie referendum było wazne, bo ni przyjdzie wiecej jak 15% wyborców. Każdy z wyborców meszkajacych w zdłuż rzeki będzie chciała ten most przed swoim domem. Natomiast jeżeli referendum bedzie dotyczyło budowy śmietniska lub spalarni (nawet najbardziej nowoczesnej) wszyscy mieszkańcy bedą przeciwni budowie, a jeżeli juz musi być budowane to daleko od mojego domu, najlepiej w sąsiedniej gminie. Przeżyjemy jeszcze wiele powodzi i innych kataklizmów, zanim nauczymy sie współrządzenia lokalnego, ale i centralnego. Jeżeli ktoś był w sejmie, to mógł się przekonać jak jest postrzegane rządzenie krajem i prowadzenie polityki na njwyższych szczeblach. Jest prawdą że otrzymanie dużej ilości głosów, a nawet najwiecej głosów w okręgach wielomandatowych, nie jest równoznaczne z otrzmaniem mandatu radnego, np. w Sejmiku Wojewódzkim, bo jest to zależne od przekroczenia progu wyborczego. Musiała by zostać zmieniona ordynacja wyborcza, ale to już nie leży w interesie partii politycznych i polityków. Wtedy czapka partyjna musiałaby oddać władzę np. bezpartyjnemu. Pozdrawiam i dobranoc
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Myślę, że po stronie naszych wspaniałych władz leży obowiązek udowodnienia narodowi, iż to, co faktycznie dzieje się w Polsce, to budowanie demokracji. Dobra, żartowałem. Ten naród jest po prostu od wielu wieków oszukiwany przez swoich wybrańców, co przekłada się później na frekwencję wyborczą, więc samo proponowanie jakiegokolwiek referendum będzie dla wielu "trąciło kantem". Ludzie zaczną się zastanawiać, kto ma w tym prywatny interes, no przecież inaczej być nie może.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Adampio. nie jestem przekonana w sprawie "taki Piłsudski". Jak się ma rodzina tą metodą powodowana? Jeśli rodzinie trzeba innych zachowań by zdrowa na umyśle (uczył się Pan psychologii) była to i kraj też. Solidarność? Panie Adamie, solidarność to może ma Pan w Danii, bo nie w Polsce. W Polsce była "ściema". Kuroń najpierw zakładał Komitet Obrony Robotników by potem przystać do neoliberalizmu Balcerowicza i godzić się na likwidację zakłądów pracy. Od '89 do '94 roku PKB spadło o 60 %, rynek wewnętrzny się b.skurczył bo większość na nic nie stać, nawet na gazetę, za to większość jest w porównaniu do swoich dochodów zadłużona więcej niż maksymalnie. Idea fix Balcerowicza to "spalić" nadmiar pieniądza jakim dysponowali pracownicy w 1989 roku, jednocześnie dbając o to by jemu samemu i przyjaciołom królika dochodów przybywało tysiąckrotnie szybciej niż wcześniej. Tu dla większości 100 zł to tak dużo pieniędzy jak dla nielicznych milion. Tu gość, którego stać by zatrudnić 0,5 pracownika bierze ich sobie dwóch na cały etat, bo skutkiem wysokiego bezrobocia i głodowej płacy minimalnej tak może, dzięki czemu może oddawać się ekscesom jak tu - http://passent.blog.polityka.pl/?p=564#comment-112048 . Tu funkcjonuje - http://nowalewica.pl/index.php?view=article&catid=3%3Aczytelnia&id=153%3Aycie-za-minimum-albo-mniej&option=com_content&Itemid=5 oraz - żeby nie było, że nie może meć gorzej komu się nie podoba - http://www.radiownet.pl/radio/wpis/1976/ .
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pani Tereso, w Panstwie w ktorym rzad jest "chory" spoleczenstwo nie moze byc zdrowe. Wszystko co Pani opisuje ponizekj to choroby organizmu spowodowane stosowaniem zlych lekarstw, lekarstw, ktore maja leczyc tylko skutki a nie powody sytuacji.
Gdyby glowa byla zdrowa, miala nacelu dac kazdej swojej komorce to czego ta komorka potrzebuje sytuacji przez Pania opisanych nigdy by nie bylo. Niestety od dawna w Polsce sa tylko grupy / komorki organizmu, ktore czerpia z sasobow organizmu natomiast pozostala 70-80 % komorek jest bardzo chora bo nie dostaje tego co potrzebuje.
Jezeli dyrektor koncernu bankowego Milenium zarabia miesiecznie 400 tys zlotych a dyplomowana pielegniarka, czy tez jakis tam inzynier dostaje zalozmy 5 tys to widac dokladnie sytuacje choroby organizmu.
Dlatego wrocam w dalszym ciagu do kwestii "taki Pilsudski", tu trzeba zrobic porzadek w glowie, operacje mozgu, przeszczep, aby poprawic stan jednostki/komorki typu rodzina.
Wszelkie proby przeprowadzenia takich przeszczepow w glowce, ktore probowano uskutecznich w formach strajkow w latach 60-tych, 70-tych, 80-tych spelzly na panewce, poniewaz narzedzia ktorych urzywanao do przeprowadzenie tych zabiegow byly ze slabego materialu i bardzo szybko sie lamaly.
O czym Pani wspomina w swojej wypowiedzi. Tu potrzeba kogos, kto nie przezyl komunizmu w zaden sposob, kogos kto bedzie myslal o calosci a nie o sobie, kogos kto, jak mowilem wczesniej wezmie warcholstwo za ryje i pokazal im droge rozwoju organizmu poprzez zasilanie wszystkich jego komorek w sposob jednakowy.
Ale czy to jest mozliwe w Polsce? Odpowiedz mamy prawde mowiac dzis, kiedy caly kraj walczy z powodzia a politycy zastanawiaja sie dlaczego nie wybudowano TAM, w miejscach ktore w 1997 roku jak i dzis zostaly zalane.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Jesteśmy narodem który słowo "demokracja" rozumie na wiele sposobów. Z wieloletniego doświadczenia wiem, że u nas napewno by się nie sprawdził system szwajcarski.
Co za brak wiary we własne społeczeństwo W Polsce chory jest system - ludzie wszędzie są tacy sami. Dla przykładu - największy odsetek imigrantów jest w Szwajcarii - 20% Jest tak jak pisze Adampio - nawet najlepiej wysportowane nogi, ręce i inne ważne części ciała bez mądrej głowy nic nie zrobią
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
W Polsce nie istnieje żaden system, to jest po prostu SOS ( SYSTEMatyczne Ogłupianie Społeczeństwa).
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Adampio,
pielęgniarka i inżynier po 5000 zł? Tak to jest w Kanadzie. W Polsce niewielka część inżynierów zarabia po 5 tys zł, bardzo niewielka, pielęgniarkom nawet marzyć o takiej kwocie nie ma po co.
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Adampio,
pielęgniarka i inżynier po 5000 zł? Tak to jest w Kanadzie. W Polsce niewielka część inżynierów zarabia po 5 tys zł, bardzo niewielka, pielęgniarkom nawet marzyć o takiej kwocie nie ma po co.
No i to się nazywa oderwaniem od realiów - Adamowi mogę wybaczyć, bo daleko, ale naszym włodarzom już nie...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mam znajomego ze szkoły, który ma 38 lat i w ubiegłym roku stwierdzono u niego (przypadkowo - przy rutynowych badaniach pracowniczych) powiększenie serca o 50 %. Do póki o tym nie wiedział, to czuł się dobrze (tak twierdzi). Od czasu diagnozy "musi" spożywać 10 tabletek dziennie i czuje się okropnie. Jak wejdzie na pierwsze piętro to dyszy jak lokomotywa, a jak jest w klasie za ciepło, to siada przy otwartym oknie i "łapie" powietrze. No i lekarze go "leczą"..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
DO się nie interesuje?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ma książkę i artykuły o tej przypadłości, ale ma na razie "ważniejsze" sprawy na głowie...
|
|
|
|
|
|
|
zeto555
Go
|
Renia - powiedz znajomemu, ze jak wreszcie znajdzie czas dla serca to serce nie bedzie mialo czasu:) Natychmiast na DO niech przejdzie. Mialem podobny problem z powiekszeniem serca ( no moze nie o 50%) i teraz juz jest super.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja próbowałam - żal "chłopa", ma 12-leniego syna i żonę pielęgniarkę. Je pizzę i popija colą. Uważa, że je zdrowo, bo nie je tłusto. Próbowałam namówić go na wczasy do Jastrzebiej Górze, ale on woli jechać do Paryża. ..Raz już go reanimowali... Niektórzy zachowują się, jakby żyli w swiecie wirtualnym i mieli kilka żyć przed sobą...
|
|
|
|
|
|
|
|
|