Iga
Go
|
No i znów jestem mile zaskoczona słuchając Polskiego Radia Trójki. Dziś mowa o candydozie. Pani doktor ładnie opowiadała o tym grzybie i jakie spustoszenia sieje ,ale nie w tym rzecz.W pewnym momencie zaczęła wymieniać jakie neurotoksyny powinniśmy wykluczyć z diety .I tu uwaga,pani w radio wymienia Aspartam ,między innymi.To chyba pierwszy przypadek ,gdzie ktoś w publicznych mediach nazywa Aspartam neurotoksyną i że nalezy go wykluczyć z diety
|
|
|
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
no i główny nacisk kładła na eliminacje cukrów/węglowodanów i olejów tzw uniwersalnych
ogólnie nie słuchałem uważnie bo to jak zwykle w takich audycjach nie ma konkretnych porad tylko takie tam ...
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
no i główny nacisk kładła na eliminacje cukrów/węglowodanów i olejów tzw uniwersalnych
Tak A pani prowadząca powiedziała,że teraz dużo dzieci rodzi się z ADHD i autyzmem i zapytała,czy takie dzieci są bardziej podatne na candydozę Pani doktor mnie jednak znów mile zaskoczyła i powiedziała,że kandydoza zależy przede wszystkim od diety i że to dieta ma wpływ na kandydozę ,która z kolei ma wpływ na psychikę .
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Problem w tym, że jak się twierdzi, że coś jest "be", to powinno się zaproponować coś w zamian. Choćby formułę "5*wio".
|
|
|
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
z jednym sie na pewno można zgodzić że każde następne pokolenie jest coraz słabsze jedzenie w przeciągu 20 - 40 -60 lat zmieniło sie radykalnie przy takiej ilości cukrów (słodyczy) czesto juz nie ma miejsca na normalną żywność
|
|
|
|
|
|
|
Sandman80
Go
|
Problem w tym, że jak się twierdzi, że coś jest "be", to powinno się zaproponować coś w zamian. Choćby formułę "5*wio". pani prowadząca proponuje dietę pięciu przemian a pani lekarz powrót do tradycji zupy warzywne zboża jak mniej przetworzone odrzucenie olejów margaryn słodyczy itd
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Choćby formułę "5*wio". Coś mi się tak "widzi", że Ty jesteś wegetarianinem - tylko "wio" i "wio"..
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
pani prowadząca proponuje dietę pięciu przemian a pani lekarz powrót do tradycji zupy warzywne zboża jak mniej przetworzone odrzucenie olejów margaryn słodyczy itd Też polecam dietę pięciu przemian, bo jest bardzo dobra, a nawet powrót do tradycji typu zupa z brukwi, lebiody, szczawiu i.t.p. Koniecznie lancować 5*wio. A do tego żadnego tłuszczu i żadnego białka zwierzęcego, tylko bób, fasola, cebula i czosnek...! I niech wszystko wraca do normy, bo patrzeć niemiło jak ludziska sobie sami szkodzą tym niezdrowym dla nich tłuszczem...
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
pani prowadząca proponuje dietę pięciu przemian a pani lekarz powrót do tradycji zupy warzywne zboża jak mniej przetworzone odrzucenie olejów margaryn słodyczy itd Też polecam dietę pięciu przemian, bo jest bardzo dobra, a nawet powrót do tradycji typu zupa z brukwi, lebiody, szczawiu i.t.p. Koniecznie lancować 5*wio. A do tego żadnego tłuszczu i żadnego białka zwierzęcego, tylko bób, fasola, cebula i czosnek...! I niech wszystko wraca do normy, bo patrzeć niemiło jak ludziska sobie sami szkodzą tym niezdrowym dla nich tłuszczem... To ja muszę się tutaj gorąco przyłączyć. Sam jestem w trakcie dlaszego szukania, bo samo podejście do DO bardzo mi pomogło, ale wciaż jeszcze potrzebuję coś zmienić, ulepszyć, aby odzyskać odpowiedni poziom zdrowia. Medycyna chińska jest bardzo pomocna i w zasadzie można powiedzieć że logicznie uzupełnia ŻO. Zresztą, w dużej mierze jest to właśnie powrót do tradycyjnego odżywiania z tym że mając wiedzę ŻO i inne możemy jeszcze lepiej sobie pomóc i zrozumieć na czym to wszystko się zasadza.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Koniecznie lancować 5*wio. miało być "formułę 5*wio"...
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
Ale forumła 5* wcale nie zmusza do niejedzenia tłuszczu. To jest zupełnie inny poziom podejścia do tematu.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
No jakże nie? Formuła 5*wio zakłada, że około 10-20% energii dawki pokarmowej powinno pochodzić z transmixfix lub ostatecznie z oleju.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
No jakże nie? Formuła 5*wio zakłada, że około 10-20% energii dawki pokarmowej powinno pochodzić z transmixfix lub ostatecznie z oleju.
Tak? W takim razie mówimy o czym innym. Ta którą ja znam znaczy poleca spożywanie dobrego mięsa jak najbardziej.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
pani prowadząca proponuje dietę pięciu przemian a pani lekarz powrót do tradycji zupy warzywne zboża jak mniej przetworzone odrzucenie olejów margaryn słodyczy itd Też polecam dietę pięciu przemian, bo jest bardzo dobra, a nawet powrót do tradycji typu zupa z brukwi, lebiody, szczawiu i.t.p. Koniecznie lancować 5*wio. A do tego żadnego tłuszczu i żadnego białka zwierzęcego, tylko bób, fasola, cebula i czosnek...! I niech wszystko wraca do normy, bo patrzeć niemiło jak ludziska sobie sami szkodzą tym niezdrowym dla nich tłuszczem... Przyznaję że albo ja czegoś nie rozumiem albo ty. Pięć przemian to jest pewna zasada przygotowywania pokarmów i tyle. Nie ma tam mowy o jedzeniu 5 razy dziennie warzyw i chleba, o unikaniu białka i mięsa zwierzęcego. Dokładnie odwrotnie, a nawet więcej.
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Mnie to nie przeszkadza. 5*przemiana, czy 5*wio - byle dojechać...
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Ostatecznie liczy się tylko proporcja między GSO. Jaka proporcja taki efekt.
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
Go
|
GSO? A co to jest? Może FSO?
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
W dietetyce skrót GSO - to Główne Składniki Odżywcze. Są trzy: B - to białko, T - to tłuszcze, a W - to Kohlenhydrate...
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|