Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2466711 razy)
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
Dla tych co kumaja po niemiecku,jak naukowcy odnalezli wylacznik papierosowego uzaleznienia w mozguhttp://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,462326,00.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomkiewicz
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://www.expertsvar.nu/publicIndex.asp?page=10&fromPage=public&lang=1&PRID=7468 - dieta, niskobiałkowa i wysokocukrowa ("ubogopastwiskowa") przyczyną otyłości u dzieci . PRZYPOMNIENIE najlepszym źródłem 3-omega i innych NNKT nie są ryby i warzywa, a słonina, smalec i masło , a insulina wydziela się nie pod wpływem tłuszczu (od tłuszczu jest lipaza) - jakby życzyli sobie tego naukowcy, a węglowodanów Dieta "ubogopastwiskowa" jest również przyczyną występującej powszechnie miażdżycy u słoni afrykańskich , co jest faktem pomijanym milczeniem przez "fachowców od miażdżycy". Dla zainteresowanych wyjaśnienie tego zjawiska i najlepiej opisane wszystkie typy diet są dostępne w książce "Jak nie chorować?".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
najlepszym zrodlem 3-omega i innych NNKT nie sa ryby i warzywa, a slonina, smalec i maslo Przepraszam, ale na czym polega ta najlepsiejszosc smalcu sloniny i masla w dostarczaniu omega3 i nnkt? Z tabelki ktora udalo mi sie znalezc na szybko wynika, ze smalec i slonina to 8% pufa (% masy), maslo to jeszcze mniej bo niewiele wiecej niz 1%. Z tego co pamietam (moge sie mylic) omega-3 to pewne kwasy wielonienasycone. Jakzesz maselko moze byc chociaz dobrym zrodlem omega3, skoro omega3 to jakis ulamek 1% tego produktu? Olej lniany ma podobno prawie 50% omega3 (info z opakowania, mozliwa manipulacja producenta). To mi sie wydaje niezle zrodlo! Co do ryb morskich (w domysle tlustych) - nie mam danych, nie znalazlem na szybko. Ale jakos intuicja mi podpowiada ze sa przynajmniej tak samo dobre jak smalec. A gdybym gral o milion i zwyciestwo zalezaloby od odpowiedzi na to pytanie postawilbym jednak na ryby... Przegralbym?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6310075.stm - wirtualny model przemian biochemicznych, które mogą się zdarzyć w ludzkiej komórce . Komputer sam rozwiąże problemy w leczeniu nadwagi, poziomu cholesterolu we krwi i wszystkie inne zdrowotne . Wystarczy wpisać proporcję BTW!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Przegralbym? To już teraz zależy od dobrego programisty i tego jakie dane wprowadzi w komputer . A na poważnie, czy wiesz może dla jakiej gupy wiekowej (wielo)nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne i dlaczego?. Podpowiem, że dla większości populacji NKT nie są niezbędne, a czasem wręcz szkodliwe. I dla tej większości również proporcje w produktach między NKT są nieistotne, a im jest ich mniej tym lepiej, bo moża porównać je w betaoksydacji do ogarka, w przeciwieństwie do nasyconych KT, które spalają się do samiuśkiego końca - łącznie z "knotkiem"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
przyklad o sloniach afrykanskich,ktore choruja na miazdzyce w porze suchej,poniewaz zjadane bialko jest niskiej wartosci jest takze w ksiazce pt.DIETA OPTYMALNA.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
A na powaznie, czy wiesz moze dla jakiej gupy wiekowej (wielo)nienasycone kwasy tluszczowe sa niezbedne i dlaczego?.
domyslam sie.. Ale nie zmieniajmy tematu. Czepnalem sie sformuowania, ze sloniana, smalec i maslo sa najlepszym zrodlem omega-3. Prosze sie wytlumaczyc. Ja nie twierdze, ze ww tluszcze (m, s, s) nie moga byc zrodlem omega-3. Czepiam sie jedynie tego czy sa najlepsze. Bo wg mnie to dosc ryzykowne stwierdzenie. (I troche nieodpowiedzialne) Z produktow zwierzecych stawialbym na mozdzek, chyba ma wzglednie sporo omega3.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Z tego co ja wiem bogatym źródłem kwasów omega-3 są: tłuste ryby, orzechy i olej lniany tłoczony na zimno, ale z olejem trzeba ostrożnie gdyż szybko się utlenia, a wtedy może być bardzo szkodliwy dla organizmu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Dla osób dorosłych nienasycone KT nie są niezbędne, (w tym wielonienasycone) więc szkoda czasu na " mit eskimoski" i szkoda się zastanawiać nad proporcją "dobrych" i "złych" "NNKT" w produktach spożywczych. Niewielkie zapotrzebowanie ludzi na NKT w okresie wzrostu, dzieci mogą odtrzymać w maśle, słoninie i smalcu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6314753.stm - margaryna podnosi poziom "złego" cholesterolu we krwi i jest szkodliwa dla zdrowia! Po "5xwarzywa i owoce", upada kolejny "naukowy" " mit "zdrowego serca"" . Przypomnienie - Podnoszenie przez margaryny "złego cholesterolu jest uzależnione wyłącznie od spożywanej proporcji BTW -wyjaśnienie tego zjawiska opisane zostało przez JK jakieś czterdzieści lat temu, co może sobie znaleść każdy zainteresowany w książkach JK i na www-drkwasniewski.pl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Toanie drogi, moglbys zedytowac powyzsze linki, konkretnie by skrocic ich dlugosc? Strasznie mi to rozciaga forum.. Taki Link bylby ok.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Na przyszlosc Kodar, to sie robi tak: [url=http://sostam.sostam.com/Costam/cosyam]NAZWA LINKU[/url]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zenon
Go
|
Nie "sostam" tylko "costam" So sie stao? hehe Nie pilem dzisiaj jakby co
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|