Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2434769 razy)
|
Dasna
Go
|
A jak się czepnęli tej witaminy A , że kumuluje się w wątrobie i szkodzi. Dawka toksyczna zaczyna się od 300 000 j.m stosowanych codziennie przez dłuższy czas. Dawka śmiertelna to 9 000 000 j.m i znajduje sie tylko w wątrobie niedzwiedzia polarnego. Zostałam poproszona o przywiezienie wit.A 100 000j.m palmitynianu retinylu w kapsułkach dla chorego na raka krtani. W Arizonie leczą wysokimi dawkami wit. A i D chorych na raka. I już się trąbi , że mamy zaniżone normy ,ale u nas wiedzą lepiej. Najtoksyczniejszą forma wit . A jest izotretinoina(kwas retinowy) lub aldehyd retinylu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Albo inne "mądre" zdanie: " Dlatego, po zastosowaniu insuliny zrezygnowano z żywienia diabetyków dietą wysokotłuszczową, a zastosowano dietę zbilansowaną, zapobiegającą powikłaniom choroby." ...a dieta Dr. Kwaśniewskiego nie jest zbilansowana? Ich dieta zapobiega powikłaniom cukrzycy. Wow osiągnięcie...tylko dla kogo? Dla chorych na pewno nie....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Podziękowałam im za ten artykuł. Właśnie takie artykuły, pisane przez niekompetentne osoby, hamują postęp w medycynie. Utrwalają dogmaty medyczne i nic się nie poprawia...ale chyba ogólna świadomość społeczeństwa - dzięki Internetowi - rośnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dlaczego warto jeść masło? Nie ma w diecie człowieka tłuszczu cenniejszego niż masło. Nie tylko nie stanowi ono zagrożenia miażdżycą, ale zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego dzięki składnikom, które ograniczają syntezę trójglicerydów i cholesterolu oraz intensyfikują jego przemiany. Niektóre nasycone kwasy tłuszczowe występujące w maśle są niezbędne do tworzenia prawidłowej struktury i funkcjonowania nabłonka jelita grubego. Bezcenne dla zdrowia są antyoksydanty tłuszczu mlekowego (CLA, alfa-tokoferol, koenzym Q10, witamina A i D3, fosfolipidy), działające antymiażdżycowo i antynowotworowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Dziwne jak to masło potrafi się zmieniać Jak kameleon. Jeszcze nie tak dawno było szkodliwe. Wiem to dokładnie - bo naukowcy o tym pisali...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Tak, oni sami nie wiedzą co chwalić a co ganić. Raz tak a raz inaczej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Raz tak, a raz inaczej, byle wierszówka była W linku, który powyżej wklejałam, z informacjami dot. diety Kwaśniewskiego podali, że Doktor zaleca oleje, 500 ml mleka dziennie, 4 jajka dziennie i już nie pamiętam innych głupot. W internecie takich wykładni jest pewnie masa, więc tym bardziej jest fatalnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Tak, oni sami nie wiedzą co chwalić a co ganić. Raz tak a raz inaczej. Podobnie ma się sprawa z zaleceniami żywieniowymi dla maluszków. Są różnorodne. Zależy kto jest autorem artykułu i jaką firmę reprezentuje. Moja synowa chce karmić dziecko zgodnie z zaleceniami - ale nie wie - zgodnie z którymi...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Raz tak, a raz inaczej, byle wierszówka była W linku, który powyżej wklejałam, z informacjami dot. diety Kwaśniewskiego podali, że Doktor zaleca oleje, 500 ml mleka dziennie, 4 jajka dziennie i już nie pamiętam innych głupot. W internecie takich wykładni jest pewnie masa, więc tym bardziej jest fatalnie Najlepsze to są takie stwierdzenia, że powinniśmy stosować dietę zbilansowaną...i odżywiać się prawidłowo...Niby prawda... żadnych błędów w tym stwierdzeniu nie ma...informacji też nie ma...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
U mnie pojawiła się reklama chleba irl, kabaret Autorka komentarze podpisała się: Donata
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Pewnie jest to siostra Donka... A co to jest za chleb? Już kiedyś coś o nim słyszałam, ale jakoś nie mogę skojarzyć...z czego ten chleb jest robiony...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Pojęcia nie mam, ale wątpię by był orzechowy gdy czytam ich tekst
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
http://nowadebata.pl/2011/03/28/naukowa-ofensywa-hipotezy-paleo/ ..."W kwestii zmian dietetycznych naukowcy zwracają uwagę na fakt, że nabiał, zboża (zwłaszcza przetworzone), przetworzone węglowodany, oleje roślinne oraz alkohol zaspokajają dzisiaj 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego w USA. Pokarmy te były niemal całkowicie nieobecne w diecie człowieka z okresu przedrolniczego, a ich pojawienie się wywarło negatywny wpływ na zdrowie współczesnego człowieka.(...)Zdaniem autorów różnice między dietą współczesną a paleolityczną dotyczą również odmiennych proporcji między tłuszczami, białkami i węglowodanami w diecie. Współczesne rekomendacje zalecają czerpanie 55-60 % energii z węglowodanów, 15% z białek i 30% z tłuszczów. Na tym tle populacje łowiecko-zbierackie, zdaniem autorów, spożywały więcej białka (19-35% energii), mniej węglowodanów (22-40% energii) i tyle samo lub więcej tłuszczu (28-58% energii)"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
http://www.przegladlubuski.pl/2009/11/mechanizm.pdf"Najsłabszym wskaźnikiem zagrożenia miażdżycą jest poziom cholesterolu we krwi. Wiele różnych czynników wpływa ostatecznie na to ile cholesterolu krąży w danym momencie po krwi. Poziom ten jest odzwierciedla równowagę między procesami wyrzucania go do krwi i pochłaniania przez tkanki, w tym szczególnie przez wątrobę. Jeśli dieta jest przeładowana węglowodanami, cholesterol wzrasta we krwi w stosunkowo niedużym stopniu."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
Teraz trzeba conajmniej następnych 50 lat żeby "odkręcić" tę spiralę propagandową aby ludzie zauważyli co jest zdrowe a co jest biznesem. Dzisiaj piszą w onet.pl że ma być nas tylko 15 milionów Polaków!!! pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
To bardzo dobre wieści dla Nas! Masło, śmietankę i jaja do końca życia będziemy mieli taniuśkie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|