forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-28, 23:41:30

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
660604 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  PRASÓWKA
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 318 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PRASÓWKA  (Przeczytany 1769577 razy)
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #120 : 2007-02-24, 10:41:03 »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6390389.stm - typowe mieszanie skutków i przyczyn Shocked
Przypomnienie:
Zmniejszona aktywność fizyczna, nadwaga, podatność na stres, insulinooporność i wiele innych - nie są przyczyną zapadalności na cukrzycę typ II, to tylko częste objawy występujące wspólnie Cool
Przyczyną cukrzycy typ II jest wyłącznie "dieta korytkowa", a leczeniem przyczynowym tej choroby - Dieta Optymalna.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6378179.stm - gdy doktrynalnie wprowadza się w UE zakaz palenia w miejscach publicznych, to można będzie teraz to uzasadnić "narkonanią" Shocked Confused
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #121 : 2007-02-27, 11:38:13 »

http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/84/4/813 - In obese, insulin-resistant persons, a calorie-restricted diet, moderately lower in carbohydrate and higher in unsaturated fat, is as efficacious as the traditional low-fat diet in producing weight loss and may be more beneficial in reducing markers for cardiovascular disease risk.  Very Happy
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #122 : 2007-02-28, 08:34:08 »

http://www.msnbc.msn.com/id/17364607/ - Antioxidant vitamins, including A, E and C, don’t help you live longer, according to an analysis of dozens of studies of these popular supplements.
The new review showing no long-life benefit from those vitamins, plus beta carotene and selenium, adds to growing evidence questioning the value of these supplements. - pada kolejne oszustwo Question - suplementacja - rynek oceniany na 2,3 mld US$ Confused
Przypomnienie:
Przy odpowiednim doborze pokarmów o wysokiej wartości biologicznej i przestrzeganiu zasad ŻO - całą niezbędną "suplementację" organizm otrzymuje "przy okazji" - w takiej ilości i proporcji, jakia jest niezbędna do poprawengo jego funkcjonowania.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #123 : 2007-02-28, 11:27:59 »

http://www.ediets.com/news/article.cfm/cmi_1995945/cid_1/code_76074 - Genetically Modified Meat: Good For The Heart?  Shocked
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #124 : 2007-03-01, 11:51:03 »

- pada kolejne oszustwo Question - suplementacja

A tu na ten temat po polsku:

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75476,3953357.html

M
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #125 : 2007-03-02, 12:31:48 »

www.ajcn.org/cgi/content/abstract/85/1/109  - Amounts of exercise consistent with the Institute of Medicine's recommendations reduce the time required to match fat oxidation to a change in the percentage of fat in the diet Exclamation. Because short-term consumption of high-fat diets is thought Wink to contribute to excess fat accumulation Shocked, regular exercise should be protective and should help maintain a healthy body composition Exclamation Exclamation Exclamation.

Bez komentarza Cool.
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #126 : 2007-03-04, 13:56:04 »

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #127 : 2007-03-05, 08:02:18 »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6410961.stm - dojrzałość płciowa u otyłych dzieci płci żeńskiej w wieku 7-10 lat. Exclamation

Przypomnienie:
Trzydzieści pięć lat temu lek. med. Jan Kwaśniewski publikował:
www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=45
www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=48
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #128 : 2007-03-07, 08:32:26 »

http://www.msnbc.msn.com/id/17484912/ - "Atkins" wraca do łask "naukowców"  Embarassed .
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #129 : 2007-03-08, 07:28:26 »

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/85/3/647 - tłuszcze zapobiegają osteoporozie?
Przypomnienie:
Oleje roślinne (nienasycone) mają niższą wartość energetyczną i niższą wartość biologiczną w przeciwieństwie do zwierzęcych kawsów tłuszczowych, które w zależności od pozyskania zawsze są mieszaniną zwierzęcych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych a w swym składzie zawierają wszystkie niezbędne składniki do ich spalenia. Składników tych są pozbawione oleje roślinne.
Proces betaoksydacji (spalanie tłuszczu) zachodzi identycznie dla tłuszczów nienasyconych i nasyconych, a istotną różnicą jest jedynie ilość energii uzyskinwana po ich spaleniu Shocked, a także "kłopotliwe" dla organizmu wiązanie nienasycone.
Oleje roślinne (choć gorsze od zwierzęcych) są znacznie lepszym źródłem energii dla organizmu niż węglowodany i zawsze zdrowiej jest "popijać oliwę" niż "zajadać buraki". Zdrowiej jest również zajadać słoninę, smalec i masło niż jakikolwiek olej roślinny - jeśli zachowa się odpowiednią proporcję T-W w diecie. Cool
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: PRASOWKA
« Odpowiedz #130 : 2007-03-08, 22:27:16 »

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #131 : 2007-03-09, 20:15:19 »


Mniej kalorii - dłuższe życie
 
Ograniczenie liczby spożywanych kalorii pozwala zmniejszyć obciążenie organizmu i przedłuża życie - informuje serwis "EurekAlert".
Wcześniejsze prace wykazały, że mniej kaloryczne odżywiane myszy żyły dłużej i starzały się wolniej - prawdopodobnie stres oksydacyjny związany z koniecznością spalenia wysokokaloryczengo pokarmu sprzyja starzeniu.

Mniejszym uszkodzeniom ulegały u nich zarówno DNA, jak i białka czy lipidy organizmu. Rzadziej występowały również związane z wiekiem choroby przewlekłe - nowotwory, choroby serca czy udar mózgu. Niskokaloryczna dieta zmniejsza też ryzyko zaburzeń metabolicznych, na przykład cukrzycy. Zdaniem naukowców także ludzie, których dieta jest niskokaloryczna, mogą żyć dłużej od tych, którzy się objadają.
Specjaliści z Pennington Biomedical Research Center przeprowadzili badania na 36 osobach z nadwagą, ale jeszcze nie otyłych. Badanych podzielono na trzy grupy - pierwsza otrzymywała 100 procent należnych kalorii, druga - tylko 75 procent, ostatnia - o 12,5 procenta mniej kalorii niż pierwsza przy czym jednocześnie należące do niej osoby musiały wydatkować o 12,5 procenta więcej energii na ćwiczenia.

Okazało się, że ograniczenie kalorii zarówno samo, jak i w połączeniu z wysiłkiem, zmniejszyło w ciągu 6 miesięcy całkowite zapotrzebowanie na energię, co sugeruje lepsze funkcjonowanie wytwarzających energię mitochondriów.

Nieprawdopodobne, a jednak!

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #132 : 2007-03-09, 20:28:36 »

Świat XXL
Położona na Oceanie Spokojnym wyspiarska republika Nauru otwiera listę "najgrubszych państw świata"
Wyspiarze z Pacyfiku, którzy niegdyś przemierzali wzdłuż i wszerz największy ocean świata, teraz ledwie mieszczą się do swoich piróg, a o wiosłowaniu na długie dystanse nie ma w ogóle mowy. Co się stało? Ano jedli nie to, co trzeba.
Kiedyś ich wygląd fizyczny i seksapil uwiodły Gauguina i Somerseta Maughama. Dziś mieszkańcy południowego Pacyfiku są najgrubsi na świecie. Nowe badanie pokazało, że osiem spośród dziesięciu "najgrubszych" krajów na świecie znajduje się w tym właśnie regionie. Leżą tu m.in. tak lubiane przez turystów Samoa i Wyspy Cooka.

Opracowanie "Najgrubsze państwa świata" "Forbesa" rozbija w proch romantyczny wizerunek wyspiarskich dziewic o smukłych biodrach oraz muskularnych wojowników. Odkrywa za to obraz raju utraconego.

Tradycyjną dietę, na którą składały się ryby, warzywa i orzechy kokosowe, zastąpiło mięso z puszki, tanie dania, przekąski o wysokiej zawartości tłuszczu i słynne "baranie płatki", czyli tłuste odpadki baraniny, które tutejsi mieszkańcy uwielbiają jeść w postaci smażonej. Importuje się je z Nowej Zelandii i są tak niezdrowe, że na Fidżi zakazano ich sprowadzania. Ludzie Pacyfiku, którzy kiedyś żywili się rybami z raf koralowych i batatami, dziś obżerają się konserwowaną peklowaną wołowiną i "indyczymi ogonami" – tanimi, bardzo tłustymi kawałkami skóry sprowadzanymi ze Stanów Zjednoczonych.
Zmiany żywieniowe przyspieszyła migracja do miast, brak ruchu, a niekiedy także uwarunkowane kulturowo przekonanie, że zwalista figura jest oznaką piękna i zamożności. Doprowadziło to do gwałtownego wzrostu zachorowań na cukrzycę, chorób serca oraz nadciśnienia. Coraz więcej osób idzie w ślady zmarłego króla Tonga, który aż do śmierci w ubiegłym roku występował w Księdze Rekordów Guinnessa jako najcięższy monarcha świata – ważył aż 210 kg.
Badanie "Forbesa" wykazało, że maleńka republika wyspiarska Nauru ma najtęższych mieszkańców na Ziemi. Blisko 95 proc. spośród 13 tysięcy  mieszkańców tej słonecznej, skalistej wyspy, która wzbogaciła się swego czasu na swoich fosforanach, ma nadwagę. Tak wynika z informacji dostarczonych przez Światową Organizację Zdrowia. To mikropaństwo zmaga się z epidemią cukrzycy, którą  ma jedna trzecia dorosłych mieszkańców.

Drugie miejsce pod względem otyłości zajmują Sfederowane Stany Mikronezji, a kolejne: Wyspy Cooka, Tonga, Niue, Samoa i Palau. Wyjątkami od regionalnej zasady są Kuwejt na pozycji ósmej i Stany Zjednoczone na pozycji dziewiątej. Nadwagę ma 74 proc. mieszkańców USA. Miejsce 10. zajmuje była kolonia brytyjska na południowym Pacyfiku Kiribati. Wielka Brytania, gdzie 64 proc. ludności waży za dużo, jest na pozycji 28.

– Na wielu wyspach Pacyfiku nic nie sprzyja dużej aktywności fizycznej. Brakuje obiektów sportowych, a czasem nie ma nawet gdzie pływać – mówi Jenny MacKenzie, konsultantka ds. zdrowego trybu życia w Sekretariacie Wspólnoty Pacyfiku


I jeszcze raz o "znanym "temacie!
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #133 : 2007-03-10, 10:33:17 »

http://wiadomosci.onet.pl/1498555,69,1,0,120,686,item.html

...my o tym juz wiemy, pisalismy na FORUM (a nie jestesmy "naukowcami")--UZALEZNIENIE!
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #134 : 2007-03-10, 10:43:30 »

http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,68986,3246839.html

..wszystko lub prawie wszystko mozna ta teoria wytlumaczyc.
Zapisane
zbynek
Go


Email
Słodkie życie bez cukru
« Odpowiedz #135 : 2007-03-10, 18:04:14 »

Głównym zarzutem przeciwko diecie niskowęglowodanowo-wysokotłuszczowej jest to, że – no cóż – jest wysokotłuszczowa właśnie. Bo przecież wszyscy wiedzą, że nadmiar tłuszczu w diecie to prosta droga do chorób serca, prawda? „Nieprawda! – odpowiada dr Jeff Volek, specjalista od żywienia z University of Connecticut. – Nasze badania wykazały, że zastąpienie w diecie węglowodanów tłuszczami nasyconymi ma doskonały wpływ na układ krążenia. Niskie spożycie węglowodanów zmniejsza ilość produkowanych przez organizm tłuszczów nasyconych i zwiększa wydajność spalania tłuszczów dostarczonych wraz z pożywieniem”. Jak podkreśla dr Volek, wiele badań wskazuje na większą skuteczność diety wysokotłuszczowej niż wysokowęglowodanowej w walce z chorobami serca.

http://www.menshealth.pl/artykuly.php?themeId=21
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #136 : 2007-03-10, 18:13:15 »

 Wybacz sformułowanie Zbynku, lecz jesteś najlepszą wyszukiwarką rewelacyjnych tłustych tekstów na tym forum Smile
     Kapitalna robota !

Louis Cyphre
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #137 : 2007-03-10, 18:39:22 »

Witam!
Tomek - dzięki za laurkę Very Happy, pragne również poinformować wszystkich że bardzo ciekawe są anglojęzyczne wywiady z dr Jeff Volek.

Pozdrawiam.
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PRASOWKA
« Odpowiedz #138 : 2007-03-10, 21:30:58 »

"Atkins" wraca do lask "naukowcow"

Dzisiaj wysłuchałam 15-minutowej rozmowy z głównym autorem tego badania (Christopher Gardner) w moim ulubionym radiu. Podobno bardzo odkrywcze dla wszystkich było to, że wyniki diety wysokotłuszczowej miały tak pozytywny wpływ na zdrowie i obaliły wiele mitów. To badanie jest dlatego też takie "ważne", ponieważ po raz pierwszy oficjalnie (i na dodatek z pieniędzy podatników amerykańskich) przeprowadzono coś podobnego jeśli chodzi o diety. Prowadzący audycję (lekarze) niemal wykrzyczeli ze zdziwieniem: "To może najwyższy czas by zwrócić uwagę na spożywane węglowodany, a szczególnie cukry proste, i ograniczyć ich spożycie?!"  Pamiętam, jak Atkinsowi zarzucano, że nigdy nie przeprowadził żadnych badań nad swoimi "teoriami"...

Myślę, że to dobry początek. Myślę też, że minie jeszcze kilka lat i dowiemy się o żywieniu optymalnym z jakichś oficjalnych badań amerykańskich. Nie zdziwię się.

Marishka
Zapisane
Rudka
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #139 : 2007-03-10, 22:57:00 »

Marishka
mnie wydaje sie ,ze juz korporacje cukrowe maja mniejsze dochody
    bo   teraz o szkodliwości cukru - jakby więcej i głośniej.
      Kupa ludzi jezeli nie jest na niskowęglowodanówce to jednak mocno
  zaniza ich spozycie .
     Mnie tylko zastanawia -dlaczego jak człowiek obrosnie sadłem -organizm
    z tego tłuszczu nie korzysta,tylko zamyka go jakby na klucz -
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 318 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 18 zapytaniami.